Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Slovenci očitali košarkašku lekciju očajnoj Hrvatskoj: Dončić i Dragić otpuhali s parketa hrvatske zvijezde (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 30.06.22. | 21:52

Krcate Stožice svjedočile su uvjerljivoj pobjedi svojih košarkaša

„Kdor ne skače ni Slovenc“, orilo se krcatim Stožicama gdje je 12 tisuća ljudi u deliriju navijalo za svoje dečke u plavom dok je trajalo zagrijavanje uoči ogleda Slovenije i Hrvatske. Cinik u nama bi rekao da je uzavrela atmosfera prepala hrvatske košarkaše koji su u Ljubljani odigrali očajnu utakmicu i na koncu potpisali poraz 97:69.

Jer, ako nije do atmosfere, teško je dokučiti zbog čega su izabranici Damira Mulaomerovića izgledali tako kako su izgledali u ovoj utakmici, a osobito u početnih deset minuta. Hrvatska je na parketu postojala točno dvije minute i 18 sekundi, kada je Hezonja smanjio na 6:7. Uslijedila je 20:0 serija Slovenaca koji su u idućih šest minuta prelomili utakmicu.

Slovenci su pickom masakrirali Hrvate, nije pomoglo niti preuzimanje, ni iskakanje ni drop obrana ni zona. Luka Dončić i Goran Dragić su radili što su htjeli na parketu, a bome su im u tome pomogli i hrvatski košarkaši. Hrvatska je imala šest izgubljenih lopti, dok su Slovenci imali tek dvije, dok su iz igre pogodili svih devet šuteva u početnih deset minuta.

Hrvatsku je koštalo i glavinjanje i paničarenje u napadu, koji je uzgred rečeno bio i suviše statičan, a čovjek od 20 milijuna dolara - Bojan Bogdanović je uputio tek jedan jedini šut prema košu u prvoj dionici.

Dončić? 11 poena i četiri asistencije za nešto malo više od devet i pol minuta na parketu, dok su Slovenci u drugu četvrtinu nosili prednost 33:8.

Na startu druge četvrtine Hrvatsku je s dva dobra napada pokrenuo Rogić, koji je s tri poena smanjio na 33:11. Odmah su Slovenci uzvratili serijom 5:0 za 38:11 nakon 11 i pol minuta igre.

Bogdanović je pak svoje prve poene zabio nakon 13 minuta igre za 42:17. Zatim je Mulaomerović u igru ubacio Gorana Filipovića koji je unio sjajnu energiju u igru Hrvatske krajem druge četvrtine i Hrvatska je njegovom dobrom igrom stigla na minus 17 (49:32) na dvije minute do kraja prvog poluvremena. Inače, baš je Filipović zabio prvu tricu za Hrvatsku nakon 15 minuta igre.

Hezonja je bio najraspoloženiji u napadu, ili ako, želite, u nedostatku kretnji i protočnosti lopte, jedini je odlučio na individualnu kvalitetu tražiti poene. Stavio je Dubrovčanin tricu za 49:35. No Slovenci su se opet dignuli i na poluvremenu vodili rezultatom 54:35.

Treća četvrtina nije ponudila ništa drugačiji omjer snaga. Slovenci su uglavnom držali razdaljinu na 20-ak poena, tražili otvoreni parketi i lomili hrvatsku selekciju iz picka.

Međutim, Babo je vezao dvije trice, ali Hrvatska nije uspjela značajnije nagristi prednost Slovenaca.

Dončić i Dragić su nastavili rastavljati našu obranu na proste faktore, na drugoj strani su se promašivali otvoreni šutevi i Hrvatska je jurila prema porazu.

Na kraju treće četvrtine na semaforu je stajalo 76:51.

Kada se očekivalo da će se Bogdanović i društvo razjariti pa pokušati ublažiti poraz, Čebašek je nakon dvije minute i 19 sekundi igre u zadnjoj dionici stavio tricu za tada najvećih plus 28(!) Slovenaca.

Nakon toga je slovenski izbornik Sekulić izvadio svoje najjače vedete iz igre i poslao ih na zasluženi odmor.

Na kraju je utakmica okončana rezultatom 97:69.

Hrvatsku su predvodili Hezonja s 22 poena i devet skokova, Zubac je stavio 14, a Bogdanović 13.

Kod Slovenaca je Dončić zabio 21 poen, deset asistencija i osam skokova, Goran Dragić je zabio 19 poena, a Tobey je dodao 16.

Izbornik Mulaomeorović je u ovoj utakmici puno rotirao, tražio dobitnu formulu, ali protiv ovakvih Slovenaca nije išlo ništa. A bome nismo ni znali iskoristiti očitu prednost u visini i činjenicu da imamo u Zupcu i Žižiću dva centra za koje Slovenci u svojim redovima nemaju protuotrov. Ili je to samo u teoriji tako.

Nije dovoljno samo se pojaviti na parketu, treba nešto i odigrati. Spustiti se u stav, otegliti se u obrani, a ne samo gledati kako ćeš staviti poene na drugoj strani. Primiti 50 poena za 16 i pol minuta je doista sramotno, osobito kada u momčadi imaš Bogdanovića, Zupca i Hezonju.

Ponovno će se pokrenuti priča o razigravaču, da je Hrvatskoj potrebna kvaliteta na jedinici. Ali kada se odigra ovako u obrani, neumjesno je pričati o problemu razigravača. Zagraditi skok, biti na liniji dodavanja i u licu protivnika – prvo posložiti osnove pa tek onda slijedi nadogradnja.

„Kdor ne skače ni Slovenc“, u zanosu su pjevali domaći navijači nakon pobjede. A hrvatskim je zvijezdama večeras očitana lekcija iz košarke. Ne da smo miljama daleko od susjeda, nego naši susjedi kao da igraju neki drugi sport. Jednostavno, brzo i precizno do bola. Naklon do poda Slovencima.

A Mulaomeroviću i njegovim igračima sada preostaje pobijediti Finsku u nedjelju u Rijeci. Finci su nam učinili uslugu pobjedom nad Švedskom 85:69 i time je Hrvatska osigurala bolji omjer od Šveđana.

Tri momčadi idu dalje u iduću skupinu kvalifikacija u koju se prenose bodovi. Hrvatskoj samo pobjeda igra protiv Finaca, a onda ju u idućoj fazi očekuje Nijemci, vrlo lako moguće i Izrael te Poljska.

Valjda ćemo uspjeti svladati te Fince…



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaBojan BogdanovićMario HezonjaIvica ZubacLuka DončićGoran Dragić

Ostale Vijesti