Sime Zelic/PIXSELL
Sime Zelic/PIXSELL

Zadrova "do or die" utakmica: Helbichovi izabranici traže pobjedu za osiguravanje majstorice u Zagrebu

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 07.06.22. | 08:05

Ogled je na rasporedu večeras od 20 sati

Nakon što su zaskočili Cibonu u prvoj utakmici finala domaćeg prvenstva u Draženovom domu pa agresivnom i čvrstom igrom te sjajnim Carterom uzeli break, Zadar je u iduće dvije potpisao dva poraza. I sada se pritisak preselio na njihovu stranu. Jedino im pobjeda večeras od 20 sati u dvorani Krešimira Ćosića osigurava majstoricu u Zagrebu. Kako bi Amerikanci rekli – „do or die“ utakmica za izabranike Srđana Helbicha.

Nisu Zadrani loše stajali u trećoj utakmici, iako su im prve violine Carter i Mavra bili napadački neraspoloženi. Dario Drežnjak je pokazao kvalitetu i svojim je tricama ubrizgavao samopouzdanje u vene suigrača. No onda je Zadar izgubio kontrolu obrambenog skoka, Okorn je limitirao minute Brankoviću na petici i ponovno tamo ubacio Prkačina, dok je Nakić krenuo u serijama pogađati trice.

(1.70) Zadar (14.0) Cibona (2.20)

Cibona se dignula, proigrala, a Zadru je ponestalo kreacije u napadu. I sada će Helbich morati pronaći rješenje ta četvrtu utakmicu. Makar, sužena rotacija mu ionako pomaže kako da vodi utakmicu s obzirom da nema previše opcija i mozganja oko odabira igrača.

„Mnogo nam je značila podrška publike i cijelog garda pred sami početak ove finalne serije. U Zagrebu smo odličnom igrom uspjeli iznenaditi Cibonu na njihovom terenu. Cibona se od tog poraza brzo oporavila, a uz to napravila je i nekoliko taktičkih promjena koje su im omogućile konstantniji pritisak na našu prednju liniju, a s time su dobili i napadačku koncentraciju i dobili su kontrolu skoka. Na krilima publike želimo izboriti majstoricu u Zagrebu“, rekao je Zadrov Tomislav Buljan.

Što onda može Helbich? Pa za početak treba mu puno raspoloženiji Carter, iako je pitanje koliko je ostalo goriva u rezervoaru 35-godišnjaka. Carter je definitivno najbolji igrač u ovoj seriji i bez njegovog značajnog doprinosa, Zadrani neće uspjeti obraniti naslov prvaka. Njegovih sedam poena u trećoj utakmici, uz šut 2/11 (trica 0/4) je premalo za igrača njegovog renomea.

Kod Cibone pak vlada drugačije raspoloženje, Okorn uspijeva opustiti igrače i u najstresnijim situacijama i očito je kako ima blagotvoran učinak na svlačionicu, a što potvrđuju i izjave igrača u neformalnim razgovorima.

Slovenski stručnjak je pronašao dobitnu formulu, odnosno petorku, fino kombinira minute Brankoviću i Prkačinu na petici jer dvojac ne djeluje dobro protiv niske petorke Zadra. U trećoj i četvrtoj utakmici je imao i raspoloženog Gnjidića, dok je Vildoza sasvim van ritma i ove serije. Argentinac je praktički neupotrebljiv u ovim duelima.

(1.70) Zadar (14.0) Cibona (2.20)

Nakon pobjede nad Zadrom, Okorn je nahvalio pristup svojih igrača.

„Jako sam zadovoljan s time što sam vidio. Vjerovao sam u svoje igrače, ali i oni su vjerovali da mogu napravit break u Zadru. Spremili smo se, vidjeli smo što nije bilo dobro, iz utakmice u utakmicu skupljamo informacije što ne valja i ispravljamo te greške, ali možemo biti i još bolji. Nema euforije kod nas”, rekao je Slovenac.

Na sličnom tragu je bio i Gnjidić koji je utakmicu okončao s deset poena, četiri asista i pet skokova.

„Greške u napadu trebamo popraviti jer mislim da tu možemo biti bolji”, ocijenio je razigravač Vukova.

Finale doigravanja za prvaka Hrvatske

Zadar - Cibona, 20 sati (Cibona vodi 2:1 u seriji na tri pobjede)

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Premijer liga košarkašaCibonaKK ZadarGašper OkornRoko PrkačinJustin Carter

Ostale Vijesti