Mavsi bi trebali dodati još jednog All-Star beka i krenuti po naslov – evo kandidata

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 18.10.19. | 10:52

Mogao bi neko od dvojice igrača u veljači i na All-Star.

Mnogi navijači Dallas Mavericksa, ali i NBA fanovi općenito, veoma su nestrpljivi da u punoj akciji vide odlični mladi duo Luka DončićKristaps Porzingis. Jedan od najboljih parova niskog i visokog igrača u ligi ima potencijal da postane samo još bolji.

No određeni dio analitičara tvrdi kako bi oni mogli već ove sezone ići po najveće dosege, ukoliko dodaju još jednog iskusnog ''floor generala'' All-Star kalibra, ili barem rubnog. S obzirom da nemaju više prve pickove 2021. niti 2023., vjeruje se kako bi mogli ići all-in i probati dovesti treći superstar komadić u namjeri da kreiraju jezgru za napad na naslov. Za to će vjerojatno trebati žrtvovati nešto od silnih pickova drugih rundi, no ako se te zamjene pokažu plodonosne, nitko o tome neće previše razmišljati.

Donosimo igrače koje bi momčad koju već 12. sezonu vodi Rick Carlisle mogla dovesti u nastojanju da prvim favoritima ovogodišnje NBA pomrsi račune.

1. Chris Paul

Iskusni organizator igre od prvog dana otkako je sredinom srpnja postao igračem Oklahoma City Thundera je bio ''sigurica'' za trade-kapital. Stručnjaci su procijenili da bi sastav kojeg vodi Billy Donovan trebala biti samo usputna stanica jer se zadržavanjem Paula, realno, nije puno odmaklo od situacije sa Westbrookom. Kompletan rebuilding je ono što ovoj momčadi treba, ili barem sastav koji može konkurirati u periodu od narednih pet godina za doigravanje u neprekinutom nizu.

Budući da ovdje pričamo o Dallasu kao ekipi koja bi se prebacila u win-now mod, vjerojatno ne postoji bolji igrač za privesti od Paula, a da je na raspolaganju. U eri nakon Dirka Nowitzkog, Mark Cuban i ljudi koje je zadužio da vode klub nisu gubili vrijeme i sastavili su roster koji se temelji na spomenuta dva igrača, a mentorstvo i lideršip na terenu koje bi osigurao Paul, koji i sâm priželjkuje trade prilikom prve bolje ponude. Mi smo se odmah prisjetili što je radio sa Blakeom Griffinom u Clippersima, a rastu nam zazubice od pomisli na to kako bi kontre izgledale sa Porzingisom koji u ''tri koraka'' pretrči cijeli teren.

Kako bi trade izgledao? Za Paula bi se u Oklahomu mogli preseliti Courtney Lee, Tim Hardaway jr., netom draftirani Isiah Roby i pick druge runde 2021. Zvuči pomalo apsurdno da odmah predaju svoj pick, koji su dogovorili u razmjeni sa Detroitom, ali, kako to obično biva, mora se nešto dati da bi se dobilo.

2. Kyle Lowry

Slično kao i kod Paula, s tom razlikom da bi Lowry došao s autoritetom NBA prvaka. Razigravač koji dostavlja onda kad je potrebno, iskazao se u junačkoj seriji prošlosezonskog finala, a i sâm je na ''bih – ne bih'' odnosu sa Toronto Raptorsima, te se polako čini da jedina kanadska franšiza predaje momčad u potpunosti u ruke Pascalu Siakamu.

Također je u pitanju ogroman ugovor, nešto doduše manji od Paula, ali Lowry bi od prve sekunde na parketu bio figura koja bi digla razinu igre Mavsa, i to značajno. Mislimo da bi se savršeno uklopio sa Lukom i ''Zingerom'', a nakon što je pokorio Istok, vjerojatno bi mu dosta jači Zapad predstavljao novi izazov.

Mogući scenarij je poslati u Toronto Dwighta Powella (koji ne bi imao ništa protiv s obzirom da je Kanađanin rođen u Torontu), Tima Hardawaya jr.-a (koji je očigledno dobar trade asset) i pick druge runde 2020. ili 2021. Ostalo bi u bloku još nešto viška te bi Mavsi mogli dobiti i nekog igrača za kraj klupe ili za garbage time rotacije.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">How good do you think the Luka Doncic-Kristaps Porzingis duo will be in 2019-20?<a href="https://t.co/284lfUDcDz">pic.twitter.com/284lfUDcDz</a></p>&mdash; PickswiseNBA (@PickswiseNBA) <a href="https://twitter.com/PickswiseNBA/status/1184156962587627523?ref_src=twsrc%5Etfw">October 15, 2019</a></blockquote>

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

3. Goran Dragić

Kakav bi to slovenski tandem bio – osim što bi bili znatno jači, Mavsi bi postali ''nacionalna'' momčad jedne europske državice, kako su to svojedobno u Srbiji bili Sacramento Kingsi (a i danas su, samo što nemaju kvalitetu za naslov kao nekada). Tako bi dobili trio Luka – Dragić – Porzingis, koji je temelj vjerojatno najbolje utakmice Eurobasketa 2017., u kojoj nam je strašno bilo žao što jedna reprezentacija mora ispasti.

Ono što je prednost kod Dragića je što je, unatoč tome što nominalno igra jedinicu, itekako sposoban igrati bez lopte, nije sebičan po prirodi i usredotočen je na dobrobit momčadi. Dok je na Eurobasketu prvi igrač bio upravo Dragić, a Dončič njegov ''Pippen'', ove dvije godine su bile prijelomne za mladog Slovenca, pošto je osvojio Euroligu kao MVP Final Foura te odigrao rookie NBA sezonu iz snova, te bi ovdje role bile ponešto obrnute. Uostalom, Dragić je proljetos navršio 33 godine.

Način na koji bi Mavsi mogli dovesti Dragića je jednostavnom zamjenom „jedan za jedan“ za Tima Hardawaya jr.-a – ugovori su im veoma slični, no s igračke strane bi na Floridi mogli vjerovati da mogu još nešto dobiti, pa bi Donnie Nelson tu možda morao ubaciti još koji draft pick ili dva.

 

(foto: Reuters)

 

 


Tagovi

NBA tradeoviLuka DončićKristaps PorzingisDallas MavericksChris PaulGoran DragićKyle Lowry

Ostale Vijesti