KOMENTAR: Cedevita postaje hit, Mršićeva momčad kupila navijače

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 14.11.15. | 09:39

Polako, ali sigurno, Cedevita počinje ispunjavati svoje ciljeve.

„Siguran sam da će nakon ove utakmice i protiv Olympiacosa dvorana biti popunjena“. Ta rečenica Veljka Mršića najbolje opisuje raspoloženje koje se u i oko Cedevite odvije posljednjih tjedana. Cedevita je hit, s tri pobjede su otvorili vrata Top 16 fazi Eurolige, a sinoć su dobili i veliku podršku oko 5.000 navijača u Draženovom domu. Vjerojatno ni u klubu nisu mogli zamisliti kako će sve izgledati sredinom studenog.

Sjajna Cedevita na pragu Top 16 - u Draženovom domu pala i Laboral Kutxa

Mršić: Vratili smo publiku u dvoranu, a to je najvažnija pobjeda

Perasović: Cedevita ima kvalitetu i bila je bolja od nas

A prije par tjedana je sve izgledalo potpuno drukčije. Zubčićeva glupost je odnijela mogućnost pobjede protiv Limogesa, nakon dva kola se već počelo opraštati od Eurolige, a ni start u ABA ligi nije bio prema očekivanjima. I onda je Mršić očigledno povukao pravi potez izbacivanjem Zubčića iz momčadi. Iako on sigurno nije bio jedini krivac za sve loše na početku sezone, očigledno je taj potez homogenizirao momčad koja ima kvalitetu i koja ju je nakon toga pokazala.

Uslijedio je oporavak u regionalnom natjecanju te dvije senzacionalne pobjede u Istanbulu i Milanu. Došao je u Zagreb bivši NBA-ovac Henry Walker i publika je prepoznala da se nešto događa u Cedeviti. Oko 5.000 ljudi sinoć je gledalo odličnu izvedbu Mršićevih igrača. Gledalo i navijalo, a ne sjećamo se da je Cedevita u svojoj povijesti doživjela standing ovations kao kada se sinoć cijela dvorana digla na noge u zadnjoj minuti utakmice.

A zaslužili su to domaći igrači. Iako skraćene rotacije, bez ozlijeđenih Žorića i Pilepića te nespremnog Walkera, nisu se bojali na papiru dosta jačeg protivnika. Odigrali su hrabro, požrtvovno, s puno želje za pobjedom. Daleko je sinoćnja izvedba bila od savršene, dapače, moglo bi se o greškama dosta toga pričati, ali je u svih 40 minuta bilo jasno da je Cedevita na parket izašla sa željom za pobjedom. Dovoljno je bilo vidjeti Whitea, odnosno 'Belog' kako ga zovu najvjerniji Cedevitini navijači, kako cijelu utakmicu grize i žesti se na svaku pogrešku, bilo svoju, bilo nekog suigrača. Žesti se, ali i daje podršku te vuče momčad kada je to i koliko potrebno.

Upravo je White, odnosno njegovo strašno zakucavanje u trećoj četvrtini, najbolji pokazatelj razlike između ove i lanjske Cedevite. Osim što se čini da je ova momčad bolje 'kliknula', da je homogenija, ona je sigurno atraktivnija. Ima Mršić na raspolaganju nekoliko igrača koji mogu na noge dignuti publiku – jednom je to White zakucavanjem, drugi put Pullen nevjerojatnim killer instictom koji se izgleda aktivira u najvažnijim utakmica, treći put je to Bilan odličnim potezima u napadu, a četvrti put Žganec nevjerojatnim zalaganjem u obrani. Sve skupa to izgleda prilično solidno, vidi se da je Mršić to dobro ukomponirao i Cedevita se s razlogom nalazi tu gdje se nalazi.

Iako je put u Top 16 sada otvoren, još ima dosta prepreka na njemu. Prije početka sezone se govorilo kako bi četiri pobjede mogle biti dovoljne za prolazak skupine, sada je izvjesno da bi ih moglo biti potrebno pet. Skupina je teška, u Zagreb dolaze najjače momčadi, sva gostovanja su nezgodna i treba biti oprezan. Optimističan, ali oprezan.

A Cedevita se i nakon tog opreza ima čemu nadati. Kada se oporave Žorić i Pilepić te ako se Walker uklopi u momčad, to će biti momčad s vrlo kvalitetnom rotacijom od 10 igrača i još nekoliko mladića koji mogu bljesnuti.

Dovoljno bi to trebalo biti za borbu za naslov u ABA ligi, a Top 16 Eurolige bila bi konačna nagrada. Zapravo, Mršić je jučer rekao ono što je svima u klubu vjerojatno pri srcu – konačna nagrada je došla u ispunjenoj dvorani i podršci navijača.

Dugo je trebalo Cedeviti da dođe do toga, a sada se ne smiju zaigrati i dopustiti da to nestane. Ova momčad lijepo izgleda i sigurno može još dovoljno puta razveseliti svoje navijače. A to je valjda razlog zbog kojeg se sport i igra.

(Foto: KK Cedevita)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

EuroligakošarkaLaboral KutxaCedevitakomentar

Ostale Vijesti