Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Očekivan rasplet: Božić ne dolazi u reprezentaciju, Sesar smiruje strasti

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 20.02.24. | 12:45

Ovo je treći uzastopni reprezentativni ciklus u kojem je Luka Božić otkazao dolazak u nacionalnu vrstu

Hrvatsku košarkašku reprezentaciju uskoro očekuje otvaranje vrlo teškog kvalifikacijskog ciklusa za Eurobasket 2025. godine. Hrvatska se nalazi u grupi s Francuskom, Ciprom te Bosnom i Hercegovinom. Iz svake grupe na kontinentalnu smotru prolaze tri reprezentacije, što Hrvatskoj ne bi trebao biti problem jer je Cipar apsolutni autsajder.

No, Ciprani su i jedan od četiri domaćina sljedećeg Eurobasketa, imaju na ralun toga izravan plasman, što znači da Hrvatska mora završiti kvalifikacije ispred Francuske ili BiH, ako ne želi doživjeti najveći nauspjeh u svojoj povijesti.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Kada je stanje tako ozbiljno, bilo bi sjajno da imamo na raspolaganju sve dostupne najbolje igrače. Ne računajući društvo koje igra u NBA ligi, svi ostali igrači imaju oslobođen klupski raspored i na dispoziciji su izbornicima. Nažalost, do toga nije došlo. Hrvatsku očekuju gostovanje kod Francuske i domaći ogled protiv Cipra, a na reprezentativnom pozivu zahvalili su se Ante Toni Žižić i Luka Božić. Obojici to nije prvo otkazivanje, a budimo iskreni, malo koga ovakav rasplet više može i čuditi.

Žižić junior zatražio je slobodno jer se želi aklimatizirati u Virtusu, svojoj novoj euroligaškoj sredini. U kojoj je već gotovo dva mjeseca i redovito igra u Euroligi. Jabuka očito ne pada daleko od stabla, sjetimo se samo da je i Andrija Žižić, stariji brat aktualnog člana Virtusa iz Bologne, slao „košarice“ hrvatskim izbornicima, pravdajući se umorom. Na koncu, njegova je reprezentativna karijera završila sa svega 27 godina. Ostaje nam za nadati se da takav slučaj neće biti i s njegovim mlađim bratom, koji je početkom siječnja napunio 27 godina.

Josip Sesar u prvom prozoru na raspolaganju neće imati niti Luku Božića, kojem je ovo treće uzastopno otkazivanje reprezentaciji. I dok ga za prvi otkaz nitko ne može kriviti jer se radilo o groznom propustu Ace Petrovića, sljedeća dva ostavljaju određene repove. Prvo je otkazao zbog želje da odmori koljena, između dvije sezone u kojima nemali broj puta igra maksimalnih 40 minuta po utakmici, da bi najnoviji otkaz stigao jer je odlučio jučer 19. veljače, dan nakon okupljanja većeg broja reprezentativaca, odraditi operaciju umnjaka. Da nema namjeru doći u reprezentaciju sam je nespretno odao na konferenciji za medije nakon osvojenog Kupa Krešimira Ćosića. Govoreći o svojoj fizičkoj spremi i čestom igranju 40 minuta, bez sekunde odmora, Božić je izjavio:

"Ali sada slijedi pauza, pa će biti vremena za mali odmor“, kazao je Božić.

Izbornik Josip Sesar potvrdio je danas očekivani rasplet ove trakavice.

"Kasno sinoć KK Zadar je poslao mail Hrvatskom košarkaškom savezu u kojem stoji da je Luka Božić operirao umnjak i da je dobio poštedu od sedam dana. Ne vidim tu nikakav problem jer zdravlje mora biti na prvom mjestu. Luki želim da se oporavi i da nastavi s ovakvim igrama. Dobar je i pošten momak i s njim imam jako korektan odnos. Nadam se da ćemo se sresti na ljeto. Mislim da se oko svega digla nepotrebna prašina“, rekao je Sesar za Antenu Zadar.

Bez obzira na sve dosad izrečeno i učinjeno, kao i tko je glavni krivac za najnovije otkaze, dojma smo da je ova izjava Sesara jedina ispravna. Smirivanje pretjerano uzavrelih strasti, nadamo se samo bez fige u džepu i da će se Božić u sljedećim akcijama naći gdje mu je mjesto - na popisu reprezentativaca, jednako kao i Žižić. Pa ako opet odbiju, njima na ponos.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijahrvatska košarkaJosip SesarLuka BožićAnte Žižić

Ostale Vijesti