Robert Anic/PIXSELL
Robert Anic/PIXSELL

Petrović: "Do kraja godine ću dati prijedlog o novom izborniku"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 07.11.22. | 14:37

Hrvatski izbornik održao je još jednu živopisnu press-konferenciju uoči okršaja s Austrijom i Poljskom

Kada je Damir Mulaomerović podnio ostavku nakon ispadanja u osmini finala Eurobasketa u Berlinu, a hrvatska košarka ostala i bez predsjednika Stojka Vrankovića, ime Ace Petrovića je odmah iskočilo kao logično rješenje. Ako ste se kojim slučajem pitali zašto, dovoljno je bilo promotriti današnju press konferenciju koju je sportski direktor Saveza i v.d. izbornika odradio u press salonu Draženovog doma.

Nevjerojatna je energija kojom je cijelom poslu pristupio Petrović, do putovanja i obilaska igrača, razgovora s nekolicinom ljudi iz košarkaškog svijeta – Aco je naumio preokrenuti stvari u domaćoj košarci.

No od sada pa do nedjelje treba ćemo Acu izbornika, prvo u četvrtak u Grazu protiv Austrije pa onda u nedjelju u Draženovom domu protiv Poljske u sklopu pretkvalifikacija za Eurobasket 2025.

Odmah na startu javila su se dva velika problema – Luka Božić i Dragan Bender prijavili su ozljede i neće ih biti na raspolaganju.

„Umjesto Božića pozvan je Runjić iz Splita da se pridruži reprezentaciji. Ona druga loša vijest je što nema Bendera, prije par dana nazvao me njegovi agent iz Amerike i obavijestio me da Bender mora mora provesti rehabilitaciju koljena jer je u dva mjeseca bio pod velikim naporom. Nisam zvao nikoga jer imamo šestoricu visokih igrača, tri petice i tri četvorke“.

Osim Runjića, u Zagrebu su se okupili još i razigravači Borna Kapusta (Cibona), Dominik Mavra (Split), Vito Kučić (Cedevita Junior), bekovi Roko Badžim (Konyaspor), Toni Perković (Orleans Loiret) i Mateo Drežnjak (SC Derby), krila Matej Rudan (Mega) i Roko Prkačin (Girona) te centri Filip Bundović (Cibona), Tomislav Ivišić (SC Derby) i Danko Branković (Mega MIS). Krilni-centar Zadra Dario Drežnjak, priključit će se po povratku s momčadi iz Beograda gdje Zadrani u ponedjeljak navečer igraju protiv Crvene zvezde, kao i Toni Nakić (CB Breogan) koji dolazi iz Malage.

Petrović, dakle, sada na raspolaganju ima 14 igrača, s tim da je otkrio kako je pozvao i jedno pojačanje iz Cibone, ali za treninge.

„Da bismo sutrašnji dan iskoristili najkvalitetnije moguće, regrutirao sam Majcunića iz Cibone da bismo mogli formirati tri petorke da najbolje moguće odradimo tri treninga. Dobili su svi set akcija, ali to je u ovom kratkom trenažnom procesu ne previše široko, moramo se prilagoditi igračima koji su tu. Većina njih je u dobroj natjecateljskoj formi“, izjavio je Petrović dodavši kako žali što na rosteru nema Bendera i Matkovića, ali i podvukao kako će centarska linija obilježiti sljedeća dva olimpijska ciklusa.

„Mislim da ne treba previše lamentirati, centri, njih trojica koji su tu, Branković koji igra solidno u kontinuitetu, Bundović je imao jako puno dobrih utakmica, to je dečko koji napreduje. Možemo biti zadovoljni, razlog mog optimizma je da je dosta igrača u solidnoj formi, ova dvojica koja igraju na dvojci su obilježili vikend. Badžim je imao trojke sedam od sedam, Perković zabio šut za pobjedu“.

Utakmica protiv Austrije igra se u četvrtak u Grazu od 20.20. I tu ne bi trebalo biti previše problema, iako će Aco u svom stilu pozvati na oprez.

„Ne smijemo upasti u zamku. Oni su prije dvije, tri godine Srbiju imali na zadnjem šutu, Srbija dobila jedan razlike, Austrija imala šut za pobjedu. To su momčadi koje se moraju poštovati. Morate doći tamo svjesni da ste bolji, ali moja prva želja je taj intenzitet. Maknimo Mavru, to su sve momci u najboljim godinama. Oni će dobiti defenzivne koncepte, kako što braniti, mislim da tu njihovu mladost treba vidjeti. Kemija će biti besprijekorna. Idemo odraditi ovaj prozor najbolje moguće kako bismo kupili vrijeme nama koji živimo košarku kroz kvalitetne projekte, da ne moramo igrati pretkvalifikacije već da igramo kvalifikacije za OI u Parizu“.

U nedjelju od 20 sati je pak na rasporedu Poljska, četvrta reprezentacija s Eurobasketa u kojoj fenomenalan posao radi Igor Miličić. Inače, Miličića je Aco želio na klupi Hrvatske, a priznao je i kako se njih dvojica više ne čuju.

„Dok je bio aktualan za izbornika, bili smo u redovitoj komunikaciji. Nastavila se u vezi pitanja rada, omladinskog sektora, uspoređujući Poljsku i Hrvatsku. Kad je postalo izvjesno da ću ja biti izbornik, komunikacija je zamrla“.

Preuzimanjem uloge izbornika, Petrović si je kupio vrijeme i da pronađe kandidata nakon ovih ciklusa u studenom i veljači.

„Pustite mene, ovo su možda zadnje četiri utakmice u mojoj karijeri. Moj zadatak je da do kraja godine dam prijedlog tko mora voditi reprezentaciju sljedećih šest do osam godina. Moji pomoćnici? Nisam htio nikakve reciklirane stvari, htio sam one koji prihvaćaju moderne trendove. Vidio sam to u Sesaru i Tomasu. Sesar je prvi pomoćnik, on će me zamijeniti ako me izbace s drugom tehničkom. Možda se i isključim da vidim, ha-ha.“



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaAco Petrović

Ostale Vijesti