Amigo, Milović i ostali - gdje su sada igrači Splita koji su prije sedam godina osvojili treće mjesto u HNL-u?

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 07.04.18. | 08:32

Sve je izgledalo sjajno za RNK Split. U sezoni 2009./10. su osvojili prvo mjesto u Drugoj HNL, a već sljedeće godine pokazali i da pucaju na najviše stvari u prvoligaškom društvu. U tadašnjoj ligi sa 16 klubova Split je osvojio treće mjesto, odmah do Dinama i Hajduka i tako najavio nekoliko sjajnih godina za ovaj klub.

Trajao je Split 7 godina u Prvoj HNL, a u prvih 6 je dao naslutiti da se stvara klub koji ima namjeru duže biti pri vrhu domaćeg nogometa. U premijernoj prvenstvenoj sezoni osvojeno je 3. mjesto s Ivanom Katalinićem na klupi, a u sljedeće tri klub je dva puta bio četvrti u državi. Uslijedio je lagani pad sa 7. i 6 mjestom da bi prošle godine ispali iz HNL, ali odmah i izbačeni u Treću HNL Jug.

Iako su sada daleko od vrha domaćeg nogometa, europske nastupe i uspješne domaće sezone neće biti izbrisani. A mi se prisjećamo tko je igrao u sezoni 2010./11. za Split te gdje su ti igrači sada.

PRVA POSTAVA (napomena: prvu postavu smo složili po broju nastupa u sezoni):

Andrija Vuković (30 nastupa) – Ovaj 34-godišnji vratar je iz Splita 2015. otišao u turski Balikesirspor gdje brani i dalje.

Predrag Šimić (25 nastupa/2 gola) – Uoči te sezone je došao iz Željezničara, a nakon Splita je igrao za Mladost iz Proložca dok je trenutno u Orkanu iz Dugog Rata gdje gradi i trenersku karijeru. Ima 38 godina.

Goran Milović (20 nastupa/1 gol) – U Hajduk je otišao 2012., tamo došao do statusa kapetana, a onda prije dvije godine otišao u Kinu, u klub Chongqing Dangdai Lifan. Trenutno je u Osijeku.

Velimir Vidić (25 nastupa/2 gola) – Nakon Splita je otišao u Vinogradar gdje je odigrao jednu sezonu i umirovio se 2014. godine.

Igor Budiša (27 nastupa/1 gol) – Generalno stoper koji je mogao igrati i lijevog beka. Ove sezone je već imao 32 godine, a nakon Splita je igrao po nižerazrednim klubovima: Olimpija Osijek, Torpedo Kuševac, Grafičar Vodovod, Metelac Osijek, a posljednji klub mu je bio Slavonija iz Soljana.

Frane Lojić (19 nastupa) – Iz Splita 2012. otišao u Konavljanin koji mu je bio posljednji klub..

Ante Vitaić (26 nastupa/5 golova) – Iz Splita 2014. otišao u Dugopolje gdje se umirovio godinu kasnije.

Josip Serdarušć (24 nastupa/5 golova) – Imao je dobru sezonu i očekivalo se da napravi nešto značajnije u karijeri osim nastupa za islandski Akureyri, Segestu, Goricu, Lučko i Vinogradar.

Sead Bučan (26 nastupa/3 gola) – Još jedan umirovljenik. U Splitu igrao samo ovu sezonu, a kasnije bio u Borcu iz Banja Luke, Olimpiku iz Sarajeva, Željezničaru i Čeliku.

Romano Obilinović (28 nastupa/3 gola) – Amigo je Amigo! Maneken Germania Sport kladionice i kralj kladionica. Nakon Splita igrao u nižerazrednim klubovima, a najveći mu je uspjeh pobjeda u Big Brotheru.

Bojan Golubović (29 nastupa/6 golova) – Iz Splita je otišao u rumunjsku Piatru Neamt, a i dalje je u Rumunjskoj, trenutno u Botosaniju.

JOŠ SU IGRALI:

Danijel Zagorac (bez nastupa) – Nije igrao ove sezone, ali red je da ga spomenemo. Trenutno član Dinama u koji je došao 2016.

Filip Marčić (12 nastupa) – Iz Splita otišao u Istru, a zatim u Solin.

Petar Šimić (5 nastupa) – U zimskom prijelaznom roku ove sezone otišao u Hajduk, ali tamo se nije naigrao. 'Bili' su ga poslali na posudbu u Primorac, a kasnije je igrao za Krku Lozovac i Zagoru iz Unešića.

Ivica Pirić (4 nastupa) – Ova sezona je bila posljednja u karijeri igrača koji je počeo karijeru u Hajduku, a igrao još u njemačkom Ulmu te ukrajinskim Arsenalu i ZSKA iz Kijeva.

Goran Radnić (17 nastupa/1 gol) – U zimu 2012. otišao u Solin, a slijedili su Val, Neretva te Mosor.

Ivica Križanac (11 nastupa/1 gol) – I njemu je, kao i Piriću, Split bila posljednja stepenica bogate karijere. Na Park Mladeži došao je u zimskom prijelaznom roku ove sezone kao veliko pojačanje momčadi.

Damir Rašić (15 nastupa/2 gola) – Trenutno u Zmaju iz Makarske, a nakon Splita igrao još za Dugopolje, slovensku Krku, Imotski i Vitez

Mate Pehar (18 nastupa) – Trenutno u Zrinjskom iz Mostara, a nakon Splita je otišao u Široki Brijeg

Marko Tešija (2 nastupa) – Bio je velika nada, igrao i za mlade selekcije Hrvatske, ali nije napravio veliku karijeru. Nakon Splita bio u Dugopolju, Zadru, Zrinjskom, Zagrebu, Rudešu i Dugopolju, a sad je u slovenskoj Gorici.

Ante Žužul (8 nastupa/1 gol) – Iz Splita otišao u rodni Imotski i u tamošnjem klubu završio karijeru.

Shpat Qerimi (1 nastup) – Kosovar s finskom putovnicom se kratko zadržao u Splitu da bi se vratio u Finsku gdje je kasnije igrao za nekoliko klubova. Trenutno je bez angažmana.

Ante Rebić (1 nastup/1 gol) – Sa 16 godina je ove sezone debitirao za Split i odmah zabio gol. Za 4,5 milijuna eura je 2013. otišao u Fiorentinu, a nakon epizoda u Leipzigu i Veroni, od ljeta 2016. je u Eintrachtu kod Nike Kovača. Postao je i standardni reprezentativac s 12 nastupa za Hrvatsku.

Ante Erceg (11 nastupa/1 gol) – I on je kasnije prućio sjajne igre za Split. U ovoj sezoni je imao 20 godina, a karijeru je kasnije gradio u turskom Balikesirsporu odakle je u ljeto 2016. otišao u Hajduk. Ove zime je otišao u Al-Ahli Dubai.

Joško Parać (7 nastupa/2 gola) – Nakon ove sezone otišao u Hajduk, ali se na Poljudu nije naigrao jer je odmah posuđen Primorcu, Kasnije igrao za Val te Jadran Luka Ploče, a sada je, s 40 godina, u Zagori.

Juraj Grizelj (18 nastupa) – Ovaj 31-godišnji krilni napadač trenutno je u islandskom Keflaviku, a u toj državi igra od 2013. Prvo je bio u Grindaviku, pa u Akureyriju, a u aktualnom klubu je od ožujka prošle godine.

Ante Čapin (3 nastupa) – Iz Splita otišao u Imotski, a zatim u Croatiju iz Zmijavaca.

Zvonimir Deranja (8 nastupa) – 'Popaja' su braća Žužul dovela kako bi pokazala ozbiljnost kluba, ali Deranja je već tada bio van ozbiljnog nogometa. Umirovio se tijekom ove sezone.

(FOTO: Pixsell)


Tagovi

SplitRomano ObilinovićGoran MilovićSerd

Ostale Vijesti