Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Roko Prkačin za Germanijak: "Bojan mi savjetuje da se ničega ne bojim, a Dončića će dodatno motivirati Žižićeve riječi"

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 30.06.22. | 08:04

Hrvatsku reprezentaciju večeras u 20.15 očekuje okršaj sa Slovencima u Stožicama u okviru SP-a 2023.

Ako je suditi po riječima Roka Prkačina, u hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji vlada optimizam. Daleko je to, međutim, od neke euforije, kao što je to primjerice u Sloveniji. Kod susjeda se ovih dana diše košarka, a treba li uopće reći da je to zbog onog plavog dečka koji preko glave navlači dres Dallas Mavericksa…

Prkačin nam je, dakle, prenio bilo svlačionice.

„Super je atmosfera, radimo jako dobro, upiremo kako bi se reklo i generalno vlada maksimalna pozitiva“.

Iako je već neko vrijeme u krugu reprezentacije, Prkačin će sada po prvi puta dijeliti parket s najboljim domaćim košarkašima - Bojanom Bogdanovićem, Marijom Hezonjom i Ivicom Zupcem. Pitamo ga osjeti li se ta razlika u kvaliteti.

„Vidi se razlika jasno, to su igrači s mnogo više iskustva nego mi. Stepenica više, jako velika preciznost u svim stvarima koje radimo na treninzima. To je jako visoka kvaliteta igrača, top klasa“.

Bojan i Zubac su tu kratko, tek će odraditi nekoliko treninga sa svim suigračima. Da li bi to mogao biti problem?

„Ma njima nije nikakav problem uklopiti se, kada se radi o takvim igračima koji znaju košarku, tu nema problema da se uklope u ono što smo slagali do sada“.

Je li ostao zvoniti u glavi neki Bojanov savjet?

„Pa savjetuje mi da sve što radim na parketu da radim sa samopouzdanjem. Da se ne bojim ničega i da su greške i promašaji sastavni dio košarke“.

Slovenci su u posebnom zanosu zbog Luke Dončića, a za ove dvije utakmice protiv Hrvatske večeras od 20.15 pa onda i protiv Šveđana, izbornik Aleksandar Sekulić će na raspolaganju imati i Gorana Dragića koji se po prvi puta nakon osvajanja Eurobasketa 2017. vratio u reprezentaciju.

„Definitivno će biti zanimljiva utakmice. Mislim da će to biti jedna odlična utakmica, koliko znam Stožice su rasprodane tako da će to biti veliki gušt za igrati u takvoj atmosferi. Neće biti lagano, ali vjerujem u nas. Kada gledamo po imenima, jasno je da imaju vrhunsku momčad, ali imaju i oni neke mane koje mi moramo pametno iskoristiti i tu probati stvoriti neku prednost. Moramo utakmici pristupiti pametno i moramo biti na najvišem nivou“.

Kada se priča o Slovencima, Dončić je nezaobilazna tema…

„Sve što znam o Dončiću je ono što sam vidio preko tv-a i videa, a mislim da će to biti malo drugačije kada se susretnemo na parketu. Stoga ne mogu reći da znam puno o njemu, ali nema se tu što previše pričati, svi znamo o kakvom se igraču radi. A i Babo i Zubac natuknu nešto na treningu na šta treba paziti kod njega, ipak su se oni dosta susretali s njim“.

Prije koji dan je Ante Žižić izjavio kako Dončića treba što više napadati kako bi ga se izmorilo, ali i zato što nije poznat kao obrambeni igrač. Te su riječi stigle i do slovenskog razigravača koji se nasmijao na to, pa dodao kako ga to neće dodatno motivirati. No Prkačin misli kako će Žižićeve riječi dodatno raspiriti vatru kod najboljeg Slovenca.

„Mislim da će ga to dodatno motivirati, ali i bez toga je on posebno motiviran, kao i svi mi koji smo tu. Igranje za reprezentaciju je nešto drugačije, i općenito kao igrač imaš malo drugačiji pogled na to sve. Posebno je“, pojašnjava Roko, kojeg pitamo što bi onda moglo odvući utakmicu na stranu Hrvatske.

„Pa prvenstveno ovdje nema mjesta za pogrešku jer će te ovakav protivnik odmah iskažnjavati. Osobito u skoku i izgubljenim loptama, taj dio moramo ispuniti i onda svojom kvalitetom nešto napraviti. Želimo staviti pritisak i na njihovu vanjsku liniju, bez obzira koliko je kvalitetna, i onda će nešto doći iz toga“.

Roko je dao i svoju prognozu susreta.

„Mišljenja sam kako se ništa neće znati niti nakon 38 minuta igre. Očekujem tvrdu utakmicu, na jednu loptu u kojoj je sve moguće i u kojoj nema favorita“.

Roko igra u posljednje vrijeme u sjajnoj formi. Iako je bio van parketa tri mjeseca zbog ozljede uspio je uhvatiti ritam taman kada je to bilo najpotrebnije za Cibonu.

„Osjećam se odlično u okružju reprezentacije, iako sam već neko vrijeme u reprezentaciji, sada je osjećaj kao da je ovo neka druga sredina, ali brzo sam se uklopio i našao svoje mjesto. Tako da se osjećam baš dobro i drago mi je da sam ovdje. U pravu si, dignuo sam se igrački u samom finišu prvenstva i sada pokušavam tu dobru formu iz kluba prenijeti i na reprezentaciju“.

Mulaomerović je nakon prijateljske utakmice i pobjede nad Poljskom nahvalio i Rokačina. Roko je u toj utakmici zabio 13 poena, dodao je sedam skokova i četiri asista, istaknuvši kako je „Roko u drugom poluvremenu odradio sjajan posao“. Roka smo upitali što izbornik traži od njega na parketu.

„Imam osjećaj da izbornik zahtjeva sve od mene, haha. Šalu na stranu, najviše traži da budem energičan, da dižem momčad tom energijom i mladošću. A što se minuta tiče, ne znam koliko ću igrati, to će biti određeno tijekom utakmice i ovisit će o situaciji na terenu“, poručio je Prkačin u razgovoru za Germanijak.

Kvalifikacije za SP, skupina C

Četvrtak, 30. lipnja:

Finska – Švedska 17.30

Slovenija – Hrvatska 20.15

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaRoko PrkačinBojan BogdanovićIvica ZubacMario HezonjaLuka Dončić

Ostale Vijesti