Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Amir Rrahmani EKSKLUZIVNO za Germanijak: "Atmosfera u Napoliju me podsjeća na onu Bjeličinog Dinama kada smo napravili podvig"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 06.10.21. | 07:43

Kapetan Kosova i bivši igrač Dinama izrastao je u standardnog stopera Napolija koji je sjajno otvorio novu sezonu Serie A i juriša na trofej

Iz Dinama je otišao bez velikih riječi. Amir Rrahmani bio je podcijenjen u svakom smislu, iako je bio jedan od najstandardnijih igrača u velikoj sezoni Dinama. Sjajan stoper koji je “poginuo” na lijevom beku, jer ga je Bjelica uvjerio da mu treba upravo tamo. Nakon Dinama otišao je u Veronu za nešto više od dva milijuna eura.

Šest mjeseci kasnije, Ivan Jurić ga je istesao i pripremio za Napoli koji je za njega iskrcao sedam puta više. U ovoj sezoni počeo je na klupi pa nakon tri kola postao standardan stoper. Igra u tandemu s Kalidoum Koulibalyem, stoperom kojeg Aurelio de Laurentiis ne pušta iz Napulja za manje od 100 milijuna eura.

“I u pravu je. Koulibaly vrijedi svaki cent te cijene jer izuzetno moćan, tehnički jak stoper koji čini momčad boljom. Vrhunski je motivator, za sebe i druge. Vi trebate vidjeti naše treninge na kojima Koulibaly ide kao da sutra ne postoji. I kada vidiš takvog igrača, odnosno kada osjetiš njegov pristup onda ti iz sebe izvlačiš ono najbolje. Čini momčad boljom i privilegij je igrati uz takvog profesionalca”, reći će Rrahmani koji se javio s okupljanja reprezentacije Kosova. Prethodno je vikend završio s tri gostujuća boda kod Fiorentine u koja je ugradio pobjednički pogodak. Ovo mu je drugi u sezoni…

“Baš su me pitali igram li najbolji nogomet u karijeri. Teško mi je reći iz ove pozicije. Ne volim pričati o sebi i radije bi da netko drugi to priča. Znam da se osjećam dobro, da osjetim povjerenje trenera i suigrača što je jako bitno za samopouzdanje i da to vraćam na terenu. Uživam u svakoj sekundi treninga, utakmica, putovanja… Sretan sam čovjek”, iskren je ovaj defenzivac koji se snašao u Italiji. Još dok je bio u Dinamu pričao nam je o Italiji kao obećanoj zemlji za njega.

“Znaš, svi gledaju Njemačku i Englesku. Ma kamo sreće da jednog dana i tamo probam, ali nama ti je najbitnije “preplivati” Jadransko more i otići u Serie A. Jednostavno, kod nas na Kosovu nisi uspio kao igrač ako ne odigraš sezonu u Italiji”, pričao je tada više kroz smijeh.

Eto, par godina kasnije želja mu se ostvarila i danas je stanovnik grada pod Vezuvom. Grada čiji temperament i pritisak mogu izdržati tek oni najbolji s jakim karakterom.

“Dobro, ne treba sada pretjerivati ali mogu reći da mi je jako lijepo živjeti u Napulju. U Veroni je bilo prekrasno, no ovdje je još bolje. Okolina je takva da te tjera prema naprijed, ne priznaju prosječnost, vrući su i temperamentni. Obožavaju Napoli koji je simbol grada i regije i time ti davaju dodatni pritisak i odgovornost. Ali, zato je i motivacija jaka. Snašao sam se ovdje, volim takav temperament i odnos prema nogometu”.

A on se najbolje vidi u predsjedniku kluba. Aurelio de Laurentiis je filmski producent. Prije nego se primio Napolija, sam je priznao kako je “4-4-2” nešto što se jede. I korak po korak stvorio je moćan stroj. Metodama koje nisu uobičajene, ali činjenica da je preuzeo klub iz blata i duga od 70 milijuna eura te ga vratio u vrh talijanskog nogometa iz Serie C daje mu legitimitet. Trener u Napoliju je Luciano Spalletti koji je u svibnju zamijenio Gennara Gattusa.

“Imao sam sreću da sam radio s vrhunskim imenima. Od Dinama, preko Verone do Napolija. Nenad Bjelica jedan je od najboljih koje sam imao, ne samo kao stručnjak već kao čovjek. Karakter. Dugujem mu puno. Potom Ivan Jurić koji me uveo u talijanski nogomet. Kako igrati presing, agresiju… Sada je tu Spalletti koji njeguje sličnu filozofiju nogometa i to je nešto što mi odgovora”.

Napoli je ušao u sezonu sa sedam pobjeda iz sedam utakmica. Atmosfera u Napulju lagano kuha, ali daleko je to od cilja.

“Malo smo iskusniji nego lani. Okosnica momčadi je ostala ista ali osjećam da smo u boljoj formi. Opasniji smo u ofenzivi i to je nešto što nam je nedostajalo. Početak je jako lijep, ali daleko je to od kraja. Samo budala bi počela pričati o nekom trofeju nakon samo sedam utakmica. Moramo biti čvrsto na zemlji, ulaziti u utakmice kao da nam život ovisi o tih 90 minuta i nadati se. Kada gledam ovu momčad, kvalitetu prije svega pa i atmosferu, onda me to podsjeća na Dinamo, na onu zadnju sezonu kada smo napravili podvig. Dakle, ništa nije nemoguće”.

Iako je otišao iz Dinama, Rrahmani nije zaboravio Zagreb. Ovdje je ostavio puno prijatelja a klub iz Maksimira prati kada god stigne.

“Kada su igrali prošlu sezonu, uhvatio sam se u trenucima da se znojim kao da sam ja na travnjaku. Stvarno su napravili čudo i pomakli granice. Uvijek ću nositi Dinamo u srcu jer sam ovdje stvorio trenutke koje čovjek pamti kroz cijeli život. To proljeće u Europi, ponos kada izađeš u Zagreb. Te uspomene ti nitko ne može oduzeti. Čujem se redovito s nekim igračima. S Petkom sam ostao u kontaktu, potom s Menalom… Drago mi je zbog Luke i što pokazuje ono što ja odavno znam o njemu”.

Rrahmani je kapetan Kosova koji je izgubio sve šanse da se domogne nastupa na SP-u ili ih ima samo u teoriji za to drugo mjesto.

“Idemo se potući u ove dvije utakmice sa Švedskom i Gruzijom pa možda nešto i napravimo. Mala smo zemlja, nemamo tradiciju i treba iskoristiti svaku priliku da stasamo, dobijemo na iskustvu pa jednog dana možda napravimo korak više. Mislim da je Kosovo na dobrom putu, samo treba strpljenja i malo sreće”, završio je Rrahmani.


Tagovi

Amir RrahmaniNapoliKalidou Koulibalykosovska nogometna reprezentacijaSerie ADinamo Zagreb

Ostale Vijesti