Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Cibona se vratila u finale: Zadar pao u dramatičnoj završnici u Draženovom domu

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 01.06.22. | 19:27

Serija seli u Zadar, treća utakmica je u nedjelju u 20 sati

Cibona je, kolokvijalno rečeno, izrudarila pobjedu 77:73 u drugoj utakmici finala u Draženovom domu i izjednačila finalnu seriju na 1:1.

Ako su u prvoj utakmici šuterske ruke i Cibone i Zadra bile poprilično hladne, u drugoj je to bila sasvim drugačija priča.

Krenulo je s tricom Mavre, odgovorio je Reuvers istom mjerom, nastavili su Marčinković i Carter, da bi novu tricu stavio Reuvers.

Tricaški okršaj u prvoj dionici je bio takav da bi ga se posramili i Golden State Warriorsi, ukupno su košarkaški Cibone i Zadra stavili deset trica, s tim da su domaći pet komada stavili iz devet pokušaja, a gosti iz osam.

Generalno smo gledali dinamičniju utakmicu, dostojnu finala, a što je očito nedostajalo u onoj prvoj, kada se Cibona dosta kasno „pojavila” u utakmici.

Na parketu smo vidjeli i razne prilagodbe, primjerice Okorn je krenuo s Reuversom na četiri, a Prkačinom na petici, što nije uopće loše djelovalo.

Ali Cibona u prvoj dionici nije mogla kapitalizirati naoko bolju igru – Carter je polaganjem na drugi obruč s istekom vremena postavio egal 23:23 na koncu prve.

A kako je krenula prva četvrtina – šuterski vruće, tako je krenula i druga, Branković je tricom donio prednost Vukovima.

Očitu prevagu Zagrepčanima donio je Krešo Radovčić. Šibenčanin je srce ove momčadi, detonator koji se baca za svaku loptu, kao što je to primjerice bio slučaj u 16. minuti kada je u pokušaju da uhvati posjed srušio reklame ispred zapisničkog stola. Pa čak i uz sva svoja igračka ograničenja, jer Krešo s loptom u rukama ne izgleda tehnički najdotjeranije, on će svejedno iz ulaza stići do koša ili će pak šutnuti tricu kada se njegovim suigračima skrati ruka.

Na valu njegove igre i to na oba kraja parketa, Cibona je na poluvremenu imala prednost od sedam poena (43:36).

Cibona je step backom Gnjidića dignula prednost na osam poena (48:40) nakon četiri minute u drugom poluvremenu, da bi ubrzo nakon toga Nakić tricom dignuo na velikih deset poena plusa za domaće u 26. minuti utakmice.

Cibona jest bila bolja nego u prvoj utakmici, a jedan dio toga ide i na račun domaćinskog suđenja koje su Vukovi imali u ovoj utakmici. Što se jasno vidjelo na dosuđenim penalima, do polovice treće četvrtine Vukovi su 15 puta išli na liniju slobodnih, a Zadrani tek šest.

Mavra je tricom smanjio na 58:52, a onda Mateo Drežnjak u zadnjem napadu četvrtine nije uspio iz teške pozicije zabiti tricu. S tim se rezultatom otišlo u zadnju četvrtinu.

Kada su suci već pridonijeli Ciboninom vodstvu, igrači Cibone su osjetili tu nepravdu pa su iz kolegijalnosti vratili Zadrane u igru. Na početku posljednje četvrtine je „briljirao” Branković faulom u napadu, pa izgubljenom loptom, onda se priključio i Prkačin pa je Marčinković zaokružio tricom seriju Zadra za dolazak na samo dva poena razlike u dvije minute igre.

U zadnjoj je četvrtini utakmicu u svoje ruke preuzeo Amar Gegić – nije ni trebao igrati u drugoj, barem su tako najavili iz kluba, a onda je pokazao koliko znači Ciboninoj igri. Stavio je Gegić tricu za 66:61 Cibone, nakon čega je uslijedila serija Zadra 7:0 koju je tricom okrunio Dario Drežnjak za 66:68 gostiju na četiri i pol minute do kraja.

Za Cibonu je Reuvers zabio 13, Prkačin je zabio 12 uz deset skokova, dok je Zadrane predvodio Carter s 20 poena.

Cibona je, kao i u prethodnoj utakmici, upala u rupu zvanu napadačka bezidejnost. Međutim, onda je ponovno Gegić preuzeo odgovornost i tricom razbio period od četiri minute bez koša domaćih, a usput i ponovno vratio prednost od pola koša (69:68) Okornovim izabranicima na tri minute do kraja.

Gnjidić je potegnuo tricu na minutu i 50 do kraja za 72:68, da bi Cibona u idućem napadu obranila Zadar. Zatim je Gegić skočio u napadu nakon promašaja Reuversa, a potonji je zatim fauliran nakon čega je stavio oba bacanja za 75:68 na minutu do kraja. Probao je još Zadar na kraju, Carter je zabio tricu, ali je onda Nakić bacanjima potvrdio pobjedu.

Treća utakmica je na rasporedu u nedjelju u 20 sati.


Finale doigravanja za prvaka Hrvatske

Cibona - Zadar 77:73 (1:1 u seriji)

3. utakmica igra se u nedjelju u 20 sati


Tagovi

Premijer liga košarkašaCibonaKK Zadar

Ostale Vijesti