Igor Šoban/Pixsell
Igor Šoban/Pixsell

Ante, a zašto ne Ljubo?

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 30.01.23. | 13:00

Dinamo će tek treći put u eri Ante Čačića zaigrati bez Josipa Mišića. Ali Dinamov trener i dalje nije sklon u vezni red prebaciti veznjaka Roberta Ljubičića

Dinamo će u Koprivnici igrati bez Josipa Mišića. Zaradio je dva žuta kartona protiv Lokomotive (2:1) i morat će preskočiti susret protiv Slavena Belupa (subota, 17:30). Bit će to tek druga utakmica koju će Mišić preskočiti ove sezone, u onoj prvoj bez njega, protiv Bodo/Glimta, kad također nije igrao bez kartona, Dinamo je ušao u Ligu prvaka. Ukupno, u eri Ante Čačića, Mišić je propustio tek dvije utakmice, ona prva bila je lani u Šibeniku, kada su Modri osigurali naslov prvaka. A u još dvije utakmice Mišić nije bio starter, ali je ušao s klupe. Obje su bile protiv Lokomotive, u onom remiju u Kranjčevićevoj prošlog proljeća (1:1) već je na poluvremenu zamijenio Baturinu, dok je u prvom kolu ove sezone, u onoj dramatičnoj pobjedi 3:2, zamijenio Oršića u 58. minuti. Nije, istina, igrao još protiv Orijenta u Kupu, ali to se i očekivalo, tamo nije bilo većine prvotimaca. Dakle, ispada da je u Čačićevoj viziji Josip Mišić najvažniji igrač, kad god je na raspolaganju, kad nema kartone ili nije teže ozlijeđen, on je neizostavan član momčadi.

Kako će onda u Koprivnici Čačić zamijeniti Mišića? Po našem mišljenju, idealna je prilika da šansu na 'svojoj' poziciji u veznom redu napokon dobije Robert Ljubičić. Igrač koji je stigao u Dinamo kao talentirani i potentni veznjak, ubrzo je prekomandiran u lijevog beka i Čačić na toj poziciji inzistira. Smatra to svojim izumom, svojim otkrićem, koje je, kako sam kaže, dovelo Ljubičića na popis potencijalnih hrvatskih reprezentativaca. Ljubičić je, tako, na lijevom boku igrao i protiv Lokomotive, po našem sudu, nije to bila dobra predstava, da je Cipetić zabio za 2:2, a dijelili su ga centimetri, Ljubičić bi bio krivac za gol. Imao je u drugom dijelu dosta problema s Lokomotivinim igračima. No, na konkretno pitanje kako će zamijeniti Mišića i hoće li u Koprivnici zaigrati Ljubičić u sredini terena Čačić je odgovorio:

"Vidjet ćemo u ovih tjedan dana koje je najbolje rješenje. A mislim da nije vrijeme za probe."

Drugim riječima, Čačić ne planira eksperimentirati, iako vraćanje Ljubičića u vezu nije eksperiment, nego polazišna točka. I, teško je zamisliti bolju priliku za takav potez od utakmice u Koprivnici. Uostalom, nije dobro da Čačić baš toliko ne vjeruje Bočkaju i Štefulju na lijevom boku. ipak su oni dio Dinamove momčadi, treba im dati priliku. Pa, ako već Dinamov trener misli da ne mogu igrati na tom mjestu u jakim, europskim utakmicama, u HNL-u bi ih, bez podcjenjivanja, mogao koristiti. Kao što je normalno da Ljubičić dobije priliku na svojoj standardnoj poziciji, jer, od ljeta bi mogao imati vrlo važnu ulogu baš u tom dijelu terena i bit će, vjerojatno, potrebniji nego na lijevom boku. Ali, sudeći po Čačićevom odgovoru, daleko je od te ideje.

Istina, Ljubičić je imao nekoliko utakmica ove sezone u kojima je igrao u sredini, ali je u većini slučajeva mijenjao Arijana Ademija, a ne Josipa Mišića. Odnosno, igrao je uz Mišića. Samo jednom je Ljubičić krenuo uz Ademija u veznom redu, baš u toj utakmici s Lokomotivom (3:2) na startu sezone. Tada su 'lokosi' brzo poveli 2:0, Čačić je odmah izvadio Bočkaja i prebacio Ljubičića na njegovo mjesto. Ako se ravna samo po toj utakmici, onda Čačić ima temelj da Ljubičića ne postavi u vezni red. Inače, kad je igrao bez Mišića, Čačić je u veznom redu koristio Ademija, Ivanušeca i Baturinu protiv Bodo/Glimta i u tom remiju protiv Lokomotive (1:1) kad je Mišić ušao na poluvremenu. A na Šubićevcu prošle sezone tri su mjesta u sredini terena (tada još nije bilo Ljubičića) popunili Ademi, Ivanušec i Tolić.

Sad Čačić ima i Marka Bulata, koji povremeno ulazi s klupe, ali možda i njega Dinamov trener priprema za neku važniju ulogu u završnici sezone. Pa i on dobije veću minutažu u Koprivnici. Kako god, čini se izglednim da nećemo niti protiv Slavena vidjeti Roberta Ljubičića Ljubu u toj njegovoj pravoj roli, do kraja sezone čuvat će lijevi bok. Šteta, jer on nije lijevi bek, koliko god uporno to Čačić dokazivao. Ljubičić se, generalno, pokazao kao pojačanje, kao osvježenje, ali mišljenja smo da bi u sredini terena tek mogao pokazati svoju pravu vrijednost. I donijeti Dinamu neke nove kvalitete.




Tagovi

GNK DinamoJosip MišićAnte ČačićRobert LjubičićHrvatska nogometna ligaSlaven BelupoNK Lokomotiva

Ostale Vijesti