Nk Istra
Nk Istra

Alavesov direktor za Germanijak: "Istra je nadmašila naša očekivanja, ima potencijal za ulazak u hrvatski TOP 5"

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 15.04.23. | 12:30

U Puli traju 'Dani nogometa - Branko Bubić', a tom prilikom Drosinu su posjetili i operativci partnerskog kluba Alavesa te Baskonia grupe

U Puli traju 'Dani nogometa - Branko Bubić', prvi turnir klinaca U-12 u spomen na legendu pulskog nogometa. No, posebnost su turnira popratne aktivnosti, predavanja i pokazne vježbe za trenere te prezentacije predstavnika La Lige (prvi put jedna od najjačih liga svijeta sudjeluje u projektima u Hrvatskoj), a bila je to prilika da Aldo Drosinu posjete i predstavnici španjolskog Alavesa, Istrina kluba partnera, jednog od člana Baskonia-Grupe, koji već pet godina usko surađuje s Puljanima.

Tom smo prilikom razgovarali s Albertom Fernandezom, jednim od direktora u Alavesu. Njegov sektor nije sportski, on je direktor komunikacija, ali svakako je kompetentan za razgovor o suradnji s Istrom 1961 i prenio nam je stavove i poglede 'matice' na ono što se događa u Puli.

"Istra je najvažniji posao grupe. Zato jer je to naš međunarodni projekt, zato što imamo dobre rezultate. Došli smo ovdje prije pet godina, s nekoliko ciljeva, želeći postati prepoznatljivi u jednoj stranoj ligi. Sad smo u Pulu i Hrvatsku doveli i La Ligu, to je vrlo bitno za daljnju suradnju hrvatskog i španjolskog nogometa. To je dokaz da projekt ide dobro, da raste. Imamo bolje igrače, trenere, nego što smo imali, radimo na njihovom napretku, radimo dobro i idemo u pravom smjeru", sa smiješkom govori Alberto Fernandez, koji i sam priznaje da nisu u Baskonia-Grupi očekivali da će Istra 1961 postati klub, koji se nakon pet godina bori za nastup u Europi.

"Bilo je to teško takvo što očekivati, zapravo, bilo je nemoguće i pomisliti da ćemo se boriti za Europu, imati mogućnost igrati europsko natjecanju. Mogu iskreno reći, ne, nismo očekivali! Ali, sad je Istra blizu toga i vjerujemo da može uspjeti, iako to nije primarni i jedini naš cilj. Mi svejedno očekujemo nastavak razvoja ovog projekta. Da Istra nastavi rasti, da se radi još profesionalnije, da igrači i treneri postanu još bolji, ne samo sportaši, nego i osobe. Teško je reći što nosi budućnost , ali mi želimo nastaviti raditi iz dana u dana, biti još bolji."

Istra se ove godine stabilizirala u HNL-u, radi se kampu u Balama, pod trenerom Garcijom igra prepoznatljiv nogomet, rušila je već sve klubove iz tzv. 'velike četvorke'. Možemo li Istru idućih godinu vidjeti u društvu TOP 3 hrvatskog nogometa, je li i to možda jedan od ciljeva Grupe?

"Nisam ja baš kompetentan za pričanje o sportskim ciljevima, ja sam tehničko osoblje, haha. I ne mogu reći da ćemo biti TOP 3, ali mogu reći da ćemo dati sve da budemo blizu tom društvu. Recimo, u TOP 5, tome se nadamo. Kažem, nastavljamo raditi kao i dosad, podići Istru na još višu razinu u svim segmentima pa ćemo vidjeti što će to donijeti. Naši najbolji treneri rade s mladim igračima Istre, nismo tu samo danas na ovom turniru, već smo stalno prisutni. Želimo učiti ljude u Istri, stvoriti bazu da se što bolje adaptiraju na visoku nogometnu razinu. I mislim da smo na dobrom putu."

Kako u Španjolskoj bazi gledaju na trenera Gonzala Garciju? On je ovdje dosta popularan, njegova momčad je osvježenje sezone?

"Koliko sam vidio, on je sretan ovdje, vrlo motiviran i, po svemu sudeći, odlično radi, što pokazuju i rezultati."

Alaves se bori za ulazak u Primeru, Istra za Europu. Je li moguće da na ljeto opet vidimo i igračku suradnju, da Alaves pošalje nekoliko svojih igrača na Drosinu?

"To je pitanje za sportskog direktora, ne mogu na to odgovoriti. Istina, u istoj smo Grupi, vidjet ćemo što će biti na ljeto po tom pitanju. Ono što mogu ponoviti, jest da mi radimo na tome da Istrini igrači i treneri budu još bolji, profesionalniji, da mogu što bolje odgovoriti zahtjevima modernog nogometa. I tu se vide veliki pomaci", kazao je Fernandez.



Tagovi

Alberto FernandezIstra 1961Gonzalo GarciaAlavesGrupacija Baskonia-AlavesHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti