Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Goran Filipović uništio nade Žutih i izborio zagrebačko finale

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 18.02.22. | 22:39

Veliku pobjedu ostvarila je mlada zagrebačka momčad u polufinalu Kupa protiv Žutih

Cedevita Junior je drugi finalist Kupa Krešimira Ćosića nakon što je pobijedila Split s 86:82 u vrlo zanimljivoj utakmici u dvorani Zamet. Mlada zagrebačka momčad je vodila cijelu utakmicu, Split nije mogao stići prednost sve do posljednje minute kada je došao na dva koša zaostatka, ali onda ih je dotukao njihov bivši igrač Goran Filipović koji je 25 sekundi prije kraja pogodio tricu za 82:77.

Sutra ćemo tako u finalu Kupa Krešimira Ćosića gledati zagrebački finale, Cibona i Cedevita junior svoj će dvoboj početi u 19 sati. 

S ulogom momčadi koja nema što izgubiti Cedevita Junior je odlično otvorila susret protiv Splita. Raspoložen je na početku bio Filip Bundović, dominirao je pod oba koša i lako izlazio na kraj sa snažnim, ali sporim Jukićem. Nakon nešto više od četiri minute igre Zagrepčani su poveli 13:4 uz osam koševa Bundovića, Splitov napad svodio se na pojedinačna rješenja Amerikanca Shortera koji je dalekom tricom zaustavio nalet Cedevite. Međutim, Bundoviću se uskoro priključio Miličević s dvije trice pa je Cedevita u devetoj minuti vodila 23:11. Split je odgovorio s pet koševa u nizu pa se približio na 25:16 nakon 10 minuta igre.

Drugu dionicu tricom je otvorio Žganec, potom je Bajo položio nakon prodora pa je Mulaomerović pozvao minutu odmora kod vodstva Cedevite Junior 25:21. U igru je poslao Planinića i Bošnjaka koji su povezali nekoliko ubačaja i vrlo brzo odveli „vitamine“ na 33:23. Splićane nije služio šut, a centri Jukić i Žganec su ušli u probleme s osobnim pogreškama. Mulaomerovićev adut iz rukava postao je mladi razigravač Vito Kučić koji je odlično zamijenio Filipovića. Postigao je šest koševa u seriji 8:0 s kojom je Cedevita otišla na velikih 41:25 u 17. minuti. Ukić i Shorter pokušali su do poluvremena pokrenuti favorizirane Splićane, ali mlada zagrebačka momčad je na veliki odmor otišla s velikim plus 14 (50:36). Broj koševa jasno pokazuje koliko je loša bila obrana Splita, odmornija i mlađa momčad Cedevite bila je energetski kvalitetnija od Subotićeve momčadi.

U trećoj četvrtini Split je očekivano pojačao agresivnost u obrani, malo je stao vanjski šut Cedevite, ali su dobrom obranom čuvali desetak koševa prednosti. Novi problem za Split bila je peta osobna pogreška Žganeca već na početku 25. minute, a pošto je Jukić već imao četiri prekršaja      bilo je jasno da Subotić mora mijenjati plan igre. Spustio je trener Splita postavu, na unutarnjim pozicijama igrali su Vuko i Runjić što je Bundović nekoliko puta iskoristio. U napadu je Split i dalje težio pojedinačnim rješenjima, uspio je dvije teške trice pogoditi Nejc Barič, Shorter je realizirao prodor i slobodno bacanje pa se Split na kraju treće četvrtine približio na samo šest koševa minusa (64:58).

Runjić je odmah početkom zadnje dionice pogodio jedno bacanje za 64:59, ali tada se probudio bivši igrač Splita Goran Filipović. Pogodio je tricu pa prodor i slobodno bacanje te donio sigurnost Cedeviti junior. Uspješno su Zagrepčani držali desetak koševa prednosti sve do posljednje dvije minute, a onda su pogreškama vratili Splićane u utakmicu. Kod vodstva 79:70 na minutu i 20 sekundi do kraja Bošnjak je promašio oba slobodna bacanja, potom je Shorter odmah pogodio tricu. Pogriješili su igrači Cedevite u idućem napadu, Split je presingom oduzeo loptu pa je Čampara pogodio tricu uz prekršaj Radovića. Pogodio je Čampara dodatno slobodno bacanje za 79:77, do kraja je ostalo 50 sekundi, napada je imala Cedevita. Loptu je uzeo Filipović i na isteku napada pogodio tricu za ključnih 82:77. Split novi napad nije iskoristio, lopta je došla do Šabića koji je zaustavljen prekršajem pa je mirno pogodio dva bacanja i potvrdio veliku pobjedu Cedevite Junior.

Najbolji kod Cedevite bio je Bundović s 19 koševa i devet skokova, Filipović je većinu od svojih 13 koševa ubacio u zadnjoj četvrtini, a isti učinak imao je Šabić.

Kod Splita je Shorter ubacio 29 koševa uz šut 10-24, Ukić, Runjić i Žganec postigli su po 10 koševa.


Tagovi

KK SplitCedevitaKK Cedevita JuniorKup Krešimira Ćosića

Ostale Vijesti