Brad Penner, Petre Thomas, Bruce Kluckhohn, Geoff Burke-USA TODAY Sports
Brad Penner, Petre Thomas, Bruce Kluckhohn, Geoff Burke-USA TODAY Sports

Zadnji dan NBA tržnice: Dončiću i Tatumu pojačanja u reketu, Bucksi i Sunsi zatvorili obrambene rupe

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 09.02.24. | 10:40

Bojan Bogdanović bio je najveća zvijezda zadnjeg dana prijelaznog roka u NBA ligi, ali dogodilo se još pregršt zanimljivih razmjena

Zadnji dan prijelaznog roka u NBA ligi, tzv. trade deadline, donio nam je ukupno 14 trejdova u kojima je razmijenjeno 37 igrača. Među njima je i Bojan Bogdanović, koji je iz Detroit Pistonsa prešao u New York Knickse i upravo je hrvatski šuter najzvučnije ime koje je jučer promijenilo sredinu.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Već su određeni potezi Detroita naslućivali da će Bogdanovića razmijeniti u drugi klub, a kao favoriti za dovođenje popularnog Babe isticali su se New York i Philadelphia, dok se nešto stidljivije spominjao Chicago. Potonja opcija nije bila najrealnija jer je upitno hoćemo li Bullse gledati u doigravanju, iako bi trebali izboriti play-in utakmicu. No, Bojan je provjerena NBA marka te sa svojim šutom i iskustvom predstavlja idealan dodatak svakoj momčadi koja pretendira na visok doseg u doigravanju.

Onog trena kad je Philadelphia dovela Buddyja Hielda iz Indiane, koji je igrač identičnog profila kao Bogdanović, bilo je jasno da su Sixersi otpali iz utrke za dovođenjem hrvatskog snajpera. Javio se New York, dovršio posao te su put Velike jabuke pošli Bogdanović i Alec Burks, dok je Detroit za njih dvojicu dobio Quentina Grimesa, Evana Fourniera, Malachija Flynna i dva izbora druge runde drafta. Ovim potezom popularni Babo preselio je iz momčadi s najlošijim omjerom lige u jednu od najboljih momčadi Istoka. Naime, Pistonsi u dosad odigranih 50 utakmica imaju mizeran učinak od sedam pobjeda i 43 poraza, dok su Knicksi na diobi trećeg mjesta konferencije s 33 pobjede i 16 poraza, koliko imaju i Milwaukee Bucksi. Stigao je u momčad koju predvode Jalen Brunson i Julius Randle, no radi se o vrlo homogenoj momčadi u kojoj će i Bogdanović i Burks imati važnu rolu te se lako uklopiti svojim stilom igre. Otprilike kao što su se lako uklopili OG Anunoby i Precious Achiuwa, dovedeni prije nekoliko tjedana u razmjeni s Torontom.

Što se ostalih jučerašnjih poslova tiče, Toronto Raptorsi su doveli Spencera Dinwiddieja iz Brooklyn Netsa i Kellyja Olynyka iz Utah Jazza. Za Dinwiddieja su se odrekli njemačkog svjetskog prvaka i najboljeg igrača prošlog SP-a Dennisa Schrödera te veterana Thaddeusa Younga (35), dok su za Olynyka i komplementarnog igrača Ochaija Agbajija, Raptorsi u Utah poslali Otta Portera Jr., Kiru Lewisa i pick prve runde na nadolazećem draftu. No, Raptorsi su odmah otpustili Dinwiddieja, što je posljednja potvrda da su od ove sezone digli ruke te krenuli u tzv. rebuilding, a iskusni bek uskoro će kao slobodan igrač potpisati za neku od momčadi koja će nastupiti u doigravanju.

Ista sudbina – razmjena i otkaz – zahvatila je još jednog iskusnog igrača Marcusa Morrisa. Već smo pisali da su Philadelphia 76ersi doveli Indianinog šutera Buddyja Hielda, a za njega su Pacersima poslali Morrisa, Furkana Korkmaza i tri picka druge runde drafta. Nedugo zatim, Pacersi su iz San Antonio Spursa vratili svog bivšeg igrača Douga McDermotta u zamjenu za budući pick druge runde te Marcusa Morrisa. Još uvijek ga nisu službeno otpustili, ali Shams Charania - najbolji izvor za NBA poslove uz Adriana Wojnarowskog, javlja kako je to već dogovoreno i stariji brat Morris uskoro će moći potpisati za novu momčad.

Odličan posao napravio je Brad Stevens, bivši trener i sadašnji GM Boston Celticsa. Ojačao je visoku liniju dovođenjem Xaviera Tillmana iz Memphisa, za čiji su ugovor iskoristili su trejd iznimku iz prošloljetne razmjene Granta Williamsa u Dallas, a Grizzliesima su poslali dva buduća picka druge runde drafta - Atlantin za 2027. i Dallasov za 2030. godinu.

Zanimljiv posao napravila je Oklahoma, koja je dovela iskusno pojačanje - Gordona Haywarda, 33-godišnjeg bivšeg All-Stara. Njegov ugovor istječe na kraju sezone, ali jednoj od najmlađih momčadi lige bit će vrlo vrijedan dodatak. Cijena nije bila prevelika, barem ne u igračkom smislu. Hornetsi su dobili Trea Manna, Davisa Bertansa i Vasilija Micića, ali tome su dodali i dva picka druge runde drafta (2024. i 2025. godine). Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Vasa Micić dobiti pravu šansu u Charlotteu, a mogao bi jer bi oni mogli otpustiti veterana Kylea Lowryja. Time bi se nekadašnjem MVP-u Eurolige otvorio prijeko potreban prostor za minutažu, koju u Oklahomi, pored Gilgeous-Alexandera, nikako nije uspio izboriti.

Dobro pojačanje dobili su Luka Dončić i Kyrie Irving. Dallas je doveo odličnog P.J. Washingtona iz Charlottea, koji pokriva obje pozicije pod obručem i u dosadašnjem je tijeku sezone bio na 13,6 poena i 5,3 skokova. Za njega su u suprotnom smjeru poslali Granta Williamsa, Setha Curryja i izbor prve runde drafta 2027.

Phoenix Sunsi trebali bi popraviti obrambeni segment igre jer su doveli dva igrača kojima je jača strana igra u tom dijelu igre. Iz Brooklyna su u zamjenu za tri picka druge runde doveli Roycea O'Neala, dok su iz Memphisa doveli Davida Roddyja.

Za kraj spomenimo da je obranu, dovođenjem Patricka Beverleya, pojačao i Milwaukee, čime se nadaju da će pokriti defenzivni krater nastao odlaskom Jruea Holidaya. Sixersi su zauzvrat dobili Cama Paynea i izbor druge runde drafta 2027. godine.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

NBABojan BogdanovićSpencer DinwiddieDennis SchroderNBA tradeovitradeGordon HaywardPhoenix SunsDallas MavericksNew York KnicksBuddy HieldPhiladelphia 76ersDetroit PistonsOklahoma City BlueCharlotte Hornets

Ostale Vijesti