PAUL ELLIS/Action Images
PAUL ELLIS/Action Images

Afera ‘penalty-gate’ nije obeshrabrila engleskog izbornika, želi voditi reprezentaciju i u Kataru

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 12.07.21. | 11:52

Southgate definitivno nije pukovnik, a ne želi biti niti pokojnik.

Nakon tragičnog poraza u finalu Eura, tek drugom finalu velikog natjecanja u povijesti engleskog reprezentativnog nogometa, mnogi izbornika Garetha Southgatea vide kao najvećeg krivca za krah.

Osim što je momčad, unatoč igri na domaćem terenu, po tipičnom ‘engleskom’ (kišovitom) vremenu, postavio defenzivno, omogućio Talijanima gotovo 70-posto vremena loptu u njihovim nogama, čak trostruko više udaraca, ali i izrazitih prigoda za postizanje pogodaka, mnogi mu opravdano najviše zamjeraju odabir pucača jedanaesteraca. Tako svoju šansu za izvođenje penala nisu dobili najbolji Englez na turniru, Raheem Sterling te priželjkivani Jack Grealish.

Uvođenje Jadona Sancha i Marcusa Rashforda u 120. minuti utakmice su iz te perspektive bile razumljivi potezi, no kasnije su se pokazali kao promašaji. To je ona stara priča o ‘pukovniku i pokojniku’. Da je Rashford zabio i kapitalizirao Belottijev ranije promašeni penal, da je Engleska otišla do kraja, Southgate bi bio uzdignut do razine i veće od pukovnika, gotovo do razine božanstva.

Čovjek kojem je karijeru obilježio promašeni penal protiv Njemačke u polufinalu Eura 1996., sada se riješio tog krimena i kompleksa osvojivši Euro boljim raspucavanjem penala.

Priča za filmski scenarij.

No, taj se scenarij odvio u nekom od paralelnih svemira, ako isti uopće postoje. U ovom našem, Southgatea će ti penali progoniti do kraja života. Obilježili su mu igračku, a sada će vjerojatno i trenersku karijeru.

Iako je uvođenje Rashforda i Sancha bilo djelomično logično u tom trenutku, pokazalo se kao promašaj. I to je ono što povijest pamti.

Taj promišljeni potez ispao je teški promašaj. Rashford i Sancho nisu bili ‘unutra’ kao igrači koji su odradili 120 minuta borbe, poput dva Harryja, Kanea i Maguirea koji su penale izveli onako kako se jedanaesterci izvode. Možda je činjenica da su dobili ‘mrvice’, u američkom rječniku popularni ‘garbage time’ na podsvjesnoj razini utjecalo na oba izvođača. Kado da im je poručio: “Dečki, ne trebate mi na terenu, tu ste da zabijete penale”.

No, za razliku od prethodne odluke, koja je možda djelovala logično, ali se pokazala kao promašaj, odluka da posljednji, peti penal, pruži jednom tinejdžeru, dečku s manje od 10 reprezentativnih ‘kapica’ u nogama, je zaista nelogična.

Southgateov argument, da su pucali igrači koji pucaju najbolje na treninzima, nije u skladu s onom teorijom da je Southgate jedan od najstudioznijih trenera kada je riječ o raspucavanjima penala, sve kako bi se iskupio za onaj promašeni jedanaesterac protiv Elfa, 25 godina ranije.

Čak i da je Sako pogodio posljednjih 30 penala na treninzima, jednostavno nije prirodno da jedan 19-godišnjak dobije takav teret na svoja leđa. I to pred punim Wembleyjem, pred milijardama prikovanima uz male ekrane televizora, laptopa i mobitela. Nije prirodno niti logično da 19-godišnjak puca taj peti, ključni penal, kojeg su mnoge igračke veličine promašivale. Hrabro, možda, iako će većina taj potez nazvati ‘ludim’.

Na kraju, jedan od najboljih realizatora penala na svijetu Jorginho pokleknuo je i nije zabio ključni penal za Azzurre, penal koji bi mu možda donio i titulu igrača turnira, iako ju je i ovako po mnogima zaslužio.

Ono što Engleze može tješiti je potencijal koji leži u ovoj reprezentaciji. Engleska je najmlađa momčad na turniru, ima fenomenalne mlade igrače u svim linijama i svakako će biti jedni od kandidata za naslov na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

A tamo ih ponovno želi voditi Southgate...

Mislim da u ovom trenutku ne trebamo previše pričati o Svjetskom prvenstvu. Prvo se moramo kvalificirati u katar. Prije svega moram rezimirati Euro. I odmoriti se. Voditi reprezentaciju na ovakvom natjecanju uzme danak. Htio bih svakako voditi ove igrače u Kataru”.

Southgate je s uvođenjem Rashforda i Sancha, te posebno guranjem Saka na odlučujući peti penal, išao za onom ‘pukovnik ili pokojnik’.

Pukovnik definitivno nije postao, a očito se on sam ne smatra pokojnikom.


Tagovi

Gareth SouthgateengleskaEngleska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2020Euro 2021ItalijaTalijanska nogometna reprezentacijaJadon SanchoBakary SakoMarcus Rashford

Ostale Vijesti