Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

Kreće finale: U Zadru ovise o Mavri, Cibona se uzda u Prkačina i Gegića

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 30.05.22. | 11:43

Prva utakmica finalne serije igra se večeras od 20 sati u Draženovom domu

Piše: Petar Zobec

Na koncu i nije toliko iznenađujuće što u finalu prvenstva Hrvatske gledamo Cibonu i Zadar. Najveći derbi domaće košarke još će jednom odlučivati o prvaku nakon što su u polufinalima prolazili drugačije muke. Cibona je u dvokorakom utrčala u finale, ali daleko da je to bilo od šetnje parkom za momčad Gašpera Okorna. Gorica je razotkrila neke mane u igri Vukova, dobro je trčala sa Zagrepčanima i agresivnom igrom te skupljanjem u obrani natjerala ih da se poprilično oznoje za pobjede. Osobito u drugoj utakmici u kojoj je Mate Kalajžić imao priliku u zadnjim sekundama položiti za pobjedu, ali ga je pod košem dočekao Roko Prkačin i blokadom izbacio Goricu iz polufinala.

Baš će Roko biti glavno pogonsko gorivo Cibone. Kapetan je zdrav i motiviran, a Gorici je u dvije utakmice polufinala kombinirano ubacio 56 poena. A ruke će morati dati i Amar Gegić, najbolji igrač Vukova u ovoj sezoni je u zadnjih nekoliko utakmica samozatajan, no protiv Zadra će morati biti na svojoj uobičajenoj razini ako u Ciboni žele dvostruku krunu.

„Jako poštujemo momčad Zadra, oni brane titulu i iskusniji su od nas, no i mi imamo svoje prednosti. Obje momčadi imaju isti cilj, a to je osvojiti prvenstvo. Mislim da će svaka utakmica biti drugačija i da će odlučivati različiti detalji. Nekada inspiracija određenoga igrača, nekada nešto treće. Mi moramo vjerovati u sebe i u to što smo do sada ostvarili, igrati kako igramo od kada sam došao. Idemo utakmicu po utakmicu i veselimo se finalu”, rekao je Okorn uoči finala.

(1.55) Cibona (18.0) Zadar (3.40)

A tamo bi osim Prkačina i Gegića, važnu rolu trebao odigrati i Toni Nakić. Šibenčanin se jako dignuo u igri u drugom dijelu sezone, šutevi su mu konačno krenuli prolaziti kroz obruč, dok je u obrambenom dijelu igre dosta angažiran.

„Meni je ovo prvo finale i jako sam uzbuđen kao i ostatak momčadi. Očekujemo sigurno tešku utakmicu kao i cijelu seriju. Mogli bi odlučiti sitni detalji i koncentracija na parketu. Imali smo vremena pripremiti se za Zadar i nadam se da ćemo prenijeti na teren što smo zamislili. Nadam se i popunjenoj dvorani i odličnoj atmosferi na tribinama te da ćemo doći do pobjede koja će nas približiti naslovu prvaka”, rekao je Nakić.

A nešto će se pitati i Zadrane. Momčad Srđana Helbicha se u na krilima Dominika Mavre i Darija Drežnjaka sjajno vratila u majstorici protiv Splita na Gripama u polufinalu i motiviranom igrom u zadnjoj četvrtini izborila pobjedu na gostujućem parketu. Zadar je sa svim svojim problemima oko vodstva kluba i zakašnjelih primanja ipak dogurao do finala, u kojemu će, kako to obično biva u njihovom slučaju, puno toga ovisiti o Mavrinom izdanju.

(1.55) Cibona (18.0) Zadar (3.40)

Vidjeli smo to i protiv Splita kada je razigravač preuzeo utakmicu u svoje ruke pa poenima i razigravanjem odveo svoje suigrače do pobjede. U Ciboni su svjesni toga pa ako uspiju zakočiti Mavru onda će zakočiti i dobar dio ambicija svoj protivnika.

„Nismo imali puno vremena za pripremu utakmice, za razliku od Cibone koja je polufinalni ogled završila u dvije utakmice. Domaćini su, u dobrom su ritmu, dobroj formi, a tijekom cijele sezone imali su najmanje oscilacija u ritmu i formi, i neće nam biti lagano. Ako uspijemo iskontrolirati njihovu tranziciju i napadački skok imat ćemo šanse i mislim da ćemo moći parirati. Sve ovisi o situaciji u kojoj ćemo mi biti nakon ovog iscrpnog polufinala. Ako se uspijemo rekuperirati, ako budemo igrali dobro u obrani kao u zadnje dvije utakmice protiv Splita mislim da ćemo imati šanse”, istaknuo je u najavi susreta Helbich.

S njim se slaže i Trevor Thompson, igrač koji će morati puno toga odrađivati pod košem i o čijem će angažmanu ovisiti broj skokova koje ća Zadar skupiti protiv generalno visoke Cibone.

„Mislim da je ključ do pobjede jednak kako u utakmici sa Splitom. Bit će ključno kontrolirati skok, Cibona je ekipa koja voli trčati u kontru i zabijati lake poene i moramo to spriječiti dobrim skokom. Moramo razumjeti svoje zadatke, igrati fizički i mislim da ćemo s time doći u dobru poziciju da prvi odskočimo i dođemo kući s prilikom za osvojiti finale”.


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Premijer liga košarkašaCibonaKK ZadarGašper OkornRoko Prkačin

Ostale Vijesti