TT NEWS AGENCY/Action Images
TT NEWS AGENCY/Action Images

Balkanci poharali Švedsku: Ahmedhodžić 'težak' 6 milijuna eura, Čolak na drugom mjestu

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 18.09.21. | 10:26

Top tri zaključio je srpski reprezentativac Veljko Birmančević.

Nakon Rusije, o čemu smo vas izvijestili prije svega nekoliko dana, popularni TM ostao je u hladnijim krajevima. Naime, specijalizirani portal koji se bavi ažuriranjem transfera i ocjenom tržišnih vrijednosti nogometaša diljem svijeta, sad je posjetio švedsku Allsvenskan.

Najveći rast svoje 'cijene' su, očekivano, dočekali nogometaši Malmoa. Iako su u ovom trenutku četvrta momčad švedskog prvenstva, Malmo je pod vodstvom Jon Dahla Tomassona stigao do grupne faze lige prvaka. Legendarni Danac, koji iza sebe ima izvrsnu igračku karijeru, teško bi do toga došao da glavnu riječ u njegovoj momčadi nemaju trojica Balkanaca koji su ujedno i najvrjedniji igrači švedskog prvenstva.

Prvo ime Allsvenskana je BiH reprezentativac Anel Ahmedhodžić. Iako su švedski mediji ovog ljeta uvjeravali kako je njegov transfer u Chelsea praktički gotova stvar, 22-godišnjak rodom iz Malmoa ipak je ostao, barem do zime, u matičnom klubu. Iako su Šveđani svim silama htjeli da on brani njihove boje, ipak se nije ponovio novi slučaj Ibrahimović pa je tako Ahmedhodžić postao reprezentativac BiH, usprkos činjenici i da je za A selekciju Švedske upisao jedan nastup. Svojim dobrim igrama probudio je zanimanje mnogih velikana za svojim uslugama, a osim Chelseaja, spominjali su se Milan i Manchester United.

22-godišnji branič tako je od današnjeg dana 'težak' šest milijuna eura, što je za dva milijuna eura više u odnosu kad su tržišne vrijednosti u Švedskoj posljednji put ažurirane. No, tih šest milijuna eura ne znači previše, jer Malmo ga sigurno ne bi pustio da im sad takva ponuda dođe na adresu…

Drugi na listi igrača s najvećom tržišnom vrijednošću u Švedskoj je hrvatski reprezentativac AntionioMirko Čolak. Popularni Čokigol se preporodio na sjeveru Europe nakon što se nije snašao u PAOK-u u u kojeg je stigao iz Rijeke za tri milijuna eura prije nešto više od godinu dana. Grci nisu imali strpljenja, nakon svega pola godine dali su zeleno svjetlo da Čolak pronađe neki drugi klub u kojem će pronaći staru formu i onda opravdati uloženo u dresu PAOK-a, ali to bi se na kraju moglo pokazati veoma lošom odlukom.

Naime, Malmo ima opciju prvootkupa njegovog ugovora, a budući da je Čolak treći strijelac švedskog prvenstva i da je svojim igrama zaradio povratak u nacionalnu vrstu, izgledno je da nekadašnji miljenik navijača Rijeke više neće zakoračiti na Toumbu. Točnije, možda i hoće, ali ne u dresu PAOK-a…

Čolak je danas težak 3.5 milijuna eura, što u prijevodu znači da je doživio rast od 500 tisuća eura.

Brončana medalja ide u ruke još jednog Balkanca i još jednog igrača Malmoa, a riječ je o Veljku Birmančeviću, fenomenalnom krilnom napadaču koji igra najbolji nogomet karijere u Malmou.

23-godišnjak rodom iz Šapca stigao je u Malmo prije pola godine iz Čukaričkog za okruglih milijun eura. Nije mu dugo trebalo da opravda uloženi budući da je zajedno s Čolakom odveo Malmo u grupnu fazu Lige prvaka, a osim toga može se pohvaliti da je za Malmo u 24 nastupa skupio 11 pogodaka i tri asistencije. To je sve samo ne loše, naročito ako uzmete u obzir da je u dresu Čukaričkog u 83 nastupa postigao četiri pogotka više…

Birmančević je danas 'težak' 2.5 milijuna eura, što znači da je njegova tržišna vrijednost narasla za 800 tisuća eura u odnosu na onda kad mu je TM posljednji put posjetio profil.

Istaknimo kako je među 10 najvrjednijih igrača u Švedskoj i Darijan Bojanić, 26-godišnji središnji veznjak Hammarbyja koji korijene vuče iz BiH.

Što se tiče Hrvata, izuzev Čolaka, za kruh u Švedskoj zarađuju još dvojica – 25 godišnji desni bek Josip Filipović i 17-godišnji središnji veznjak Filip Ambrož.



Tagovi

Antonio ČolakAntonio-Mirko ČolakPrva švedska nogometna ligaAllsvenskanAllsvenskan liga

Ostale Vijesti