REUTERS/Angelika Warmuth DFL
REUTERS/Angelika Warmuth DFL

Beljo za Germanijak: “Borim se za svaku minutu. Euro? Nada umire posljednja”

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 15.04.24. | 16:38

Germanijak je bio u posjeti napadaču Augsburga koji se bori za odlazak na Euro koji za dva mjeseca počinje upravo u Njemačkoj

Dogovorili smo susret dan nakon pobjede Augsburga nad Union Berlinom. Iako je trener dao slobodan dan svojim igračima kao nagradu za tri boda, Dion Drena Beljo otišao je na stadion i samoinicijativno napravio trening.

“Iako nisam igrao”, objašnjava nam bivši napadač Osijeka i Istre. Djelovao nam je netko tko nije za razgovor, ali Beljo je prije svega profesionalac. I ispoštovao je činjenicu da je novinar došao iz Zagreba do Augsburga.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U Bavarskoj je ovaj Vinkovčanin od zime prošle godine. Debitirao je asistencijom protiv Borussije Dortmund, do kraja sezone skupio dvadesetak utakmica, tri gola i tri asistencije…

“Čim sam došao odmah sam dobio minutažu i mislim da je to bilo dobro za uvodnih šest mjeseci Bundeslige”.

I u ovoj sezoni je Beljo dobro krenuo. Dva gola u prve tri utakmice, ali onda je krenula rotacija uzrokovana promjenom trenera. Umjesto Enrica Maassena koji ga je doveo u Augsburg, stigao je Jess Thorup.

“To je tako. Trener ima svoje zamisli, ja sam profesionalac koji poštujem odluke, treniram i čekam svoju priliku. Naravno da mi nije drago i da bih htio igrati svaku utakmicu. Pa ne poznajem igrača koji se miri boravkom na klupi, ali ovo je najveća razina, vjerojatno najuređenija nogometna liga na svijetu i svjestan sam kako imam priliku koju mnogi moji vršnjaci nikada nisu dobili. Sve je i dalje na meni. Ne bojim se konkurencije, pun sam samopouzdanja, vjerujem da se mogu nametnuti i izboriti puno više minutaže nego je imam sada”, tumači nam Beljo koji nije potonuo zbog “mrkva-batina” odnosa već svaku priliku koristi da se nametne. Uoči Union Berlina, dva puta su mu izbacivali loptu s gol linije…

“Ponekada se mora dogoditi i taj faktor sreće da se sve poklopi, ali spreman sam na izazove”, slegnut će ramenima Beljo koji se prilično udomaćio u Augsburgu, relativnom malom gradu na 70 kilometara od Münchena.

“Malom? Ja sam iz Vinkovaca gdje se s biciklom u par minuta prođe uzduž i poprijeko. Nije to meni baš malo”, smije se Beljo. Opušten je. U Augsburgu su taman bili roditelji koji su nakon utakmice vratili se u Vinkovce. Navrate do njega i ostali članovi obitelji pa je nekako lakše živjeti odvojen od svega.

“Nogomet je posao. Ako nisi spreman na odricanja, onda ne možeš iskoristiti sav potencijal koji imaš. Pa nije mi bilo lako niti otići u Pulu svojevremeno ali sam znao da je to dobro za mene i moju karijeru te se na koncu se pokazalo takvim. Augsburg je zaista lijep, ima sve što čovjeku treba i uživam u svakoj sekundi boravka ovdje. Blizu je München, aerodrom nije daleko pa mi dođe obitelj često a uz njih je sve nekako lakše”.

Sama Bundesliga ispunila je sva očekivanja koje je ovaj 195 centimetara visoki napadač stavio pred sebe kada je u zimu 2023. krenuo put Augsburga.

“U svakom smislu. Čak je i nadmašila. Sve je uređeno, lijepo i gušt ti je bio dio te priče. Atmosfera na stadionu je baš prava, poticajna. Navijači praktički stoje cijelo vrijeme iza gola i navijaju. U gradu nemaš nikakvih neugodnosti, upravo suprotno - svi se trude da ti olakšaju život daleko od kuće i da se osjećamo kao da smo doma. Augsburg je definitivno bio dobar izbor po tom pitanju”, tumači Beljo.

Pitamo ga za reprezentaciju koja će za dva mjeseca upravo u Njemačkoj boriti se za naslov prvaka Europe. Debitirao je u listopadu protiv Walesa, dobio je minute protiv Turske a bio je nešto ranije dio reprezentacije na finalu Lige nacija u Rotterdamu.

“Nadao sam se kako će se klupska sezona razvijati tako da mogu dobiti priliku izboriti se za Euro. I to sam označio kao neki osobni cilj, ali izostanak minutaže mi je otežao priliku da to ispunim. No, ne gubim nadu. Iako znam da je malo vremena, nada umire posljednja. Što se mene tiče, spreman sam. Fizički se osjećam odlično i mislim da mogu pomoći, samo trebam priliku to pokazati”, jasan je Beljo koji redovito prati zbivanja u HNL-u. Žao mu je što Osijek nije bio u utrci za prvaka s Dinamom, Rijekom i Hajdukom ali se nada kako će izboriti izlazak u Europu.

“Prvak? Dinamo se digao i ušao u svoj ritam. Rijeka je iskoristila priliku i ne ispušta prvo mjesto. Vjerujem da će do zadnjeg kola biti neizvjesno ali i da će puno toga odlučiti međusobni ogled na Rujevici. Zanimljivo je pratiti HNL ovako iz daljine”, priznat će Beljo koji je autor 24 HNL pogotka.

“Upalim televizor, slika s Pampasa i gušt ti je gledati te uvjete. Ta slika stadiona i uvjeta nimalo se ne razlikuje od Bundeslige. Međutim, onda krene prijenos s nekih drugih travnjaka, poput onog Rudeša koji igra prvoligaški nogomet praktički u dvorištu obiteljske kuće i onda se sjetiš prave slike našeg nogometa. Treba ulaganja, ponajprije u infrastrukturu jer to je temelj svega. Talent nikada nije bio upitan”, objasnit će napadač dok pričamo na praznom stadionu Augsburga koji i bez gledatelja djeluje impozantno.

“O tome vam pričam. Sinoć je ovdje bilo 30 tisuća gledatelja koji su stvorili sjajnu atmosferu. I koji jedva čekaju utakmicu s Werderom za dva tjedna”.

Prethodno će Augsburg morati u Frankfurt. Eintracht je direktan suparnik za mjesto koje vodi u Europu.

“Ta utakmica mogla bi biti ključna. Iako postoji opcija da Leverkusen osvoji Kup pa da se mjesta za Europu drugačije dijele, činjenica je da bi bilo dobro preskočiti ih na ljestvici i zaključiti sezonu kao europski putnici. To je bio cilj kluba u ovoj sezoni, vjerujem da ćemo ga i ostvariti”.

A potom?

“Onda ide Euro”, odgovora kroz smijeh.

S Dionom Drenom Beljom na popisu ili s njim kao navijačem Vatrenih?

“Nadam se. Još uvijek. Jer, nada umire posljednja”, poruka je optimizma iz Augsburga.




Tagovi

Dion Drena BeljoAugsburgBundesligaVatreniHrvatska nogometna reprezentacijaEuro 2024

Ostale Vijesti