Artetin masterplan: Kako ponovno od Arsenala napraviti svjetsku velesilu

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 20.12.19. | 13:05

Igrački kadar je dobar, ali Španjolac će inzistirat na nekoliko pojačanja za čije će dolaske klub morati duboko posegnuti u džep.

Zašto potpis još uvijek nije stavljen i što se u cijeloj priči odužilo možemo samo nagađati, ali ono što sa sigurnošću možemo reći je da će Topnici imati neke potpuno nove obrise kada ovaj bivši igrač Arsenala, a uskoro i bivši pomoćnik velikog nogometnog uma Pepa Guardiole, sjedne na klupu kluba iz južnog Londona.

Vratarska pozicija ne bi se trebala dirati pa će tako Bernd Leno i dalje biti prvi izbor na golu Topnika. Nema nikakve sumnje da je riječ o odličnom vrataru, ali dojam je da od svojeg dolaska na Otok pruža nešto slabije partije nego li je to bio slučaj dok je bio član Apotekara.

Bekovi bi trebali doživjeti pravo malo uskrsnuće, a i Tierney i Bellerin odgovaraju onome što Arteta traži od svojih igrača. Obojica su brzi, vole se ubacivati u fazu napada i imaju i više nego pristojne centaršute pa tako vjerujemo kako na ovim mjestima neće biti nikakvih promjena.

S druge strane, stoperski par mogao bi, odnosno trebao bi, postati potpuno novi. Luiz je, uz svo dužno poštovanje prema njemu i onom što je prikazivao u dresu Chelsea, potrošena roba, a potpuno ista stvar vrijedi i za Sokratisa koji na momente djeluje izvrsno, ali onda ubrzo shvatimo zašto ga se BVB tako olako riješio.

Vjeruemo kako bi u Artetinoj koncepciji najviše odgovarali igrači poput Rubena Diasa i Nathana Akea. Potonji iza sebe ima dvije izvrsne sezone u dresu Bournemoutha koji je za njega na račun Chelsea 2017. godine morao uplatiti 22,8 milijuna eura. Budući da je trenutno ozlijeđen Arsenal će ga sigurno pričekati da se prvo oporavi, a onda bi i sama ponuda mogla biti nešto manja upravo radi već spomenu ozlijede. Nadalje, tu je i Ruben Dias. Ovaj fantastični stoper Benfice je na meti mngoih klubova diljem Europe, a novi trener i nova vizija Topnika mogla bi biti vjetar u leđa za ovog mladića da se priključi baš Arsenalu. Iako njegova tržišna cijena iznosi 32 milijuna eura Portugalci ga sigurno neće pustiti za manje od 40 milijuna. Ako ne i 50.

U središnjem dijelu vezne linije samo jedna novost, ali ona bi mogla biti zlata vrijedna. Veznjak Lyona Houssem Aouar igra izvrstan nogomet. Ima ga u napadu, ima ga u obrani, ima ga na krilu… ma ima ga svugdje. Aouar je netko koga bi velika većina klubova voljela vidjeti u svojim redovima, a u cijelom transferu veliku bi ulogu mogao odigrati Alexandre Lacazette, baš kao i činjenica da je Arsenal oduvijek bio sklon dovođenju mladih Francuza.

Desno krilo biti će Nicolas Pepe, i upravo bi on trebao postati novi nositelj igre Arsenala. Ovaj zanimljivi krilni napadač ne pokazuje ni sjenu onoga zbog čega su Topnci za njega izdvojili 80 milijuna eura. Brz, okretan, dobrog udarca i mogućnosti da jednim potezom riješi utakmicu, sve to vežemo uz Pepea, ali jednako tako apsolutno ništa od svega navedenog nismo vidjeli ove sezone. Dva pogotka i isto toliko asistencija u 15 nastupa katastrofalan je učinak, a upravo radi toga je Arsenal danas tu gdje je.

Lijevo krilo mogao bi/trebao bi postati Mikael Oyarzabal. Ovaj mladić produkt je škole Real Sociedada, a zajedno s draguljem iz Maksimirske 128 nosio je mladu Furiju do naslova prvaka Eura za mlade reprezentacije. Oyarzabal je netko ispred koga se svakako nalazi izvrsna budućnost, a mnogi simpatizeri Arsenala više od ičega bi voljeli da ona bude usko vezana uz klub iz južnog Londona.

Za kraj, mjesto centralnog napadača rezervirano je za fantastičnog P.A. Aubameyanga. Ovaj 30-godišnji Gabonac, ukoliko ne napusti klub, prvi je izbor za mjesto udarne igre momčadi, ali uz sebe ime izvrsnog Alexandra Lacazettea, baš kao i mladog i talentiranog Gabriela Martinellija.

Treba istaknuti da kada je riječ o odlascima gotovo pa sigurno još neko duže vrijeme u svlačionici Arsenala neće biti mjesta za Seada Kolašinca, Shkodrana Mustafija i Lucasa Torreire. Iako su sva trojica i više nego kvalitetni igrači, Arsenal je u ovom trenutku možda ipak prevelik zalogaj za njih. Cijeloj priči treba nadodati odlaske Ozila i Xhake koji su već odavno bivši, a njihovim odlaskom najviše bi trebali profitirati Joe Willock i Ainsley Maitland-Niles.

Bilo kako bilo, Mikel Arteta ispred sebe ima puno posla, a u klubu čiji je član bio pet godina od njega očekuju velike stvari.

Izgleda kako je „glavni krivac“ Arsene Wenger radio i više nego dobar posao, ali svi oni koji su se derali na tribinama stadiona „Wenger Out“ sada bi potpisali da je legendarni Francuz i dalje na čelu kluba koji lagano postaje samo jedan osrednji klub engleske Premier lige.

(foto: Reuters)

POVRATAK NA NASLOVNICU

 


Tagovi

Mikel ArtetaArsenaltransferinogometni transferiZimski prijelazni rokMikel OyarzabalHoussem AouarNathan AkeRuben Dias

Ostale Vijesti