@Reuters
@Reuters

Achraf Hakimi mogao bi ugroziti top pet najboljih strijelaca-braniča u povijesti nogometa

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 06.10.21. | 13:16

Još nema ni 23 godine, zabio je već 28 golova.

Najbolji strijelci Paris Saint Germaina u aktualnoj sezoni su Ander Herrera, Idrissa Gueye i Kylian Mbappe s četiri postignuta pogotka. Neymar i Messi zabili su svaki po jedan, a pri vrhu je Achraf Hakimi, desni bek koji je ovog ljeta za 60 milijuna eura prešao iz Intera u Paris Saint Germain.

Hakimi je u dosadašnjoj karijeri zabio 28 pogodaka igrajući za matični Real Madrid, Borussiju Dortmund, Inter, PSG i marokansku reprezentaciju, a s obzirom na to da će za mjesec dana napuniti tek 23. rođendan, te da se radi o beku s iznimno ofenzivnim sklonostima, čini ga jednim od kandidata za najbolje strijelce-braniče svih vremena. Aktualnog golmana Barcelone Ronalda Koemana, koji je u karijeri zabio 253 gola će, doduše, teško ugroziti, no ako ga poštede ozljede mogao bi se približiti samom vrhu.

Napomenimo kako je najbolji strijelac od aktivnih braniča trenutno ozlijeđeni Hakimijev suigrač Sergio Ramos (35) koji je u karijeri zabio 127 golova i svega tri gola ga dijele od top pet najboljih-strijelaca braniča svih vremena.

I njega će Hakimi teško ugroziti, no aktivne braniče koji slijede Ramosa, vrlo lagano moguće. Aleksandar Kolarov zabio ih je 62, Gerard Pique 60, a Jan Vertongen 55.

Top pet najboljih strijelaca-braniča u povijesti.

1. Ronald Koeman (253 gola)

Aktualni trener Barcelone predvodi ovu ljestvicu s velikom prednosti. Igrao je libera, poziciji koja je danas 'izumrla', a u karijeri se nazabijao golova u Erediviseu i LaLigi. Imao je iznimno snažan udarac i bio je jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca uopće. Bio je ključni član Cruyffovog Barceloninog 'dream teama', a najpoznatiji gol u karijeri mu je u finalu Lige prvaka 1992. protiv Sampdorije kada je Barceloni donio pri naslov prvaka Europe. Bio je i sjajan izvođač penala, zabio ih je ukupno 99 u cijeloj karijeri.

ReutersReuters

2. Daniel Passarella (175 golova)

Ovaj legendarni argentinski branič jedan je od najboljih strijelaca River Platea uopće sa 103 postignuta gola. Maradona je za njega rekao da je Passarella bio najbolji branič i najbolji udarač glavom kojeg je ikad vidio. Osvojio je dva naslova prvaka svijeta, 1978. s reprezentacijom koju je predvodio Mario Kempes i 1986. koju je predvodio Diego Maradona, iako na drugom turniru nije zaigrao zbog ozljede.

Action Images / Sporting PictureAction Images / Sporting Picture

3. Fernando Hierro (163 gola)

Iako je u početnim godinama svoje karijere ovaj Andalužanin igrao u vezi, u Realu i španjolskoj reprezentaciji je postao zapamćen kao jedan od njihovih najboljih braniča svih vremena. Realu je donio Ligu prvaka nakon 32 godine suše (1998), a onda još dvije u iduće četiri godine (2000. i 2002.). Bio je odličan u skoku, odličan izvođač slobodnih udaraca i, dakako, odličan izvođač penala. U karijeri ih je zabio 35, a s 30 golova drži peto mjesto najboljih strijelaca u povijesti španjolske reprezentacije.

Reuters PhotographerReuters Photographer

4. Laurent Blanc (152 gola)

Svjetski i europski prvak s Francuskom 1998. i 2000. smatra se jednim od najboljih braniča svih vremena. S loptom je djelovao elegantno, te se često priključivao napadu. Najviše je zabio za svoj prvi klub Montpelliere (76), za kojeg je igrao od 1983. do 1991., a potom je zabio za svaki novi klub u kojem je igrao (Napoli, Nimes, Saint Etienne, Auxerre, Barcelona, Marseille, Inter i Manchester United).

Reuters PhotographerReuters Photographer

5. Graham Alexander (130 golova)

Rođen u Coventryju cijelu karijeru proveo na Otoku, a na reprezentativnom nivou predstavljao je Škotsku. Igrao je najviše na poziciji beka, a poznat je bio kao izvrsni izvođač prekida, posebno kaznenih udaraca kojih je u karijeri realizirao čak 57. Najviše je zabio za Preston North End (54), a, zanimljivo, nije poentirao u niti jednom od 40 nastupa za reprezentaciju Škotske.

David Jacobs/Action ImagesDavid Jacobs/Action Images

Izvan konkurencije je najbolji strijelac-golman, Brazilac Rogerio Ceni koji je u karijeri poentirao 131 put, izvodeći slobodne udarce i penale za svoj Sao Paulo.

Action Images / Sporting PictureAction Images / Sporting Picture

Što se pak hrvatskih braniča-strijelaca tiče, najviše je zabio Darijo Srna, koji je 47 puta poentirao za svoje klubove Hajduk i Šahtar te u još 22 navrata za hrvatsku reprezentaciju što ga dovodi do brojke od 69 pogodaka u karijeri.






Tagovi

Fernando HierroSergio RamosAchraf HakimiRonald KoemanLaurent Blanc

Ostale Vijesti