REUTERS/Andreas Gebert
REUTERS/Andreas Gebert

Bayern je “prešao igricu”: DFB razmatra uvesti playoff kako bi stvorio konkurentniju Bundesligu

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 10.02.22. | 20:33

Bayern je jednostavno prejak za ostatak lige, i ako ne nešto ne promijeni, liga će izgubiti na napetosti.

Iako mnogi o Bundesligi govore u superlativima, istina je ipak nešto drugačija. Prepuni stadioni diljem zemlje (barem kada nema korone) su dokaz da se u Njemačkoj igra sjajan nogomet, ali je problem taj što je prak države često odlučen nekoliko tjedana prije prvenstva. Tu ne pričamo o nekoj ključnoj utakmici koja će na proljeće preusmjeriti prvenstvo već o matematici, koja, posljednjih deset godina ide u korist diva iz Bavarske.

Bayern je osvojio posljednjih devet prvenstava u Njemačkoj uz prosječnu razliku od čak 14 bodova prednosti nad drugoplasiranim. Kako sada stvari stoje, i deseta titula je blizu, Bayern se polako odvaja od Dortmunda i samo je pitanje dana kada će Bavarci i matematički osigurati naslov. Navijači, mimo simpatizera Bayerna koji sigurno uživaju u ovoj dominaciji kakvu je uživao i Dinamo dok Rijeka nije razbila njihov niz, svakako žele promjene. Liga je izgubila faktor upitnika i čini se će tamošnji nogometni savez uskoro krenuti u akciju.

Kako tvrdi Donata Hopfen, inače prva žena načelu DFB-a, savez neće dopustiti propadanje nogometa uz neujednačenu konkurenciju. Plan je predložiti nekoliko modela, za sada se najviše spominje onaj kakav poznaje Belgija. Naime, oni sezonu završavaju uz formaciju tri skupine. Prva, koja sadrži prve četiri ekipe, drugu koja nudi borbu za mjesto koje vodi u Konferencijsku ligu, i treću, koja daje šansu najslabijima da zadrže prvoligaški status. Zanimljivo, borba za naslov stresira važnost međusobnih ogleda.

Naime, po završetku regularnog dijela prvenstva prve četiri momčadi gube pola osvojenih bodova, i potom kreću igrati međusobne oglede (dva puta) prije nego li, nakon šest odigranih susreta, momčad s najviše bodova uzme naslov prvaka. Upravo bi taj gubitak polovine bodova mogao riješiti problem odvajanja. Drugi model ponudio bi nešto klasičniji playoff, no ništa od ideja neće zaživjeti prije 2025. godine jer bi ranije promjene iziskivale revidiranje dogovora s medijskim partnerima i sponzorima.

Naravno, ništa od ovoga neće biti implementirano ukoliko se vodeći ljudi klubova, te naravno navijači, ne izjasne pozitivno o ovoj ideji. Prema anketi Kickera, navijači su protiv, ali isto tako je Bayern taj koji ima najviše navijača. Bayern će gotovo sigurno biti protiv takvih promjena, jedini je problem što sa svakim “lakim naslovom” a takvi su bili manje više svi izuzev onog iz sezone 2018./19.



Tagovi

BayernBundesligaplayoff

Ostale Vijesti