Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Raspad Hrvatske u zadnjoj četvrtini: Miličić i Poljaci ovjerili pobjedu u punom Draženovom domu

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 13.11.22. | 21:32

Poraz za Hrvatsku znači da mora u dodatne utakmice kako bi pokušala izboriti kvalifikacije za Eurobasket 2025.

Trebalo je dobro protrljati oči večeras na prilasku Draženovom domu. Tamo su se, naime, stvarale ogromne gužve uoči okršaja Poljske i Hrvatske. Da li je bila riječ o tome da su domaći navijači odlučili nedjelju navečer provesti uz košarku, da li je prepoznat entuzijazam Ace Petrovića i njegovih igrača ili je četvrta reprezentacija Eurobasketa privukla znatiželjne poglede, na koncu nije bilo toliko ni bitno.

Ono što valja podcrtati je činjenica da je u košarkaškim „kvalifikacijama za kvalifikacije” za Eurobasket 2025. dvorana bila krcata.

Marko Lukunic/PIXSELLMarko Lukunic/PIXSELL

I na koncu to nije pomoglo - Hrvatska je pala u posljednjoj četvrtini i upisala poraz 79:87 koji znači da mora u dodatne utakmice pretkvalifikacija kako bi ovjerila kartu za kvalifikacije za Eurobasket.

Kapusta, Badžim, Nakić, Rudan, Branković bili su Petrovićev pick za početnu petorku. I već na startu je bilo jasno s čim će se suočiti. Na drugoj strani je izbornik Poljske Igor Miličić odlučio natjeravati Kapustu (kasnije i Mavru) po cijelom terenu, a nerijetko i udvajati što je značilo sporiji ulazak u napad.

Start utakmice je bio nervozan što se itekako osjetilo na šutu Hrvatske. Hrvatska je u prvoj četvrtini zabilježila tek tri ubačaja iz igre iz 14 pokušaja (trica 2/10), a u igri su nas držala bacanja (10/11).

Tek je nakon četiri minute igre u prvoj dionici Badžim stavio prve poene iz igre (trica).

U napadu nas je maltretirao vižljasti Balcerwoski, zakucavši za 11:7 Poljaka.

Toni Nakić je bio blijed u protekloj utakmici u Grazu, ali je na četiri minute do kraja tricom ugrijao atmosferu u Draženovom domu koju su ohladile hladne šuterske ruke Petrovićevih izabranika za smanjenje na 11:14.

Nakon početnih deset minuta rezultat je glasio 21:18 za Poljake i to nakon fine solo-akcije Plute.

Drugu četvrtinu Poljaci otvorili tricom Zyskowskog za 24:20, no Dario Drežnjak je odmah odgovorio na drugoj strani s dvojkom.

Da je Borna Kapusta španer, znana je stvar već neko vrijeme, demonstrirao je to i večeras u nekoliko navrata. Primjerice u trećoj minuti druge četvrtine kada je ispremiješao obranu Poljaka, probio prvu liniju pa onda nonšalantno, onako iz koraka, podijelio asist Brankoviću koji zabija uz faul i vodstvoi Hrvatske 26:24.

Kada je Kapusta zaradio treću osobnu zaradio nakon očitog flopa Plute, Hrvatska je ukrala loptu da bi akciju završio Mateo Drežnjak silovitim zakucavanjem. Reakcija igrača jasno je dala do znanja da ih je razjarila odluka sudaca. Na tri i pol minute do kraja četvrtine na semaforu je stajalo 30:25 za Petrovićeve trupe.

Nakić i Branković su zabijali za 34:28, nakon čega je uslijedila brzoptezna paljba Poljaka s vanjskih pozicija – Balcerowski i Garbacz su s dvije trice poravnali na 34:34 na minutu i pol do kraja poluvremena.

Badžim je razbio zonu Poljaka tricom Branković blokirao na drugoj strani za 37:34

Marko Lukunic/PIXSELLMarko Lukunic/PIXSELL

Start drugog dijela može se svesti pod egidu „mala škola košarke Borne Kapuste”. Ta ideja kakvu ima play Cibone se ne može naučiti, to je haklerski, igra sa školskog, koja razbija svaku trenersku šablonu.

Nakon što je u tri navrata otvarao šuteve Dariju Drežnjaku i Nakiću, Kapustu je konačno poenima „ispoštovao” Branković i u back to back napadima dva puta okrunio sjajna dodavanja.

Onda je jedinica hrvatske reprezentacije odlučila preuzeti stvar u svoje ruke i s dvije vezane trice dignula prednost na 49:43. „Doktorske” minute popraćene su ovacijama punog Draženovog doma kada ga je malo kasnije Petrović izveo na predah.

U posljednju četvrtinu Miličićevi igrači ušli su s prednošću od dva poena (58:56), samo da bi ih Kapusta ohladio prodorom i poenima za novi egal.

I onda se ušlo u seriju koš za koš. Prkačin je zakucavao, a Poljaci pogađali izvana i nakon četiri i pol minute do kraja gosti su uspjeli nakupiti prednost od sedam poena 74:67.

Uneredio nas je u nastavku Zyskowski svojim projektilima, na četiri i pol minute do kraja utakmice dignuo je prednost na 77:67.

Prednost Poljaka je nastavila rasti i na dvije i pol minute do konca ogleda je to već počelo ružno izgledati jer je semafor pokazivao minus od 15 poena (85:70). Ali nije to označilo i totalni raspad, jer Hrvatska je trebala obraniti tri poena prednosti iz prve utakmice s Poljskom. Na 20 sekundi do kraja rezultat je bio 79:85 za Poljake što je značilo da je domaćim igračima trebala trica. Lopta je išla na Perkovića čija je trica iscurila i Poljaci su penalima stigli do važne pobjede.

Kod Hrvatske je Branković zabio 17, Badžim i Prkačin su imali po 12, dok su Poljake predvodili Zyskowski i Garbacz s 21 poenom.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaBorna KapustaRoko PrkačinDanko Branković

Ostale Vijesti