KULTNE NBA UTAKMICE: Dan kada su Nowitzki i Dallas uništili snove LeBronu i Miamiju

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 26.02.17. | 12:24

Sve je bili spremno da LeBron James podigne svoj prvi NBA naslov. Ali momci iz Dallasa nisu tako mislili.

Svakog tjedna ćemo se na Germanijaku prisjećati kultnih NBA utakmica iz bliže ili daljnje prošlosti, rekonstruirati ih i pokušati objasniti što su one promijenile.

Utakmica:

Druga utakmica finala 2011., Miami Heat – Dallas Mavericks 93:95

Pozadina:

Prisjetite se šampionske jezgre Dallas Mavericksa u sezoni 2010./2011. koju su činile legenda do legende – 33-godišnji Dirk Nowitzki na ulazu u posljednju etapu svoje karijere, 38-godišnji Jason Kidd na izlazu iz posljednje etape svoje karijere i 33-godišnji Shawn Marion, negdje između prve dvojice. Reket je zatvorio nešto mlađi Tyson Chandler kojeg su na početku sezone za „kikiriki“ dobili od Bobcatsa. A s klupe, svježu krv u igru Mavericksa, trebao je upumpavati također 33-godišnji Jason Terry, čovjek, koji poput svojih suigrača, nikada nije osvojio naslov, ali koji je još u predsezoni na desni biceps istetovirao trofej Larryja O'Briena. Na klupi su još i likovi poput Brendana Haywooda, Peđe Stojakovića i ... Briana Cardinala.

Ova „divlja horda“ veterana regularnu sezonu završila je kao treća momčad Zapada, s petim najboljim omjerom lige (57-52). U doigravanju im je, međutim, malo tko davao ikakve šanse. Kao favoriti ušli su samo u prvu seriju u kojoj su s prednošću domaćeg terena igrali protiv Portland TrailBlazersa. Dobili su prve dvije utakmice u Dallasu pa izgubili iduće dvije u Portlandu. Ponovno su slavili u Teksasu i poveli 3:2, a zatim je u Oregonu Nowitzki zabio 33 poena i uhvatio 11 skokova i odveo ih u polufinale - gdje su ih čekali Lakersi.

Lakersi su bili osvojili dva naslova zaredom, što je bio simbolički kapital s kojim su u polufinalnu seriju ušli kao favoriti. Međutim, realna osnova tog favoritizma doista je bila puno tanja pa ih je Dallas ih pregazio s 4:0. U posljednjoj utakmici, Terry je pogodio devet trica, Stojaković šest... Posljednju utakmicu u funkciji trenera Phil Jackson tako je izgubio 122:86.

U finalu konferencije čekala ih je Oklahoma, koja je kao pobjednik izašla iz iscrpljujuće serije od sedam utakmica s Memphisom. Naravno, Mavericksima su izgledi ponovno bili tanki, ali ovoga puta s bitno realnijim temeljima - u prvom redu zbog manjka atleticizma u odnosu na mladu momčad Thundera. Nakon što je u prvoj utakmici serije Nowitzki potrošio petnaest lopti da bi Sergeu Ibaki ubacio 48 poena, pitanje atleticizma nekako je izvjetrilo iz prvog plana, a Dallas je pobjedom u produžetku četvrte utakmice u Oklahoma Cityju poveo 3:1. Dva dana kasnije u Dallasu su rezervirali su kartu finale koje su posljednji i jedini put igrali 2006.

I ponovno su putovali u Miami, gdje ih ovaj put nije čekao samo Dwyane Wade. Jedna od bizarnijih stvari koju su u ljeto 2010. NBA entuzijasti mogli vidjeti bilo je danas čuveno „ne pet, ne šest, ne sedam...“ predstavljanje LeBrona Jamesa i Chrisa Bosha u American Airlines areni. Mavericksi su na poluvremenu prve utakmice imali pola koša prednosti, a u trećoj četvrtini u jednom trenutku imali su i plus osam. Ipak, kako su postoci realizacije Heata prema kraju utakmice rasli, i kako su James i Wade počeli igrati onu obranu na lopti s kojom će Heat u iduće dvije godine mljeti konkurenciju, Mavsi su posustali. Završilo je 92:84. Da stvar bude gora, negdje pred sam kraj utakmice Nowitzki je potrgao tetivu na prstu lijeve ruke.

U drugoj utakmici, sličan scenarij. Nakon dvije četvrtine bilo je 50:50. Treću je dobio Heat s 24:20, a u četvrtoj je prednost samo nastavila rasti.

Situacija:

7 minuta i 14 sekundi prije kraja utakmice. Wade je upravo pogodio tricu iz kuta ispred klupe Mavsa kojom je Heat otišao na plus petnaest (serija 13:0). Rick Carlisle istog je trenutka pozvao time-out. Mike Breen, koji je za ABC komentirao utakmicu, odlučio se za frazu „the Heat have blown this game open“ koja je trebala sugerirati kako Mavsi  do kraja utakmice mogu računati samo na to da će stvari po njih postati još gore. Ali umjesto toga, oni koji su gledali utakmicu svjedočili su jednom od najvećih preokreta u povijesti finala.

Rezultat se punu jednu minutu nije mijenjao, sve dok Terry na asistenciju Nowitzkog, kojeg je Heat uglavnom branio udvajanjima, nije pogodio dvojku s desne strane. 75:88. Do tog trenutka Mavsi su u posljednjoj četvrtini utakmice iz igre šutirali 1-11.

U idućem posjedu Heata, Chalmers je promašio otvorenu tricu, skok je uhvatio Marion, a Jason Terry već je čekao u kontri. 77:88. Eric Spoelstra poziva preventivni time-out. Do kraja je ostalo 5 minuta i 45 sekundi.

3 minute i 55 sekundi prije kraja je plus devet za Heat, 90:81, kada Kidd sam kao duh, nakon još jednog udvajanja Nowitzkog, dobiva povratnu loptu na vrhu trice. 90:84.

Idući napad James igra 1 na 5. Četiri sekunde prije isteka napada uzima step-back šut preko Mariona i promašuje. Nekoliko sekundi kasnije Kidd spušta loptu Nowitzkom na niski post. Ponovno udvajanje. Ponovno povratna lopta Kiddu ispred kojeg je ovog puta Wade pa lopta odlazi na slabiju stranu gdje je čeka Terry. Chalmers u punoj brzini izlazi braniti tricu, Terry spušta loptu na pod, tri driblinga, šut s pet metara. Tri minute i deset sekundi do kraja, 90:86. Novi time-out Spoelstre.

Iz pick and rolla s Wadeom lopta se drugim dodavanjem spušta Boshu u niski post, gdje ostaje na jedan na jedan s Chandlerom. Spušta loptu na parket, a ona mu bježi u aut. U petoj sekundi napada nakon pick and rolla s Terryjem Nowitzki pogađa šut sa šest metara. U idućem posjedu Heata, ni manje ni više nego Udonis Haslem uzima šut s penala i promašuje, dok Dallas u sljedećem napadu ne uspijeva niti to – vrijeme im je iscurilo, a da do prilike za šut nisu ni došli. Minuta i 50 sekundi do kraja.

U posjedu u kojem se do posljednje sekunde ne događa ama baš ništa James uzima tricu preko Terryja, promašuje, a Wade izbija loptu natrag prema trici gdje je hvata Bosh. A u tom idućem posjedu u kojem se do zadnje tri sekunde ne događa ama baš ništa James uzima tricu preko Nowitzkog, promašuje, loptu hvata Haslem, vraća je natrag prema trici gdje je hvata Terry. Kontra. Nowitzki polaže za 90:90. Spoelstra zove još jedan time-out. 58 sekundi do kraja.

Nakon time-outa loptu u ruke uzima Wade. Pogodite što je sljedeće. U posjedu u kojem se većim dijelom ne događa ama baš ništa Wade uzima tricu  preko Mariona, promašuje, a loptu hvata Nowitzki. Negdje oko 33 sekunde do kraja, lopta je u rukama Terryja koji s Nowitzkim igra isti pick and roll kao i dva posjeda ranije, jedino što je Nowitzki sada na nekih sedam i pol' metara od koša. 93:90, nešto manje od 27 sekundi do kraja. Spoelstra zove svoj posljednji time-out, a s razglasa u dvorani svira „I Saw Her Standing There“ Beatlesa. I jasno se čuje.

Ali Heatu je trebalo točno dvije sekunde da poravna rezultat. Pogriješio je Jason Terry koji je dotad igrao prekrasnu utakmicu. Okrenut leđima lopti, koju je izvodio James točno na polovici Dallasove polovice, toliko je bio zaokupljen branjenjem bloka bez lopte kojeg su zavrtjeli Bosh i James da mu se Mario Chalmers ispred očiju odšetao u suprotan kut terena i čekao. Naravno, kada je Terryju došlo do glave što se događa, stvar je već bila gotova. James je bacio savršenu dijagonalu Chalmersu, točno u visini prsa. 93:90.

Time-out.

Lopta je završila u rukama Kidda koji se nije niti pokušavao praviti da s tom istom loptom planira napraviti nešto ozbiljno. Jednostavno se začahurio uz aut liniju na nekih desetak metara i čekao da prođe četrnaest sekundi kako bi loptu dao Nowitzkom, na kojem je bio Bosh. Nowitzki je primio loptu pola metra unutar trice. Jedan dribling udesno pa lagani ulaz u okret, kao da se sprema napraviti korak unazad, odraziti se lijevom nogom, dići desno koljeno u visinu Boshovih prsa i zabiti šut koji je dotad zabio bezbroj puta i koji još uvijek zabija. Ali to se nije dogodilo -malo oklijevanja, još jedan dribling, i Bosh se našao iz leđa Nowitzkog. Reket se nije stigao zatvoriti na vrijeme. 95:93, 3.6 sekundi do kraja.

Miami nema time-out, lopta se istog trena izvodi pod košem - Jamesu koji baca paralelan pas Wadeu negdje prije polovice terena koji iz dvokoraka šutira s deset metara, prejako, i teatralno pada na pod, gdje ostaje ležati čekajući da se dosudi „faul“ koji nikada neće biti dosuđen. 

Epilog: Carlisle zonskom obranom anulira atletski deficit, Dallas osvaja naslov u šest utakmica, Nowitzki osvaja titulu MVP-a finala, tijekom ljeta svi likuju nad Heatom.

Piše: Matko Brusač

(Foto: Youtube / Screenshoot)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

izdvajamoRick CarlisleDwyane WadeLeBron JamesJason TerryDirk Nowitzki

Ostale Vijesti