Pixsell
Pixsell

5 manje poznatih zanimljivosti iz povijesti Derbija

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 25.02.23. | 08:00

Dinamo i Hajduk u nedjelju će se susresti 234. put, odnosno 261. ako uračunamo i derbije između Građanskog i Hajduka....

Dinamo i Hajduk sutra će u Maksimiru odigrati 261. međusobni susret, 234. ako iz brojidbe izbacimo utakmice između Građanskog i Hajduka, odnosno 131. od kada je Hrvatska dobila samostalnost.

Dinamo je ukupno slavio u 112 utakmica, Hajduk u njih 80, a 68 dvoboja završilo je neriješeno. Bez dvoboja Građanski – Hajduk omjer je 102-59-72 u korist Dinama, a od hrvatske samostalnosti učinak je 62-32-36 u korist zagrebačkog sastava.

Zanimljivo, u sve tri epohe (Kraljevina Jugoslavija, SFRJ i Republika Hrvatska) Dinamo je ostvario bolji međusobni učinak od Bijelih, a Purgeri su bili supješniji i u svim natjecanjima u kojima su se susreli s Majstorom s mora (Prvenstvo Kraljevine Jugoslavije, Prvenstvo SFRJ, Kup Maršala Tita, Prvenstvo Hrvatske, Kup Hrvatske i Superkup Hrvatske).

U nastavku donosimo 5 manje poznatih nazimljivosti iz povijesnih okršaja dva najveća hrvatska kluba

1. Građanski i Hajduk otvorili i zaključili rivalstvo s 4:4

Iako čak i među navijačima Dinama postoji 'spor' oko Dinamove godine osnutka, zagrebački sastav svoju godinu osnutka veže uz 1911. kada je osnovan najjači zagrebački prijeratni klub 1.HŠK Građanski koji je 1945. prisilno ukinut i na njegovim temeljima i tradiciji nastao je moderni Dinamo. Čak postoje zapisi da je prva utakmica između Hajduka i Dinama na Poljudu najavljena kao dvoboj između Hajduka i Građanskog, tako da su i tadašnji navijači Bijelih Dinamo smatrali nasljednikom prijašnjih 'zagrebačkih plavih'.

Kako god bilo, nitko ne može osporiti da Dinamo svoj identitet veže uz Građanski, neovisno o tome koja je ispravna godina Dinamovog osnutka

A Građanski i Hajduk prvi put su se susreli prije 110 godina, 23. ožujka u Zagrebu. Građanski je u prijateljskoj utakmici slavio s 3:2, a Plavi su pobijedili Bijele i u drugom susretu šest godina kasnije (2:1). Hajduk prvu pobjedu nad Građanskim bilježi 1921. kada je na Starom Placu purgerski klub svladan s 2:1.

Prva natjecateljska utakmica između ova dva kluba datira iz 7. rujna 1924. u sklopu prvenstva Kraljevine Jugoslavije. Utakmica na Starom Placu završila je rezultatom 4:4. Hajduk je poveo s 2:0, Građanski preokrenuo na 3:2, a dvoboj je zbog nevrijemena prekinut kod rezultata 3:3. U nastavku utakmice idućeg dana obje momčadi zabile su po jedan pogodak, utakmica je završila rezultatom 4:4, a isti dan odigrala se 'majstorica' u kojoj je Hajduk slavio s 5:0.

Najveća zanimljivost u cijeloj priči oko susreta ova dva kluba jest posljednja natjecateljska utakmica između Građanskog i Hajduka na stadionu u Koturaškoj utakmici, a koja je također završila s rezultatom 4:4

2. Prvi susreti Dinama i Hajduka pripali Bijelima

Ako su već prvi i posljednji službeni susret između Građanskog i Hajduka završili rezultatom 4:4, onda su prvi susreti između Hajduka i Dinama završili s 2:1 pobjedom Majstora s mora. Prvi međusobni dvoboj u prvenstvu SFRJ 1. travnja 1946. Hajduk je u Splitu slavio s 2:0. Bijeli su potom nadvisili Dinamo i u Zagrebu (1:0), a slavili su i u trećem međusobnom dvoboju na Starom Placu (2:1). Tek u četvrtom međusobnom susretu Dinamo pobjeđuje Hajduk na stadionu u Koturaškoj ulici s 2:1.

U prvoj utakmici od samostalnosti, odigranoj 14. ožujka 1992. Hajduk je na Maksimiru slavio s 2:1. Iduća dva susreta završila su neriješeno, Hajduk je potom u upisao dvije domaće pobjede (4:1 u Kupu i 2:1 u prvenstvu), a Dinamo, tadašnja Croatia, svladala je Hajduk tek u šestom međusobnom susretu od samostalnosti, s 2:1 na Maksimiru u uzvratnoj utakmici finala Kupa (koji je na kraju pripao Hajduku).

Zanimljivo, Dinamo nikada nije pobijedio Hajduk dok je nosio ime HAŠK Građanski.

3. Najveće pobjede – dva puta po 6:0

Najveća pobjeda oba kluba u derbijima je 6:0. Građanski je svladao Hajduk s tim rezultatom u studenom 1939. u Koturaškoj ulici, a Hajduk je s istovjetnim rezultatom svladao Dinamo na Maksimiru 1955. Ako iz ove računice maknemo Građanski, najveća Dinamova pobjeda nad Hajdukom je ona iz prosinca 2013. u četvrtfinalu Kupa kada su Plavi na Maksimiru slavili s 5:0.

Dinamo je u još dva navrata, od čega jednom u Splitu, slavio s 5:1 (1953. i 1972.), a Hajduk jednom (1957.). Dinamo je u još pet navrata, od čega dva puta na Poljudu, slavio s 4:0 (1986., 1994., 2015. i dva puta 2016.)

4. Franjo Mara Wölfl apsolutni rekorder

Legendarni napadač Građanskog i Dinama, i jedan od najboljih igrača svijeta toga doba, zabio je uvjerljivo najviše pogodaka u najvećem derbiju hrvatskog nogometa. Franjo Wölfl je u dresu Purgera čak 15 puta zabio Bijelima, odnosno više od iduća dva najbolja strijelca u derbijima zajedno – Eduarda da Silve i El Arabija Hilala Soudanija koji su zabili svaki po sedam pogodaka.

Najbolji Hajdukov strijelac u derbijima je Mijo Caktaš sa šest pogodaka koliko su još zabili Dinamovi Marko Mlinarić, Mario Mandžukić, Junior Fernandez i Mario Gavranović.

Kroz povijest, pet igrača Dinama i tri igrača Hajduka postizali su hattrickove u derbijima. Tri gola Bijelima na jednoj utakmici zabili su Franjo Mara Wölfl, Aleskandar Benko, Slaven Zambata i u novije vrijeme Eduardo da Silva i Angelo Henriquez, dok su tri gola Plavima zabili Ljubo Benčić, Andrija Anković i posljednji, u sezoni 1976./77. Slaviša Žungul.

Najviše golova u derbijima primili su Dražen Ladić i Lovre Kalinić, obojica po 45 s time da je Ladić branio u 36, a Kalinić u 25 debrija.

Najviše derbija, njih 42 zabilježio je Arijan Ademi.

5. Dva HNL derbija odlučena bez borbe

U posljednjem kolu 1.HMNL u sezoni 2013./14. Dinamo i Hajduk susreli su se u Maksimiru u trenucima kada je Dinamo već debelo bio prvakom države. Torcida je tu utakmicu tradicionalno bila smještena na južnoj tribini, tada na Maksimiru nepoželjni BBB na istoku, a na sjeveru je bila manja frakcija Dinamovih navijača bliska tadašnjoj upravi kluba koja je pak angažirala stanoviti kapuera bend koji je bio smješten na istoku, a kojem je glavni cilj bio utišati navijače koji su vrijeđali upravu. BBB su vrijeđali upravu i navijače na sjeveru, ne i Torcidu. Torcida je vrijeđala navijače na sjeveru i Dinamovu upravu, ne i BBB. Navijači na sjeveru vrijeđali su BBB i Torcidu, ne i upravu. A kapuera bend je bubnjao i trubio kada god je krenulo nepodobno navijanje. Svaka tribina bila je u svojem filmu prije nego što je Ivan Bebek, pri rezultatu 1:0 za Dinamo, odlučio i treći put prekinuti jedan od najbizarnijih derbija u povijesti i poslao igrače u svlačionicu, a manje od pet tisuća navijača svojim kućama. Utakmica je zaključena rezultatom 3:0 u korist Dinama, a istim rezultatom bilježi se i nikad odigrani dvoboj 22. studenog iste godine kada je određeni broj navijača Hajduka stavljen na zloglasne 'crne liste', a s istima se nisu solidarizirali ne samo ostali navijači Bijelih, već i igrači kluba koji su odbili izaći na travnjak Maksimira. Igrači Hajduka dočekani su na Poljudu kao heroji. Rat između Majstora s mora i HNS-a tada je bio na vrhuncu, a isti nije jenjavao još idućih nekoliko godina.



Tagovi

Dinamo ZagrebHajdukHrvatska nogometna ligaDerbi

Ostale Vijesti