Action Images via Reuters/Matthew Childs
Action Images via Reuters/Matthew Childs

Ajax u zoni sumraka: Već devet utakmica ne znaju za pobjedu, primaju kao na traci, posjed lopte im je manji od 35 posto...

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 27.10.23. | 10:37

Slavni nizozemski klub bilježi jednu od najlošijih sezona u novijoj povijesti

Ako se Dinamo nalazi u lošoj situaciji, što tek reći za četverostrukog prvaka Europe i jedan od najboljih klubova svih vremena? Amsterdamski Ajax sinoć je 'bez ispaljenog' metka pao od Brightona u trećem kolu Europske lige te Kopljanici nakon tri kola imaju tek dva osvojena boda. No, slab nastup u Europi je najmanji problem za Kopljanike u ovom trenutku. Brighton, koji se prije ove utakmice također nalazio u lošoj formi (dva remija i tri poraza), svladao je Ajax golovima Joaa Pedra u 42. i Ansua Fatija u 53. minuti susreta, a konačni rezultat mogao je biti i uvjerljiviji.

Ajax je na kraju ostao bez udarca u okvir domaćeg gola, Brighton ih je imao ukupno sedam, a potpuno je izdominirao Kopljanika i u njihovom najjačem segmentu - posjedu lopte. Brighton je na kraju imao čak 788 dodavanja i 65 posto posjeda lopte što je najviše što je jedan klub protiv Ajaxa ostvario od travnja 2014. Prema tome već gotovo 10 godina nitko nije posjedom izdominirao Ajax kao Brighton na svojem Amex stadionu.

Kako je Brighton došao do pobjede pogledajte OVDJE (Arenasport)

Da stvar po Kopljanike bude gora, Ajaxu je to bila deveta uzastopna utakmica u kojoj nisu trijumfirali. Ajax je u 12 ovosezonskih utakmica upisao samo dvije pobjede, obje s 4-1 i to na otvaranju prvenstva protiv Heraclesa i u prvoj utakmici protiv Ludogoreca. U idućih devet; Ajax je tri puta remizirao i zabilježio šest poraza. Ajax je trenutno 17. u prvenstvu i bilježi najlošiji start u sezonu od 1954. i pokretanja jedinstvene profesionalne lige u Nizozemskoj. Samo jedna prvenstvena pobjeda u prvih sedam utakmica je najlošiji učinak Ajaxa u povijesti, a 16 primljenih pogodaka u prvih sedam utakmica nisu primili od sezone 1964/65.

Ajax ima najmlađu momčad Eredivisie, nekoliko velikih talenata unutar momčadi, ali apsolutno nitko nije očekivao ovakav start u sezonu....

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ove sezone, poznato je, u Amsterdam su stigla tri Hrvata, od kojih su dva reprezentativci. Prvi je doveden Jakov Medić, sljedeći Josip Šutalo, a posljednji je stigao Borna Sosa. Budući da je riječ o braničima, porazno zvuči podatak da Ajax ove sezone prima 'kao na traci. U posljednjih osam utakmica Ajax je primio čak 19 golova, odnosno gotovo tri i pol po susretu!

Protiv Brightona Šutalo i Sosa odigrali su svih 90 minuta i odigrali su solidnu utakmicu, koliko god to može biti slučaj u dvoboju u kojem te protivnik u potpunosti nadigra. Šutalo je imao tri od četiri dobivena duela i nekoliko dobrih obrambenih reakcija, a dodavao je s točnošću od 90 posto. Sosa je bio dobar u duelima (4/4), imao je jedan uspješan centaršut, jedan udarac na gol i jedno ključno dodavanje. Šutalo je dobio ocjenu 6.7, a Sosa 6.6. Jakov Medić cijelu utakmicu proveo je na klupi za pričuve.

Prije utakmice, Ajax je otpustio trenera Mauricea Steijna, koji je stigao na početku sezone iz rotterdamske Sparte, a dvoboj u Brightonu vodio je v.d. trenera Hedwiges Maduro. Nekoliko tjedana ranije, Ajax je otpustio sportskog direktora Svena Mislintata zbog navodne malverzacije s transferima, ali i, tvrde Nizozemci, katastrofalne transferne politike koji je jedan od najboljih klubova Europe u samo šest mjeseci pretvorio u kantu za napucavanje, ne samo u 'drugorazrednoj' Europskoj ligi nego i u domaćem prvenstvu.

"Posljednjih mjeseci radili smo intenzivno i profesionalno, ali je nedostajalo sportskog rezultata. Stoga smo morali napraviti zaokret. Sjeli smo se s Mauriceom i zaključili da je najbolje razići se", rekao je izvršni direktor kluba Jan van Halst.

Klub u ovom trenutku nema trenera i ni sportskog direktora, proživljava najgore rezultate u povijesti, navijači su u ratu s upravom kluba i, što je najteže po Kopljanike, krizi upravljanja se ne nazire kraj.

Prije tri i pol godine, Ajax je igrao polufinale Lige prvaka. Prije dvije godine, Kopljanici su upisali rekordnu 13-0 pobjedu protiv Venla. Već prošla sezona pokazala je da je Ajax u silaznoj putanji, ukupni 3-10 poraz od Napolija u skupini Lige prvaka, zatim i 1-5 poraz od Liverpoola pokazali su kako se Kopljanici ne mogu nositi s europskom elitom, a onda je klub završio na trećem mjestu u Eredivisieju što je okarakterizirano 'apsolutnom katastrofom' jer je Ajax ostao bez mjesta u Ligi prvaka.

No, to treće mjesto, iza najvećih rivala Feyenoorda i PSV-a izgledaju 'kamilica' u odnosu na situaciju u tekućoj sezoni. Osim što je Feyenoord 'demolirao' Kopljanike s 4-0 na Amsterdam Areni, kada su navijači Ajaxa ubacili baklje na travnjak i u tri navrata prekinuli utakmicu, nizozemskom velikanu slijedi gostovanje kod lidera prvenstva PSV-a koji nakon devet kola ima maksimalni učinak i nevjerojatnu gol-razliku od 30-3.

Tečaj na pobjedu PSV-a u Germaniji je 1.35, a na pobjedu Ajaxa 7.50. Kada bismo radili paralelu s HNL-om, takvi tečajevi su, otprilike, kada se susreću, recimo, Dinamo i Slaven Belupo u Maksimiru. (nr)



Tagovi

AjaxBrightonEuropska liga

Ostale Vijesti