USA Today Sports
USA Today Sports

Steže se obruč oko Giannisa: Lakersi pripremili sve za najopakiji trio u povijesti

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 27.11.20. | 16:11

Hoće li Giannis izvesti element „Durant 2016“ i jesu li uopće dva slučaja povezana?

Aktualni dvostruki MVP NBA lige Giannis Antetokounmpo glavna je tema lige van parketa već mjesecima. A ostat će to, bez ikakve sumnje, još neko vrijeme.

Koliko točno, ovisit će najprije o razdoblju od narednih 25 dana. Grk ima rok do 21. prosinca, odnosno dan prije prvog podbacivanja nove sezone, da se odluči želi li potpisati supermax produženje na pet godina koje bi ga vezalo ugovorom za Milwaukee Bucske narednih pet godina.

Onako usput, za to će biti nagrađen s maksimalnim iznosom koje mu u ovom scenariju pravila dozvoljavaju, basnoslovnih 247 milijuna dolara. No Giannisu je stalo i do jednog drugog ''detaljčića'', a to je osvajanje naslova.

S tim računaju mnoge franšize koje ga vrebaju u ljeto 2021. kad bi trebao postati slobodni agent ako ne potpiše gorespomenuto produženje. Neke od njih su Miami Heat, Toronto Raptors i Dallas Mavericksi, ali na njihovu žalost i – Los Angeles Lakersi.

Pogađate, aktualni prvaci aktualni prvaci koji su to isto postali i 17 puta prethodno te momčad iz možda najatraktivnijeg tržišta Sjedinjenih Država su favoriti u ovoj utrci, ako ona uopće započne.

Generalni menadžer Rob Pelinka skrojio je financijsku sliku, odnosno platnu listu tako da, prema sadašnjem stanu, Lakersi imaju poprilično mjesta na salary capu za sljedeće ljeto kad se gledaju zagarantirane isplata. Čak je i 41 milijun dolara plaće LeBrona Jamesa igračka opcija.

Pojačanja u vidu Harrella, Schrödera, Matthewsa i Marca Gasola dovedena su ''ispod cijene'', a prvospomenuog, koji je okićen nagradom najboljeg šestog igrača lige, prije svega umješnošću Richa Paula i njegove (zlobnici bi rekli i LeBronove) Klutch Sports agencije. Matthews i Schröder su ionako potpisani samo na godinu dana.

U slučaju da se zaista pojavi mogućnost da se u istom dresu okupe LeBron James, Anthony Davis i Giannis Antetokounmpo, bit će to vjerojatno najbombastičniji trio ikada u kojem su sva tri igrača MVP kalibar. A to do sad nije viđeno.

Anthony Davis je već odbio svoju igračku opciju da bi se ''osigurala fleksibilnost'' uoči ove sezone pri potpisivanju novog ugovora. No taj potez dobija na značaju ako znamo da će, kako se i pisalo zadnjih dana, njegov novi potpis ovisiti o Giannisovoj odluci. Odbije li Grk produženje, službeno se otvara utrka za njega, ciljna ravnina je tamo negdje na ljeto sljedeće godine, a Davis sad najvjerojatnije potpisuje 1+1 ugovor s opcijom u drugoj godini. Kako bi se salary cap ostavio maksimalno čistim.

Kao što smo spomenuli, LeBronovim je ugovorom to već osigurano jer i on ima opciju na ljeto, a ako se konkretizira ova blockbuster transakcija, Kralj James će vrlo vjerojatno morati pristati na smanjenje plaće u novom ugovoru. Čak i ako se salary cap poveća na 116 milijuna dolara, što je trebalo već ove sezone da nije bilo pandemije.

Ako neke ova možebitna trade-granata podsjeća na ljeto 2016. kad se Kevin Durant priključio Golden State Warriorsima, sličnosti i nema previše. U ovom slučaju su Lakersi sve isplanirali detaljno unaprijed, a i unatoč tome će netko morati uzeti novac ispod onoga kojega bi sigurno mogao uzeti u svakom drugom slučaju.

2016. su Warriorsi iskoristili povijesni, strahoviti skok salary capa (sa 70 na 94 milijuna dolara) zahvaljujući novom, isto tako monstruoznom TV ugovoru sa ESPN-om i Turner Sportsom (24 milijarde dolara na devet godina), što je dovelo i do puno većeg dijela kolača namijenjenog igračima. Posljedično, odjednom se otvorio veliki financijski prostor za dovođenje Kevina Duranta. Pomoglo je i što su ostale dvije, odnosno tri zvijezde Warriorsa njihovi igrači od prvog trenutka NBA karijere, na njih su imali Bird prava i oni nisu bili briga po pitanju prostora na salary capu.

Epilog je poznat, nakon sastanaka u glamuroznom Hamptonsu u ljeto 2016. Durant se pridružio Warriorsima i liga je odjednom, povijest će pokazati, postala uvelike dosadnija naredne dvije sezone.

Nama ostaje da vidimo hoće li se takvo nešto ponoviti, a prvi je checkpoint kronološki smješten najduže u naredna tri i pol tjedna.


Tagovi

Giannis AntetokounmpoMilwaukee BucksLos Angeles LakersNBA tradeovisalary cap

Ostale Vijesti