REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

Veljko Mršić za Germanijak: "Maknuo sam se iz reprezentacije jer sam želio raditi svakodnevno, a nije bilo trzavica između mene i čelnika HKS-a"

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 27.05.22. | 08:05

Trener Breogana smatra kako su i Musa i Hezonja odradili pametne poteze kada su se vratili u Europu

Razgovarao: Petar Zobec


Veljko Mršić nije se previše pojavljivao u medijima otkako je u siječnju napustio klupu hrvatske košarkaške reprezentacije i preuzeo vođenje španjolskog Breogana. Pomalo iznenađujući potez s obzirom da su Hrvatskoj slijedile bitne kvalifikacijske utakmice, ali Veljko je, kako sam kaže, procijenio da je vrijeme da se povuče s izborničke funkcije. Pa ju je ostavio u rukama dotadašnjeg pomoćnika Damira Mulaomerovića.

Kako to da ste se razišli s hrvatskom reprezentacijom, pitamo Mršića.

„Želio sam raditi svakodnevno. Dogovor je bio da radim samo u reprezentaciji, a izgubili smo dvije utakmice na jednu loptu (protiv Slovenije i Finske nap.a.), došlo je do nekih promjena, a meni se ukazala prilika i nakon razgovora s čelnim ljudima HKS-a sam odlučio otići“.

Da li je to dovelo do trzavica između vas i vodećih ljudi Saveza?

„Nije bilo nikakvih trzavica između mene i HKS-a, jednostavno je došlo vrijeme rastanka i nitko nije radio probleme“.

Nakon odlaska s reprezentativne klupe stigao je zatim u gradić Lugo na španjolskom sjeveru, koji je dom friškog prvoligaša. Mršić priznaje kako su mu se odmah svidjeli grad, ali i klub.

 „Zadovoljan sam, klub je manji, ali sve funkcionira onako kako bi trebalo. Lugo je grad košarke, dvorana od pet tisuća mjesta je praktički uvijek puna. Inače, u Lugu ima oko sto tisuća stanovnika, dakle veći je od Zadra, a isto je košarka broj jedan ovdje. Ovdašnji nogometni klub je u drugoj ligi. Mogu reći da je onako, lijep, maleni gradić“.

Breogan je ove sezone bio na korak do ulaska u doigravanje što bi s obzirom daje prošlo ljeto tek izborio ulazak u ACB ligu, bila velika senzacija.

„Imali smo dosta problema s ozljedama u finišu sezone, u zadnjih pet utakmica smo bili bez Muse i Bella-Haynesa koji nam puno znače i bili smo jednu utakmicu udaljeni od doigravanja. A i takvi smo dobili Gran Canariju pa namučili i Barcelonu“.

Kakvi su planovi za iduću sezonu? Vi ste ugovor produžili, što su vam poslodavci rekli prilikom potpisivanja, s čime bi bili zadovoljni iduće godine?

„Osnovni cilj kluba je ostanak u ligi iduće sezone. Breogan je godinama klub koji seli iz prve u drugu ligu i obratno, a jedno vrijeme je imao i velikih financijskih problema. Prije dvije ili tri godine je stiglo novo vodstvo koje je vratilo sav dug. Nije to bio ogroman novac, nekih milijun i pol eura, ali to opet treba gledati kroz svjetlo budžeta. Ako je ukupan budžet kluba, dakle ne samo momčadi, nekih tri milijuna eura, a svake godine se mora vratiti između 300 i 400 tisuća eura, pa onda i kotizacija na startu ove sezone za ulazak u ACB ligu od 400 tisuća eura, e to je onda dosta veliki izdatak. Plaća je redovita, a kažem, cilj je ostanak u ligi, a sve preko toga je bonus“.

Za pretpostaviti je da će se aktualna momčad osuti ovog ljeta. Očekuje vas veliki posao uoči prvog podbacivanja sezone…

„A sigurno ćemo promijeniti sedam ili osam igrača jer je većina igrača odigrala jako dobru sezonu. Tako da ćemo ostati na tri ili maksimalno četiri igrača s aktualnog rostera. Uglavnom onih koji su imali back-up role u momčadi“.

 Jedan od ovih koji će ovog ljeta dići sidro je i Džanan Musa, MVP ACB lige.

„Da, Musa sigurno ide, kao i svi naši nosioci igre, poput Bella-Haynesa. Musi je sigurno dobro došlo igranje u Breoganu. On je s 19 godina otišao u NBA i tamo je dvije godine prosjedio, većinom je igrao u razvojnoj ligi i onda je došao na pola sezone u Efes što je opet bio preveliki zalogaj za njega nakon dvije godine neigranja i razvojne lige. Ovo ljeto je s agentom (Miško Ražnatović, ujedno i Mršićev agent nap.a.) napravio pametan potez i napravio dva koraka unatrag, u klub koji je tek ušao u prvu ligu. Jako mu se to isplatilo, vratio je samopouzdanje i na koncu zaradio nagrade za najboljeg strijelca i MVP-ja prvenstva. U prosjeku je imao valorizaciju 27, a u prvom dijelu sezone 20 što dovoljno govori o njegovom napretku“.

Musa je napravio sličnu stvar kao i Hezonja, a obojici se to na kraju isplatilo.

„Hezonja jako mlad otišao u Barcelonu, u juniorsku momčad i tamo je odigrao jednu sezonu kao senior ako se dobro sjećam. Bio je visoki pick na draftu, te je u početku dosta i igrao tamo. No onda su mu minute počele opadati i vratio se u Euroligu, prvo u Panathinaikos pa onda i Uniks. Tako da pričamo o drugačijim putevima, ali su obojica napravili korak unatrag i pogodila sa svojim odabirom. Radi se o dvojici izuzetno talentiranih igrača“.

Nedavno je isplivala informacija o interesu za Luku Šamanića, ima li tu istine?

„To je informacija koja je osvanula u ovdašnjim novinama i doista ne znam odakle to. Nismo imali nikakav kontakt sa Šamanićem, ali sigurno da gledamo tržište i jako smo atraktivni za mlade igrače, a ovih dana će potpisati jedan kojeg su gledali veliki euroligaški klubovi“.

Može li se saznati o kome je riječ?

„Ne mogu još otkriti“.

Mršić prati i zbivanja na domaćem parketu, večeras nam slijedi majstorica na Gripama između Splita i Zadra u polufinalu doigravanja za prvaka Hrvatske…

„Bit će sigurno zanimljiva utakmica. U prethodne dvije utakmice su i Split i Zadar relativno jednostavno slavili na svom parketu i sada ćemo tek vidjeti hoće li i s kolikim pritiskom igrati Split pred svojim navijačima na Gripama. Split je odigrao nekoliko doista dobrih utakmica a koje je izgubio u završnicama jer nije znao ubiti utakmicu. Zadar s druge strane ima iskustvo igranja i osvajanja trofeja, kao i igranja ovakvih odlučujućih utakmica. Tu su i dalje igrači koji su osvojili prošle sezone – Mavra, Carter i vidjet ćemo kakvi će oni biti“.

Kakve su prognoze za finale, tamo čeka nešto odmornija Cibona.

„Neće u finalu ništa značiti Ciboni što ima dane dodatnog odmora. Cibona je jedno vrijeme jako dobro igrala, a protiv Gorice je dosta namučila. Radi se o mladoj momčadi koji su već u reprezentaciji ili su na rubu ulaska. U onom prvom kvalifikacijskom prozoru čini mi se da su Gnjidić i Prkačin imali najveću minutažu. U reprezentaciji su još bili ili su tu i dalje, Drežnjak, Branković. Radovčić, a i Nakić je jako blizu tome. Imali su uspona i padova tijekom sezone, ali im nedostaje kontinuiteta, kada gledam ovako izvana. Po mojem mišljenju, tko god ušao u finale, šanse su 50:50“, podvukao je Mršić.


Tagovi

ACB ligaCB BreoganVeljko MršićDžanan MusaMario Hezonja

Ostale Vijesti