foto: Action Images
foto: Action Images
foto: USA Today Sports
foto: USA Today Sports

NBA otvara tržište 20. studenog, salary cap 109.100.000 dolara: Čekaju Šarić, Bogdanović, Dragić, DeRozan, Hayward...

Vrijeme Čitanja: 8min | uto. 10.11.20. | 12:55

Granica za porez na luksuz bit će postavljena na 132.600.000 dolara, a evo i liste najzanimljivijih imena koja ulaze u Free Agency

Udruga igrača odobrila je 22. prosinac kao datum za početak sezone 2020/21 uz skraćeni format sa 72 utakmice, NBA draft održat će se virtualno 18. studnog, a Free Agency se otvara dva dana kasnije. To je odluka koja je donešena na posljednjem sastanku uprave NBA lige sa guvernerima i Udrugom igrača.

Dogovoreno je da pregovori sa slobodnim igračima mogu početi 20. studenoga u ponoć po srednjoeuropskom vremenu, dok bi se potpisivanje ugovora moglo dogoditi najranije 22. studenog od 18:01. Dvije strane su se također dogovorile da se iznos za plaću po timu iliti salary cap bez "izuzetaka" ograniči na 109.100.000 dolara, dok će se porez na luksuz plaćati iznad cifre od 132.600.000 dolara. U pitanju su iste granice kao u prethodnoj sezoni, odnosno prije nego što je pandemija koronavirusa zadala veliki financijski udarac Ligi.

Granice salary capa i poreza na luksuz direktno su povezane sa prihodima samog natjecanja, pa je logični pad zbog pandemije virusa uvjetovao da se one za natjecateljsku 2020/21 ne pomiču. NBA, guverneri i igrači dogovorili su se da će budžete držati u stabilnoj zoni kako bi svi poslovi mogli da se odigravaju normalno, a prije svega najavljeni Free Agency. Također je dogovoreno da garantirani depozit ostane u visini od 10 posto plaće igrača. Ako bude postojala potreba za smanjenjem plaća igrača za više od tog postotka, taj dio bit će raspoređen najvjerojatnije na naredne dvije sezone, kako igrač ne bi ostao "kraći" za više od 20 posto novca tijekom jedne natjecateljske godine.

Izvori ESPN su naveli da će, u pokušaju da se smanji porezno opterećenje timova, NBA spustiti sumu za porez na luksuz na kraju sezone, u onom postotku koliko budu opali košarkaški prihodi Lige od početnih projekcija. Za sada su Golden State, Brooklyn, Boston i Philadelphia na listi ekipa koje će platiti porez na luksuz, ali se očekuje da taj broj skoči, jer su gornja granica za plaće igrača, kao i za izbjegavanje poreza ostale nepromijenjene.

A, tko će uopće ući u ovogodišnji Free Agency? Poslije lude prošlogodišnje utrke za karticom Kawhija Leonarda, navijači koji priželjkuju nove dramatične događaje mogli bi ostati razočarani i uskraćeni za iste. To ne znači da izbor među slobodnim igračima neće biti dobar, samo nijedan ozbiljan američki novinar za naredni period ne najavljuje kojekakve transfere. Najveći uzrok tome je, naravno, pandemija koja je utjecala na financijsku situaciju u klubovima.


foto: Action Imagesfoto: Action Images


Vjerojatno više nego ikada ranije teško je pretpostaviti tko će se uopće upuštati u avanturu zvanu Free Agency, odnosno koji su to tradeovi i potpisi koji bi se mogli dogoditi.

Apsolutno najveće ime dostupno klubovima je Anthony Davis. Poslije uspješnog šampionskog pohoda Lakersa i osvajanja šampionskog prstena nakratko je cijela NBA zajednica bila kao na iglama jer je lansirana priča o tome da Unibrow nije siguran hoće li ostati u klubu ili ne. U međuvremenu su te priče ugašene saznanjima relevantnih izvora iz SAD da će ipak ostati partner LeBronu Jamesu, s tim što se još ne zna točna formula aranžmana Lakersa i člana idealne petorke za prethodnu sezonu. Krilni centar ima mogućnost da bira hoće li automatski produžiti ugovor ili ne, ali se već pisalo o tome da će vjerojatno odbiti opciju u ugovoru, izaći nakratko na tržište, ali i ostati u aktualnim prvacima.


Vođen glasom novca, Davis bi s aktiviranjem opcije dobio 28.751.775 dolara za iduću sezonu. Ako bi izašao na slobodno tržište i opet potpisao s Lakersima čekao bi ga ugovor od 32.700.000 dolara u prvoj godini, s tim što se u međuvremenu priča donekle promijenila. Umjesto četverogodišnje suradnje, šuška se da će prvo potpisati ugovor na tri godine i to sa opcijom poslije druge kako bi mogao testirati vode slobodnih igrača 2022, kada će već imati desetogodišnje iskustvo. Tada bi mogao potpisati dugoročni ugovor koji bi opteretio 35 posto salary capa. Nitko ne očekuje da sada napusti Jezeraše; uzaludna su nadanja pojedinih klubova.

Lista igrača koja će biti u Free Agency vodama broji preko stotinu imena. Oni poput Mikea Conleyja, Jabarija Parkera, Kellyja Olynyka, Rodneyja Hooda, Tonyja Snella, Nicolasa Batuma, Stanleyja Johnsona i još nekih također su prisutni, ali se u američkim košarkaškim krugovima već špekulira da oni neće ni testirati tržište slobodnih igrača.


Fred Van Vleet je visoko kotiran za Free Agency. Kao jedan od najkvalitetnijih dvosmjernih bekova u ligi, bit će izuzetno tražena roba na tržištu. Osim izraženih defanzivnih kvaliteta, inteligencije, osjećaja za igru i solidnog napadačkog spektra, igrač Raptorsa se kategorizira i kao jedan od bitnijih igrača u svlačionici Toronta, lider koji je imao veliki udio u osvajanju šampionskog prstena prošle godine. On nema nikakva ograničenja, on je slobodan igrač i može pregovarati sa svima. Međutim, njemu odgovara Toronto i vjerojatno će tu ostati. Ali, kako sve ima svoju cijenu, tako i Van Vleetova dluka da pređe u drugi klub. Ostaje da se vidi koliko će ona biti blizu maksimuma.

Joe Harris je šuter kakav je Brooklynu potreban uz Kevina Duranta i Kyriea Irvinga. Njegovi šuterski kvaliteti su izuzetni i može pogađati u velikom obujmu iz praktično svih pozicija i situacija zbog izuzetno brzog izbačaja. Prošle sezone je imao nešto preko 7.5 milijuna dolara plaće, a ovdje je najveća nedoumica koliko Netsi mogu istrpiti porez na luksuz, s obzirom na već postojeće opterećenje.

Danilo Gallinari bi se ponovo mogao naći na radaru Miamija. Malo je nedostajalo da Talijan pređe u redove Heata posljednjeg dana prijelaznog roka, pa se već špekulira o tome da klub sa Floride žrtvuje prostor u salary capu zbog njega. Gallinari je uspješno izvršio tranziciju sa pozicije tri na četiri, a kako ima 32 godine, uspio je zadržati svoje napadačke kvalitete, ali i da izgubi malo u defanzivnom djelu. Svakako netko tko će izazvati pažnju među klubovima.

U američkim medijima tjednima unazad nagađa se o ozbiljnom zanimanju Millwaukeeja za Bogdana Bogdanovića. Uprava Bucksa je u pomalo paničnoj potrazi za pojačanjima koja bi jamčila veće šanse da se klub bori za titulu u narednim godinama, a sve to kako bi se izbjegao razarajući scenarij odlaska prve zvijezde Giannisa Antetokounmpa. Millwaukee je pored srpskog košarkaša zainteresiran da u paketu dovede i Harrisona Barnesa. Što se srpskog šutera tiče, ESPN tvrdi da ga ovog ljeta čeka ugovor između 14 i 16 milijuna dolara, odnosno 63 i 72 milijuna dolara ukupno. To je veliki novac koji Bogdanović vjerojatno zaslužuje kao igrač sa 15,1 poenom i 37,2 posto sa distance u prošloj sezoni i stalnim napretkom u najjačoj ligi svijeta. Kao jedna od opcija spominje se da Sacramento potpiše Bogdanovića, ali i da ga automatski razmijeni. Pored Millwaukeeja spominju se još Miami, Phoenix i Atlanta.


foto: Fred VanVleet/Action Imagesfoto: Fred VanVleet/Action Images


Situacija oko Davisa Bertransa mogla bi na papiru biti jednostavna – pošto ga nisu razmijenili na kraju prošlog prijelaznog roka, Wizardsi će letonskog šutera izvjesno zadržati. Neizvjesno je želi li on ostati, zbog potpunog kaosa koji vlada u klubu sa Johnom Wallom i malim šansama da klup iz prijestolnice ode u doigravanje ako se situacija u svlačionici ne sredi. Bertans je do prekida sezone imao individualno sezonu iz snova, pucao trice uz 42,4 posto preciznosti uz nevjerojatnih 10,7 pokušaja na 36 minuta. Upravo će Bertans, zajedno sa Gallinarijem i Harrisom biti na listi želja klubova koji žele pojačati napadačke brojke.


Najčudniji put mogao bi proći Montrezl Harrell. Službeno najbolji šesti igrač NBA lige spominjao se kao moguća meta Dallas Mavericksa, gdje bi postao suigrač Luki Dončiću. Svima je i dalje u glavi ona situacija kada je Harrell vrijeđao mladog Slovenca na rasnoj osnovi tokom susreta doigravanja između Clippersa i Dallasa, a nedugo zatim počeo se dovoditi u kontekst s franšizom iz Texasa. Do prekida sezone Harrell je apsolutno bio na razini službeno najboljeg šestog igrača Lige, ali je onda u “balonu“ značajno pao i sada se mnogi pitaju koliko će ga taj slom forme koštati. Podsjetimo, on je napustio Orlando kada mu je preminula baka i nikako nije uspio povratiti stari ritam kada se vratio. Procjenjuje se da će ga Clippersi pokušati zadržati ili potpišu i razmjene.

Miami je postao pravi hit NBA “balona“ jer je disao plućima Gorana Dragića. Popularni Zmaj rado je prihvatio ulogu šestog čovjeka, ali je istovremeno postao vezivno tkivo ekipe i njena pokretačka snaga. Tko zna kako bi se odigravalo finale NBA lige s Lakersima da Dragić u prvom meču istog nije ozljedio plantarnu fasciju i ispao iz jednadžbe. Do tog momenta bilježio je 20,9 poena, 4,7 asistencija i 4,2 skoka na 34,6 minuta u 15 susreta doigravanja. Miami je navodno zainteresiran da produži suradnju s Dragićem, samo je formulacija iste nepoznata. Ako se bude potpisivao novi ugovor, vjerojatno će to biti na jednu godinu s većom plaćom – prošle sezone dobio 19.217.900 dolara – mada je privukao ozbiljnu pažnju drugih klubova.

Pelicansi su napravili dobar potez odlukom da sačekaju s potpisivanjem novog ugovor sa Brendonom Ingramom. Sada je All-star kalibar, službeno igrač koji je najviše napredovao u prošloj sezoni i uskoro će postati kandidat za maksimalni ugovor. Njegova šuterska transformacija je izuzetna u svim aspektima – od slobodnih bacanja, preko postotka ubačenih šuteva za tri poena, do samih situacija koje bira za svaki šut. Ingram je ograničeni slobodni agent i mnogi klubovi će ga pokušati privući, ali se isto tako očekuje da New Orleans izjednači svaku od njih.


foto: Gordon Hayward / Action Imagesfoto: Gordon Hayward / Action Images



Gordon Hayward je na prekretnici karijere. On u svom ugovoru ima opciju automatskog produžetka sa Bostonom i u američkim medijima nagađa se da će istu odbaciti kako bi potpisao novu, dugoročnu suradnju. Samo se ne zna - u Bostonu ili negdje drugdje. Pazite, 34.200.000 dolara je ogroman novac da bi se opcija tek tako odbacila, a ne treba zaboraviti da bi se aktiviranjem opcije mogao dovesti u dobru poziciju pred Free Agency naredne godine, jer će više klubova imati veći prostor u budžetu. Ako ostane zdrav, mogao bi sebi podignuti cijenu u natjecateljskoj 2020/21 i osigura veću plaću.


Oko DeMara DeRozana se podigla velika prašina. Malo je klubova sa tako velikim prostorom u budžetu koji mogu pokriti njegovu plaću, a CBS Sport tvrdi da je najrealniji scenarij da on iskoristi opciju u ugovoru i da ga Spursi onda razmjene. Sve je moguće, ali on je svojih 27.700.000 dolara, koliko mu slijedi, već zaradio igrama u Spursima , gdje je imao 22,1 poen, 5,6 skokova i 5,5 asistencija prošle sezone.

Na kraju, ostaje da se vidi šta će biti s Paulom Millsapom. Kao netko tko je opteretio budžet Denvera s 30.350.000 dolara, jasno je da će od njegovog sljedećeg koraka biti odlučeno i dalje usmjerenje franšize. Prvenstveno jer se radi o igraču koji je mnogo pomagao Nikoli Jokiću u odbrani, ali je imao prevelike oscilacije u formi što je upravu Denvera dovelo u zabunu. Svakako je klubu veći prioritet ostanak Jeramija Granta koji je također slobodan, a još se ne zna što će biti ni sa Masonom Plumleejem, mada je on manje bitan faktor. Millsap također ima cijelu povijest problema sa koljenom koja bi mogla da ima utjecaj na sljedeći potpis, a jedna od opcija je da potpiše kratkoročni ugovor i obaveže se na minutažu između 20 i 30 minuta. Ali, sve karte ostaju otvorene.

Među zanimljivim imenima na NBA tržištu su naš Dario Šarić, Marc Gasol, Christian Wood, Serge Ibaka, Rajon Rondo, Evan Fournier, Jerami Grant, Kentavious Caldwell-Pope, Tristan Thompson, Derrick Favors, Aron Baynes, Marcus Morris, Dwight Howard, Jay Crowder, Avery Bradley, Andre Drummond, Otto Porter, Malik Beasley...


Tagovi

NBAkošarka

Ostale Vijesti