Šime Zelic/PIXSELL KLJUČNE RIJEČI
Šime Zelic/PIXSELL KLJUČNE RIJEČI

VIDEO Oprostio se Roko Leni Ukić: "Uz reprezentaciju me vežu frustracije, najbolje mi je bilo u Ateni, a na NBA imam lijepa sjećanja"

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 11.02.24. | 12:38

Bernard Perić 'upropastio' Ukićev oproštaj od aktivnog igranja

"Evo, došao je i taj neizbježan trenutak. Moram okrenuti novi list u svojem životu i svojoj karijeri. Želim se zahvaliti svima što ste bili sve ove godine uz mene", krenuo je svoj emotivni obraćaj Roko Leni Ukić prije nego što ga je u izlaganju prekinuo Bernard Perić, poznati splitski komičar koji je, između ostalog, utjelovio lik i djelo izbornika hrvatskih huligana, Dene. "Daj Roko to je neka patetika, to je dosadno. Slušaj, našao sam ti dobru pjesmu" i krenuo je puštati pjesmu od Duška Kuliča "Čedrdeseta". "Molim te, pusti me na miru, da završiom ovo, da kažem što sam htio i idem ća", odgovara Ukić, no, Perić ne odustaje i pušta novu pjesmu. "Moraš li mi svaki put u***t sve?!", prekida ga sada već vidno iznervirani Ukić. "Oprosti, neću više", vraća Perić i nastavlja: "Ali, nije mi jasno, gdje ti ideš?" "Nije ti jasno, a? Pa ostavljam se karijere košarkaške, moram objaviti kraj", tvrdi Ukić. "Pa čekaj, što se ti nisi već prije ostavio košarke?" zaključuje ovaj šaljivi video Perić, u majici Jugoplastike i biježi od ljutog Ukića po prostorijama KK Splita.

Ovaj šaljivi skeč možete pogledati OVDJE, no vama je vjerujemo jasno kako je Roko Leni Ukić, bivši hrvatski reprezentativac i NBA igrač objavio kraj karijere...

Sve je počelo i završilo u njegovom Splitu, a u međuvremenu je bivši kapetan reprezentacije Hrvatske između ostalog nosio i dresove Tau Ceramice, Barcelone, rimske Lottomatice, Toronta, Milwaukeea, Fenerbahčea, Panathinaikosa, Cedevite... Njegova bogata karijera trajala je 23 g

"Osjećam se super. Razmišljao sam kako napraviti objavu, točku na i, da neću više igrati, iako je to u mojoj glavi bilo već godinu dana. Nisam fan društvenih mreža, želio sam to javno objaviti na press konferenciji. Profesionalno više neću igrati košarku. To je logičan i prirodan slijed događanja. Puno sam dobio pitanja, je li mi teško...Nije mi nimalo teško, svjestan sam kako se profesionalni sportaš mora fizički osjećati. Bolovi nakon utakmice ti govore da je dosta" rekao je Ukić, a na pitanje je li mu žao što igračku karijeru nije začinio s trofejom u dresu Splita odgovara:

"Naravno da mi je žao. Svakog poraza mi je žao. Došao sam u klub u situaciji gdje se 20 godina nije igralo finale. Nije bilo predodređeno da osvojimo trofej. Prvu godinu smo bili dvije godine daleko od trofeja. Pokušali smo još u dva navrata. Lani nije išlo. Sigurno da mi je žao, ali ne gledaš svoju karijeru zadnja tri kilometra, ako ti put traje 100 kilometara. Klub ima priliku napraviti to za tjedan dana".

Dobro si se snašao u ulozi sukomentatora na televiziji. Vidiš li se i dalje u toj ulozi?, postavili su mu pitanje splitski novinari.

"Radim nešto što me veseli. Ne uzima mi previše energije i vremena. Skroz mi je to zanimljivo. Govore ljude da solidno to radim. Vidjet ćemo kako će se razvijati priča s košarkom na televiziji".

Prošao si puno toga, gdje ti je bilo najbolje?

"Atena i navijači Panathinaikosa kada dobiju Olmypiakosa. Tada se mogu mjeriti s navijačima Hajduka kada se dobije Dinamo".

Najbolji igrač s kojim si igrao?

"Dino Rađa, a idol mi je bio Reggie Miller, iz vremena kad sam imao devet godina.

Koji su ti najteži trenuci u karijeri?

"U Španjolskoj mi nije bilo lako. U Splitu sam imao dosta ovlasti, a onda dođeš u sredinu gdje se moraš uklopiti, to nije lako. Iz sezone u Tau Ceramici imam lijepih trenutaka". 

NBA? 

"Imam lijepa sjećanja. Svaki put kada bih zabio deset poena bi bih sretan". 

Što bi poručio mladima?

"Da se ne žale puno, jer uvijek će im nešto faliti. Nikad neće biti idealno. Kao profesionalac u bilo kojem klubu imaš puno otežavajućih okolnosti".

Vidiš li u očima svog sina istu strast za košarkom koju si ti imao?

"Jesam. Od treće godine on ide na utakmice Eurolige, Eurokupa, Splita. Rekao bih da ima još i jači natjecateljski duh od mene. Njegovo društvo još uvijek se dogovara za basket, to je veliki benefit odrastanja u današnjem društvu. Mali puno bolje 'vidi' nego sam ja vidio tih godina".

Kako vidiš budućnost KK Splita?

"Klub su ljudi. Uvijek postoji pitanje financija u sportu. Ali, nije to ključno. Na ljudima u klubu je da izaberu put kojim žele ići". 

Tvoja uloga u klubu?

"Bit ću komentator i gledatelj. Govorili su kada sam se vratio da me čeka funkcija u klubu. Nemam vlast u klubu, treba te netko željeti da ti budeš negdje". 

Reprezentacija?

"Većinom su to bile frustracije. Nama su često očekivanja bila veća od realnosti. Mi nikad nismo imali reprezentaciju koja je bila označena za finale. Nekad je falilo kvalitete, nekad malo sreće, jedna sudačka odluka, šut...Nikad to ne doživljavam kao osobni neuspjeh. Ja sam imao najviše nastupa, simbolizirao sam generaciju koja nije bila pretjerano uspješna, ali je to bilo puno bolje nego zadnjih godina". 

Najzabavniji igrač iz reprezentacije?

"Vjerojatno Šveđo (Damir Markota nap.a).

Veliki si ljubitelj glazbe. Kako napreduješ u tom segmentu?

"Napreduje dobro. Kada se ostaviš sporta imaš dosta slobodnog vremena. Muzika je idealna stvar za to", zaključio je Ukić. 



Tagovi

Roko Leni UkićHrvatska košarkaška reprezentacijaKK Split

Ostale Vijesti