Zvijezde koje u Hrvatsku nije dovela velika četvorka

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 12.09.20. | 08:23

Neke od najvećih nogometnih ikona u Lijepu našu su dolazili zbog Varteksa, Zagreba, Slavena, Cibalije, Splita...

Dinamo je odigrao bezbroj euro – utakmica, Hajduk je ostvario najveći uspjeh od samostalnosti igravši četvrtfinale Lige prvaka, Rijeka je u zadnjih 10-ak godina imala nekoliko ozbiljnih izleta, Osijek je prije tri sezone bio na korak do skupina Europske lige…

Međutim, u ovom tekstu ćemo zaobići „veliku četvorku“ HNL-a te ćemo se pozabaviti ostalim klubovima i njihovim nastupima u Europi. Možda ste već pomalo zaboravili na neke od tih utakmica, ali nisu samo gostovali jaki klubovi na Maksimiru, Poljudu, Kantridi, Gradskom vrtu, već  i u Koprivnici, Varaždinu, Velikoj, na Prku mladeži i padali su veliki skalpovi.

Prve europske utakmice igrao je NK Zagreb u sezoni 1995./96. kad je u skupini Intertoto kupa gostovao u francuskom Metzu. Klub iz Kranjčevićeve je tom prilikom osvojio treće mjesto iza LASK-a i pobjednika grupe Metza, koji je bio predvođen nadolazećom zvijezdom svjetskog nogometa Robertom Piresom.

Nekadašnji ponos baroknog grada NK Varteks, klub kojeg je u sam vrh hrvatskog nogometa podigao tadašnji predsjednik Anđelko Herjavec, premijerni euro nastup imao je u Kupu pobjednika kupova u sezoni 1996./1997. godine kad je u prvom krugu zbog gola u gostima ispao od Lokomotiva iz Moskve. Međutim, dvije sezone kasnije Varteks, za kog je tad nastupao aktualni izbornik Vatrenih Zlatko Dalić, je igrao četvrtfinale istog natjecanja. U prvom krugu su eliminirali Rudar iz Velenja, u osmini finala Heerenveen, no u četvrtfinalu su ispali od Mallorce. Prva utakmica u Varaždinu je završila rezultatom 0:0, no Španjolci su predvođeni Arielom Ibagazom, Dani Garciom, Laurenom, Luqueom i ostalima u uzvratu slavili 3:1 te prošli dalje i u konačnici izgubili u finalu od Lazija.

Dvije sezone kasnije Varteks je imao i premijerni nastup u tadašnjem Kupu UEFA kad je pao i najveći euro-skalp. Naime, Varaždinci su u pretkolu izbacili Vaduz, a ždrijeb im je u prvom krugu donio Aston Villu. Prva utakmica se igrala u Birminghamu na Villa Parku pred 28 tisuća gledatelja. Englezi su vjerojatno podcijenili njima nepoznatu momčad što su Varaždinci iskoristili i golovima Bjelanovića i Veldina Karića slavili 2:3 te ostvarili najveću pobjedu u povijesti kluba. U uzvrat je nekadašnji prvak Europe stigao u najjačem sastavu te su očekivali prolaz. Na golu je bio legendarni Peter Schmeichel, u obrani Olof Mellberg, u vezi Juan Pablo Angel, dok je napadom orkestrirao jedan od najvećih playboya svjetskog nogometa te najbolji igrač Premier lige dvije sezone prije David Ginola. Međutim, momčad Branka Janžeka se hrabro i odlučno postavila te su primili gol tek u sučevoj nadoknadi i prošli zbog više pogodaka u gostima.

Početkom ovom stoljeća u Koprivnici se počeo podizati Slaven Belupo, koji je do današnjeg dana ostao ozbiljan prvoligaš i zanimljivo momčad koja je odigrala više euro utakmica od primjer NK Osijeka, kojeg smo uvrstili u „veliku četvorku“, no i u Koprivnici već neko vrijeme nema takvih utakmica.

Premijerni nastup Slaven je imao u sezoni 2000./01. odigravši tri kola Intertoto kupa, natjecanja u kojem su narednih godina gotovo bili standardni učesnici. Nije tadašnja momčad Slavena skinuli neke velike skalpove, ali su ozbiljne momčadi gostovale u Koprivnici. Bastia je zasigurno najjači protivnik kojeg su Farmaceuti izbacili, no već u slijedećem kolu ih je eliminirala ona ista Aston Villa sa Ginolom i Garethom Barryjem, koja će slijedeće sezone polomiti zube u Varaždinu. Naredne godine Slaven je stigao do polufinala Intertoto kupa, ali je Stuttgart predvođen Krasimirom Balakovim, Zvonimirom Soldom i Alexandrom Hlebom bio prevelik zalogaj za Srebrenka Posavca, Ferenčinu i društvo.

Dvije godine kasnije Slaven je ponovno stigao do polufinala istog natjecanja, no eliminiran je od francuskog Lilla za kog su tad nastupali stoper Dante, Debuchy, Bodmer, Aćimović…

Posljednji nastup u ovom natjecanju momčad iz Koprivnice je imala u sezoni 2005./06. kad su u trećem kolu eliminirani od Deportivo La Corune za kog su igrala velika imena poput Valerona, Diega Tristana, Munitisa, Sergija, Munitisa…

Premijerni nastup u Kupu UEFA Slaven je imao u sezoni 2007./08. te je tri sezone participirao u istom. Uspješan debi su imali protiv albanske Teute, no u slijedećem kvalifikacijskom kolu su ispali od Galatasarayja predvođenog s Rigobertom Songom, Hasanom Sasom i najvećim turskim strijelcem Hakanom Sukurom. Slijedeće sezone su otišli korak dalje, no tad su im kuglice na ždrijebu donijele CSKA iz Moskve s Vagnerom Lovom, Sergeijem Ignashevichem, braćom Berezutski, Zhirkovim i društvom koji su ih s dva puta rezultatom 1:2 eliminirali iz natjecanja.

Belupo je posljednji euro izlet imao u sezoni 2012./13., no u trećem kolu kvalifikacija za Europsku ligu od njih je bio bolji Athletic Bilbao predvođen El Loco Bielsom,  Fernandom Llorenteom, Ikerom Muniainom i legendarnom napadačkom dvojkom Gaizkom Toquerom.

Vinkovačka Cibalia je imala premijerni euro nastup u sezoni 2000./01. u Intertoto kupu kad su eliminirali Obilić, ali u slijedećem kolu ispali od mađarske Tatabanyje. Tri godine kasnije su imali još jedan pokušaj u istom natjecanju te su otišli dva koraka dalje, no ždrijeb im je namjerio Wolfsburg s Andreasom D'Alessandrom, Martinom Petrovim, koji ih je eliminirao s dvije uvjerljive pobjede. Imali su Vinkovčani još jedan izlet u Europi i to u sezoni 2010./11., no on nije vrijedan spomena.

Kamen Ingrad iz Velike u Prvu HNL je ušao u sezoni 2001./02., a već u slijedećoj osvojio četvrto mjesto i izborio izlazak u Europu. U pretkolu su eliminirali Etzellu, no u prvom kolu su ispali od njemačkog Schalkea, za kog su tad igrali između ostalih Gerald Asamoah, Agali, Poulsen, Sergio Pinto, a s klupe ih je vodio veliki Jupp Heynckes.. Prva utakmica u Velikoj je završila bez golova, a veliki junak bio je Mario Galinović koji je radio čuda na golu. No, u uzvratu su Rudari golom Hanke u 77. minuti odnijeli pobjedu te izborili prolaz.

RNK Split je svoj premijerni euro nastup imao u sezoni 2011./12. kad ih je u trećem pretkolu Europske lige izbacio Fulham predvođen John Arne Riiseom, Dannyjem Murphyjem, Dempseyjem, Damienom Duffom, Dembeleom i sjajnim Bobbyjem Zamorom. Split je u prvoj utakmici igranoj u Dugopolju izvukao nulu, no u uzvratu na Craven Cottageu Englezi su golovima Johnsona i Murphyja izborili prolaz u naredno kolo.

U sezoni 2014./15., pokazat će se posljednjoj, Split je otišao korak dalje, ali u posljednjem kvalifikacijskom kolu su ispali od Torina. Prva utakmica na Prku mladeži je završila 0:0, da bi u uzvratu na stadionu Grande Torino domaćini pred 20 tisuća gledatelja slavili 1:0 golom El Kaddourija. Za Torino su tad igrali Darmian, Glik, Nocerino, Vešović, Molinaro i neuništivi Fabio Quaqllarella.

Iako su izbori najboljih igrača većinom stvar ukusa ipak smo se morali odlučiti za najboljih 11 koji su gostovali na našim stadionima, naravno izuzev velike četvorke. Neki su na listi jer su rekorderi svojih zemalja ili liga, Barry igrač s najviše nastupa u Premier ligi, Ignashevich za Rusiju…, a neki zato što su bili vanserijski talenti, poput Ikera Muniaina…

Lijepo se prisjetiti svih ovih nastupa, no pomalo žalosti da svi navedeni klubovi osim Slaven Belupa umjesto igranja Prve HNL i europskih utakmica plešu između profesionalizma i amaterizma, opstanka i gašenja, no to je tema za neki drugi put… 

(foto: Action Images)

 

 


Tagovi

izdvajamoNogometEuropska ligaKvalifikacije za Europa liguPrva HNL

Ostale Vijesti