Ajaxov egzodus: Četvorica sigurno odlaze, još toliko ih razmatra ponude (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 17.02.20. | 11:47

Od lanjske hit-momčadi ostat će tek jedan igrač iz udarne postave.

Lanjsko polufinale i tijesno ispadanje iz Lige prvaka nagovještavalo je potencijalno rasipanje momčadi Ajaxa po završetku sezone. Fantastične partije mlade nizozemske momčadi nisu promakle nikome od europskih giganata, ali čvrstom odlukom sportske uprave na čelu s Marcom Overmarsom i Edwinom van der Sarom te trenerom Erikom ten Hagom, uspjeli su nagovoriti većinu igrača na ostanak u Amsterdamu.

S Johan Cruyff Arene otišla su dva najveća bisera iz akademije, Frenkie de Jong i Matthijs de Ligt, ali ostatak Ten Hagove družine ostao je na okupu, u nadi da se može ponoviti rezultat sličan lanjskom – titula prvaka i završnica najelitnijeg europskog klupskog nogometnog natjecanja.

Međutim, ispadanje već u grupnoj fazi pored Chelseaja i Valencije, dovelo je Kopljanike pred novo suočavanje s realnošću, koja će ovog puta biti nemilosrdna.

Kako prenosi ugledni The Athletic, nizozemsku prijestolnicu će gotovo sigurno napustiti četvorica nogometaša ovog ljeta, a za njima bi lako mogli otići još toliko aktualnih suigrača. Odlazak Hakima Ziyecha u redove 'Bluesa' za 40 milijuna eura, samo je ubrzao ovaj egzodus.

Prvi na listi odlazaka su prvi vratar Andre Onana, lijevi bočni Nicolas Tagliafico te Donny van de Beek i David Neres. Najviše se „novinarske tinte“ prolilo na nizozemskog veznjaka koji je siguran na listi odlazaka, a iako se prije dva mjeseca spominjalo kako je već dogovorio transfer u Real Madrid, The Athletic još uvijek ne isključuje mogućnost prelaska u Manchester United.

Kamerunskog golmana Onanu u posljednje se vrijeme najviše povezivalo s Chelseajem, a i sam igrač je javno obzanio kako ne bi imao ništa protiv dolaska u London. Još ga se povezivalo s nekoliko „teškaša“, a sličnim putem bi mogao ići i Nicolas Tagliafico čiji odlazak je bio praktički siguran prošlog ljeta, ali Ajax se uspio othrvati ponudama iz liga „petice“.

Svoj trojici ugovor istječe 2022. godine, dok David Neres ima dogovorenu suradnju s Kopljanicima na godinu duže. Ipak, i Brazilačev odlazak je neminovan, a on se najviše dovodio u kontekst dolaska u Liverpool, iako će to praktički biti nemoguće ukoliko Redsi dovedu Timu Wernera.

Osim ove četvorice sigurnih putnika, još četiri igrača su u procesu razmatranja inozemnih ponuda. Riječ je o dvojici veterana, u kontekstu Ajaxove mlade momčadi, a to su uskoro 30-godišnji Daley Blind te dvije godine mlađi Joel Veltman. Za potonjeg je interes pokazivao Tottenham, dok za Blinda još nema konkretnih ponuda, barem ne, poznatih javnosti, ali njegov ugovor ima nisku otkupnu klauzulu koja će ga gotovo sigurno otisnuti na novu inozemnu avanturu.

Posljednja dvojica su poprilično mlađi nogometaši, Sergino Dest i Noussair Mazraoui. Tinejdžer Dest je već sada u poodmakloj fazi pregovora s Bayernom oko dolaska u Munchen na ljeto, a s 19 godina na leđima bio bi dugogodišnje rješenje Bavaraca na desnom boku. Tri godine stariji Mazraoui, inače marokanski reprezentativac, posljednji je u nizu i zadnji od lanjske udarne postave koji bi trebao napustiti Amsterdam.

Sve ovo navodi na zaključak da će od lanjske udarne postave u klubu ostati jedino Dušan Tadić.

(Foto: Reuters)


Tagovi

Joel VeltmanDaley BlindDavid NeresAndre OnanaNicolas TagliaficoDonny Van De BeekSergino DestNoussair Mazraoui

Ostale Vijesti