FIFA/Handout via REUTERS
FIFA/Handout via REUTERS

Australija razmatra mogućnost da se kandidira za domaćina SP-a 2034.

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 05.10.23. | 10:05

Vjerojatno ih očekuje dvoboj za domaćinstvo protiv Saudijske Arabije.

Izvršni direktor Australskog nogometnog saveza (Football Australia) James Johnson rekao je u četvrtak da se još uvijek razmatra mogućnost za kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2034., iako je Azijska nogometna konfederacija (AFC) objavila potporu Saudijskoj Arabiji.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon što je u srijedu objavila da su Maroko, Španjolska i Portugal domaćini Svjetskog prvenstva 2030., a da će se u Urugvaju, Argentini i Paragvaju igrati utakmice otvaranja povodom stote obljetnice turnira, FIFA je potom pozvala zemlje iz regije Azije i Oceanije da dostave ponude za domaćinstvo SP-a 2034.

Nogometna federacija Saudijske Arabije objavila je svoju kandidaturu nekoliko minuta kasnije, a predsjednik AFC-a Shaikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa pozdravio je objavu, rekavši da će "cijela azijska nogometna obitelj biti ujedinjena u podršci važnoj inicijativi Kraljevine Saudijske Arabije".

Australija, koja je 2006. prešla u Azijsku konfederaciju iz Oceanije, već je objavila svoju namjeru da se kandidira za turnir 2034., a Johnson je rekao da se ništa nije promijenilo.

"Kao što je ranije navedeno, Football Australia istražuje mogućnost nadmetanja za FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo 2029. i/ili FIFA Svjetsko prvenstvo 2034.", rekao je Johnson.

"Ohrabreni smo činjenicom da će nakon iznimno uspješnog FIFA Svjetskog kupa u Katru 2022. i FIFA Svjetskog kupa za žene u Australiji i Novom Zelandu 2023. nogometna obitelj Azije i Oceanije još jednom imati priliku pokazati svoju sposobnost da dočeka svijet i ugosti najbolje FIFA turniri."

Rok za podnošenje kandidatura je 31. listopada.

Australija nikada nije bila domaćin Svjetskog prvenstva za nogometaše i eliminirana je u prvom krugu glasovanja za natjecanje 2022. godine.

Domaćini Svjetskog prvenstva 2026., na kojem će sudjelovati 48 reprezentacija, bit će SAD, Kanada i Meksiko.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

(Hina)


Tagovi

Svjetsko prvenstvo u nogometuSvjetsko prvenstvo u nogometu 2034.

Ostale Vijesti