Slavko Midžor/PIXSELL
Slavko Midžor/PIXSELL

Akcija Egipat: Kreće borba za krilne pozicije, 'devetku' i još neko mjesto u avionu za EURO!

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 22.03.24. | 08:00

Iako je osnovna zamisao ovog okupljanja zapravo stvaranje pozitivnog ozračja u reprezentaciji, jasno je da će se raditi i na otklanjanju nekih upitnika

Iz onoga što se može zaključiti iz izjava hrvatskih reprezentativaca, izlet u Egipat zamišljen je kao svojevrsni “team building”. Svi odreda naglašavaju opuštenu atmosferu, stvaranje pozitivnog ozračja uoči Eura i svojevrsni odmor prije finala klupske sezone. Lišeni bilo kakvog imperativa, bit će vremena za sve.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, jasno je da Zlatko Dalić i ostatak stožera imaju zeru drugačije planove na turniru u Egiptu. Nekoliko je otvorenih pitanja oko momčadi koja će istrčati 15. lipnja protiv Španjolske u Berlinu na otvorenju skupine B Eura u Njemačkoj, a proljetna akcija Vatrenih mogla bi poslužiti da se otklone neke enigme uoči Eura.

Prvo i osnovno, gdje će igrati Joško Gvardiol? Činjenica kako u Manchester Cityju najčešće igra na poziciji lijevog beka ne znači nužno da će ga i Zlatko Dalić koristiti na toj poziciji. Zapravo, prema nekim informacijama koje dolaze iz okružja reprezentacije tu uopće nema dvojbi; Joško Gvardiol je dio stoperskog tandema koji prema potrebi može pokrivati poziciju lijevog beka. Sama činjenica da u Engleskoj najčešće skuplja iskustvo i minutažu na poziciji lijevog beka može biti tek dodatni plus za izbornika i njegove zamisli, nikako ne i obveza da ga tamo i stavi. Na koncu, Joško Gvardiol sebe vidi na poziciji centralnog braniča dok će lijevog beka igrati Borna Sosa. Na pretpozivu bio je i Borna Barišić, ali on nije bio među putnicima u Egipat što sugerira kako branič Ajaxa ipak bolje kotira.

Dakako, ima još dovoljno vremena do Eura u Njemačkoj, samim time i prostora za promjene, ali one ako i budu bit će posljedice nekih nepredviđenih okolnosti poput ozljeda ili drastičnog pada forme. U zaključku, Gvardiolova pozicija je neupitna a odlazak jednog lijevog beka može otvoriti prostor nekom od stopera; Pongračiću ili Ćaleta-Caru kojem je aktiviran pretpoziv.

Više se upitnika stvara oko krilnih pozicija, pa i klasične “devetke”. Na lijevom krilu moglo bi biti problema jer se čini kako oporavak Ivana Perišića ne ide tempom kojim su se nadali i Dalić i Karoglan. Želja Perišića je neosporna. Činjenica da je proveo nekoliko dana u Zagrebu na okupljanju dovoljno govori sama po sebi, ali još uvijek traje ta utrka s vremenom. Tu je u nešto povoljnijem položaju Mislav Oršić koji je započeo s rehabilitacijom prije Perišića i uskoro bi trebao biti u konkurenciji u Trabzonsporu.

Bez njih dvoje, Zlatko Dalić na poziciji lijevog krila još može računati na Luku Ivanušeca koji se vratio nakon ozljede i polako skuplja minutažu u Feyenoordu. Tu je i Marko Pjaca koji je Dalićev “libling” i koji ovo proljeće nije propustio niti jednu ligašku utakmicu Rijeke. Doduše, malo je tanak u rubrici golovi no sigurno će u Egiptu njih dvoje podijeliti minutažu, vidjet ćemo dojam koji će ostaviti…

Izborniku je valjda najteže pao “otkaz” Luke Sučića koji se nije dovoljno oporavio da bude dio reprezentacije na ovom turniru. Htio ga je isprobati na desnom krilu. Aktiviran je pretpoziv Marcu Pašaliću koji je debitirao u studenom protiv Latvije te dobio dvadesetak minuta protiv Armenije. Međutim, forma i dojam Marca Pašalića iz jesenskog dijela HNL-a i ovog proljetnog ipak se bitno razlikuju. Uostalom, posljednji pogodak Pašalić je zabio u listopadu prošle godine. U međuvremenu u rubrici golovi i asisti stoji - nula! I zato je ovo dobra prilika da se nametne za konačan popis za Euro. Na desnom krilu računa se na Nikolu Vlašića i Lovru Majera, dakako i Andreja Kramarića koji je igrao na toj poziciji u tri kvalifikacijska ogleda.

Na koncu, za svoje mjesto pod suncem bori se i Dominik Kotarski. Vratar PAOK-a ima namjeru pomrsiti račune jednom od dvojice Livakovićevih zamjenika na vratarskim pozicijama, eto mu prilike u Kairu.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaEuro 2024Zlatko DalićVatreni

Ostale Vijesti