Reuters/Stephane Mahe & Massimo Pinca
Reuters/Stephane Mahe & Massimo Pinca

Allegri: “Čeka nas prljava utakmica”; Jurić: “Želim da budemo kao chefovi koji kuhaju s ljubavlju” (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 28.02.23. | 13:17

Nikola Vlašić ne konkurira za večerašnji derbi zbog ozljede

Večeras se igraju dvije posljednje utakmice 24. kola talijanskog nogometnog prvenstva, a u središtu zanimanja je gradski ‘Derby della Mole’ u Torinu, na Allianz Stadiumu (20.45) na kojem od 2011. godine svoje domaće utakmice igra Juventus.

Toro nikad nije slavio u domu Stare dame, a negativni niz planira prekinuti danas:

“Dobro smo trenirali ovaj tjedan i osjećam da smo se podignuli. Spremni smo prekinuti tu ružnu tradiciju na ovom stadionu. Dat ćemo sve od sebe, to je sigurno. Juventus i Torino su dvije različite stvarnosti, ali ponekad i slabiji može pobijediti jačega ako pokaže entuzijazam, volju i odlučnost”, kazao je predstavnicima medija trener Granatiera Ivan Jurić, potvrdivši da će njegovoj momčadi nedostajati Nikola VlašićSamuele Ricci, možda će potonji krenuti s klupe, a startati Ivan Ilić. Vjerojatno će u obrani krenuti Allesandro Buongiorno, koji će uz Stephanea SingaMichela Adopa i Gvidasa Gineitisa predstavljati igrače iz omladinske škole. Karol Linetty i Adopo su utrci za početnu postavu.

“Volim imati igrače koji su odrasli u klubu, koji osjećaju povijest, znaju što ovaj dres predstavlja, koji imaju želju potpisati duge ugovore i ostati ovdje. To potiče igrače na ostanak i posebno je bitno u ovakvim derbijima”, naglasio je Jurić, pa nastavio objašnjavati:

“Toru nedostaje malo ljubavi, ono što su navijači uspjeli prenijeti momčadi na starom stadionu Filadelfia. Došao sam u Torino zbog ljubavi i želim da eksplodira. Ako sve komponente, od kluba preko igrača do navijača, budu u stanju to stvoriti, onda ćemo moći pružiti nešto jako lijepo. Do sada je u nekim situacijama nedostajalo ljubavi prema poslu, sjetite se samo starog stadiona koji je bio u sramotnim uvjetima. Sada je to sasvim druga stvar, sada igrači sa zadovoljstvom treniraju u prostoru koji je doživio temeljnu rekonstrukciju. Moramo i možemo osloboditi pozitivnu energiju, inzistirati kao što radimo da povećamo osjećaj pripadnosti Torinu. Da, čak i organizirajući se za posjet muzeju Grugliasco koji govori o legendi o Biku. Želim da postanemo poput onih chefova koji ne kuhaju samo zato jer su gladni, već to rade s ljubavlju”.

Inače, trenutno desetoplasirani Torino ima samo bod manje od osmoplasiranog Juventusa, kojem je oduzeto 15 bodova zbog financijskih malverzacija u prošlosti, inače bi dijelio drugo mjesto s Interom i Milanom. Torino ima smo jednu pobjedu u zadnjih pet utakmica uključujućii ispadanje iz Coppe u Firenci. Jesenas je kao gost ‘squadra’ Massimiliana Allegrija slavila protiv Jurićeve momčadi 1:0.

Štoviše, zadnjih pet od šest gradskih derbija završio je feštom Stare dame, koja je neporažena već 17 derbija, a 13 od njih pobijedila. Torino je zadnji put kao gost slavio u derbiju u travnju 1995. na starom Comunaleu, otad u 16 gostovanja kod Juvea 11 puta izgubio.

Juventus je nakon domaćeg poraza protiv Monze (0:2) krajem siječnja zaredao s uspjesima, pet pobjeda i remi s Nanetsom koji je obilato nadoknađen u gostima (0:3), kad je Angel Di Maria zabio ‘hat-trick’, doduše protiv domaćih s igračem manje od 17. minute.

Inače, ove je sezone samo Barcelona više puta sačuvala svoju mrežu (16) od Juventusa (14) gledamo li 10 najvećih europskih liga, a Bianconeri su suparnike ostavili na ‘nuli’ u 11 od zadnjih 14 utakmica u Seriji A.

Nakon što su se obojica vratila u postavu Juventusa sredinom tjedna, Wojciech Szczesny i bivši branič Torina Bremer trebali bi startati večeras. Međutim, Manuel Locatelli mora odslužiti suspenziju, dok su Paul Pogba i Arkadiusz Milik još uvijek upitni zbog ozljeda.

"To je vrlo važna utakmica, posebno za nas, jer Bologna je pobijedila Inter i sada ima 3 boda više od nas. Moramo nastaviti povećavati broj osvojenih bodova u ligi, kojih računam da imamo 47”, kazao je trener Juventusa Max Allegri (žalba Juventusa na oduzimanje 15 bodva rješava se u svibnju), dodavši da Torino ima dobrih kvaliteta i da je vrlo agresivan.

"Chiesa je radio sam posljednja dva dana, još moram odlučiti, ali malo je vjerojatno da će krenuti otpočetka. Odigrao je dvije utakmice zaredom s Fiorentinom i Nantesom, ali sada je dobro. Bonucci je puno bolje, vratio je samopouzdanje na terenu. Njega je vrlo važno vratiti, od sada do kraja imamo mnogo utakmica, a on je kapetan Juventusa".

Allegri je upitan i o Pogbi:

"Bolji je, bit će u kadru. Ući će ako bude potrebno, ima dobru minutažu dosad. Trebate malo strpljenja s igračima kako bi si poboljšali svoje stanje".

O zamkama derbija strategy Bianconera veli:

"Jurićeve momčadi ustrajno napadaju igrače s loptom i napadaju. Puno pritišću, igraju utakmice velikog intenziteta. Moramo se dobro uživjeti u realnost utakmice. Ako mislimo izaći na teren i igrati na prstima, riskiramo osvajanje bodova. Moramo biti svjesni važnosti utakmice. Trenutno moramo shvatiti da je naša snaga u malim ciljevima koji nas vode naprijed. Moramo dostići Bolognu."

O stanju momčadi:

"Dušan je dobro. Osim Milika, Kaia, Mirettija i Locatellija koji je suspendiran, svi su dobro. Odsad igramo svaka tri, četiri dana, svi moraju biti spremni. Čeka nas figurativno rečeno prljava utakmica protiv Tora, moramo je privesti na našu stranu, to je najvažnije. Bez obzira na to što se događa oko kluba, moramo misliti na svoje bodove. Osvojili smo ih 47. Pali smo u Ligi prvaka, ali to se može dogoditi."

O radu na treninzima s Dušanom Vlahovićem:

"To je posao koji se uvijek radi sa svima, Dušan ima dovoljno vremena za usavršavanje. Imao sam puno primjera u svojoj trenerskoj karijeri. Chiellini je na primjer završio karijeru jako napredujući lijevom nogom, uspijevajući šutirati i sa 40 metara”, poručio je dobro raspoloženi Allegri, alias Veseli,

Angel Di Maria trebao bi početi kao podrška Dušanu Vlahoviću u napadu, a Argentinac je Juveov je najproduktivniji igrač u 2023.: na stranu sad njegove europske partije, ali stvorio je 20 prilika, postigao tri gola i upisao dvije asistencije u Seriji A od početka siječnja.

U međuvremenu, Vlahović je zabio jedini pogodak jesenas Torinu, a samo su trojica napadača Juventusa uspjela zabiti u oba torinska derbija bilo koje sezone od 1994.: Gianluca Vialli (1995./96.), Gonzalo Higuain (2016./17.) i Cristiano Ronaldo (2018./19.).

Jedini igrač u momčadi Torina koji je zabio Juventusu u Seriji A je središnji napadač Antonio Sanabria, koji ima pet ligaških golova ove sezone i sada bi mogao dostići svoj osobni rekord (šest u 2021./22. i 2019./20.).

Sanabria će u odsutnosti Nikole Vlašića početi u vrhu Jurićeve omiljene formacije 3-4-2-1 (neki od nas su sigurni da Jurić, Ivan Leko i Igor Tudor imaju WhatsApp grupu tog naziva!). Ozlijeđeni su još Valentino Lazaro, David Zima i Pietro Pellegriju pa bi iza Paragvajca polušpice najvjerojatnije biti Aleksej Mirančuk i Nemanja Radonjić.

Utakmicu sudi Daniele Chiffi (Padova), VAR je Aleandro Di Paolo (Avezzano).

Moguće postave

Juventus (3-5-1-1):

Torino (3-4-2-1):




Tagovi

Massimiliano AllegriIvan JurićJuventusTorinoSerie ANikola VlašićDušan Vlahović

Ostale Vijesti