Zadnje kolo redovnog dijela NBA lige: Na Istoku borba za drugo mjesto i Playoff, na Zapadu borba za prvo mjesto i Playoff

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 14.04.24. | 08:28

Večeras prije isteka ponoći saznat ćemo sve sudionike doigravanja i Play-in turnira NBA lige.

Danas će se odigrati posljednjih 15 utakmica redovnog dijela NBA lige. Sedam ih se igra u prvom 'prozoru' koji počinje u 19 sati, između 14 klubova s Istoka, a drugih osam u drugom koji počinje u 21.30 između 14 klubova s istoka te jedan 'među-konferencijski' dvoboj između San Antonio Spursa i Detroit Pistonsa koji se igra za prestiž.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prije posljednjeg, 82. kola redovnog dijela prvenstva sigurni su svi putnici u doigravanje i(li) Play-in turnir, no definitivno je sigurno tek nekoliko stvari:

  • Boston Celticsi imaju prednost domaćeg parketa do kraja doigravanja
  • Los Angeles Clippersi (4. na Zapadu) i Dallas Mavericksi (5.) igraju u četvrtfinalu konferencije
  • Chicago Bullsi (9. na Istoku) i Atlanta Hawksi (10. na Istoku) igraju u polufinalu Play-in turnira

Sve ostalo, podložno je promjenama!

ISTOK - BORBA ZA DRUGO MJESTO I PLAYOFF

S nositeljske pozicije na Istoku u doigravanje ulaze Boston Celticsi koji imaju i najbolji skor cijele lige (63-18). U posljednjem kolu očekuje se poboljšanje tog učinka budući da dočekuju Washington Wizardse, momčad s drugim najlošijim učinkom u ligi (15-66). No, dok su Celticsi sigurni prvi, na Istoku se vodi zanimljiva borba za drugu poziciju. New York Knicksi, Milwaukee Bucksi i Cleveland Cavaliersi imaju jednak učinak (49-32). Bogdanovićevi Knicksi igraju protiv devetog Chicaga koji je siguran u Play-in turniru, ali ne može poboljšati niti ugroziti svoju (devetu) poziciju. Cleveland dočekuje 13. Charlotte Hornets koji ne može u doigravanje, a najteži zadatak definitivno imaju Milwaukee Bucksi koji gostuju kod sedmog Orlando Magica.

Orlando naime ima score 46-35, kao i Philadelphia 76ers te Indiana Pacers, a za vratom im još puše osmi Miami Heat. Dakle, dvije od te četiri momčadi završit će u playoffu, a preostale dvije morat će razigravati uPlay-in turniru. Sixersi će ugostiti 11. Brooklyn Netse koji su ostali bez šanse za doigravanjem, Indiana Pacersi dočekuju 10. Atlantu Hawkse (sigurni su na toj poziciji u Play-in turniru, pitanje je samo s kime će igrati, možda i Indianom!), a Miami Heat dočekuje sigurno 12. Toronto Raptorse. Dakle, kao što Bucksi imaju najteži posao u borbi za drugo mjesto jer gostuju kod momčadi koja se bori za playoff, tako i Orlando ima najteži posao u borbi za playoff jer igra protiv momčadi koja se bori za drugo mjesto.

Bucksi su početkom mjeseca imali 2.5 pobjeda više od Cavaliersa, a 3 pobjede više od Knicksa, no serijom od 2-5 u travnju ispustili su veliku prednost. Ipak, dobra vijest za prvake iz 2021. jest ta da i dalje ovise sami o sebi. Ako danas pobijede Magic (a Knicksi i Cavaliersi pobijede svoje suparnike), situacija na tablici ostat će ista. Bucksi će završiti drugi, Knicksi treći, a Cavaliersi četvrti. Najmanje šanse za drugo mjesto imaju Cavaliersi, koji se moraju nadati porazima Bucksa i Knicksa te pobijediti Hornetse.

Puno interesantnija je borba za Playoff. Od četiri momčadi niti jedna ne ovisi sama o sebi. čak niti trenutno peti Orlando. Čak i da Magic pobijedi Buckse postoji scenarij prema kojem bi mogao pasti na šesto mjesto. U ovoj situaciji postoji zaista jako puno različitih kombinacija, ipak najviše šanse postoji da će u doigravanju završiti Orlando Magic i Indiana Pacersi, dok će Sixersi i Miami Heat trebati igrati Play-in turnir. Najmanje šanse za doigravanjem ima Miami koji u tek tri od 17 različitih scenarija može izboriti Playoff.

ZAPAD - BORBA ZA PRVO MJESTO I PLAYOFF

Na Zapadu situacija je dosta kompliciranija. Za nositeljsku poziciju bore se tri momčadi koje imaju omjer 56-25 - Oklahoma City, Minnesota Timberwolves i Denver Nuggets. Oklahoma u zadnjem kolu dočekuje peti Dallas (sigurni na toj poziciji). Timberwolvesi dočekuju sedmi Phoenix koji se bori za mjesto u doigravanju, a Denver je iznenađujućim porazom od San Antonio Spursa u posljednjem kolu potpuno kompromitirao svoju poziciju te ima najmanje šanse za osvajanjem pole positiona. Denver će, naime, završiti prvi u tek jednom scenariju, ako pobijedi Grizzliese (koji ne mogu u doigravanje) te ako Oklahoma i Minnesota izgube svoje dvoboje. Najviše šanse (u četiri od sedam scenarija) za prvo mjesto ima Oklahoma, a nešto manje šanse (tri od sedam scenarija) Minnesota.

Los Angeles Clippersi i Dallas Mavericksi sigurno će se sučeliti kao četvrti i peti na Zapadu, ali, upitno je koja će momčad kao zadnja plasirati se u doigravanje - New Orleans Pelicansi ili Phoenix Sunsi. Pelicansi imaju pobjedu prednosti i ako pobijede Los Angeles Lakerse sigurno će biti šesti. No, Lakersi se s Warriorsima bore za 'finale' Play In turnira, dakle, pred Pelicansima je jako težak posao, a ako izgube, a Sunsi pobijede Timberwolvese (također teško jer se Minnesota bori za prvo mjesto), Pelicansi će u Play-in turnir, a Sunsi u Playoff.

No, dok je sigurno da će se netko od dvojica NO Pelicans-Phoenix Suns naći na sedmoj poziciji u Play-inu, preostale tri pozicije su neizvjesne. Lakersi (46-35) imaju pobjedu prednosti nad Golden State Warriorsima i Sacramento Kingsima, no imaju i težu utakmicu. Jer, LA Lakersi se bore Pelicansima koji moraju pobijediti, a GSW dočekuje 12. Utah Jazz (bez šanse za doigravanjem). Los Angeles Lakersi, zbog boljeg omjera, imaju najviše šanse za osmo mjesto (u pet od osam scenarija), zatim Sacramento (dva od osam), a GSW u samo jednom scenariju može završiti osmi, ako pobijedi Utah, a Lakersi i Kingsi upišu poraze. S druge strane, GSW u pet od osam scenarija završava na 10. mjestu, dok Lakersi u samo jednom od 10, ako izgube od Pelicansa, a Sacramento i Golden State upišu pobjede. (N.R.)

NBA, 14. travnja

Boston Celtics - Washington Wizards, 19.00

New York Knicks - Chicago Bulls, 19.00

Cleveland Cavaliers - Charlotte Hornets, 19.00

Orlando Magic - Milwaukee Bucks, 19.00

Philadaelphia 76ers - Brookyln Nets, 19.00

Indiana Pacers - Atlanta Hawks, 19.00

Miami Heat - Toronto Raptors, 19.00

Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks, 21.30

Minnesota Timberwolves - Phoenix Suns, 21.30

Denver Nuggets - Memphis Grizzlies, 21.30

Los Angeles Clippers - Houston Rockets, 21.30

New Orleans Pelicans - Los Angeles Lakers, 21.30

Golden State Warriors - Utah Jazz, 21.30

Sacramento Kings - Portland Trail Blazers, 21.30

San Antonio Spurs - Detroit Pistons, 21.30

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

NBAplayoff

Ostale Vijesti