ANALIZA: NBA, divizija Southeast – Atlanta se odrekla Horforda, Orlando mladih igrača, a Miami Wadea

Vrijeme Čitanja: 9min | sub. 22.10.16. | 13:05

Na današnjem dnevnom redu je divizija Southeast.

Vikend uoči početka NBA sezone obično je rezerviran za fantasy draftove. Danas i sutra će se mnogi košarkaški fanatici okupiti ispred svojih računala kako bi odabrali momčad kojom će dokazati da su baš oni najbolji treneri na svijetu, a to će učiniti i potpisnik ovih redova. Jedan draft je na rasporedu večeras, drugi sutra navečer…

ANALIZA: NBA, divizija Atlantic - Toronto čuva status, Boston ih napada, Bogdanović i Šarić će dobiti veliku minutažu

ANALIZA: NBA, divizija Central – Cleveland kreće u obranu naslova, sve ostalo je potpuni kaos

I dok slažete svoje draft kombinacije, printate 'cheat sheet'-ove i spremate neka iznenađenja u svojim momčadima, došao je red da završimo s predstavljanjem Istočne konferencije. Nakon divizija Atlantic i Central, danas je na rasporedu divizija Southeast…

(Napomena: brojke iza draftanih igrača su njihova pozicija na draftu; kod igrača potpisanih kroz free agency označavaju broj godina i iznos ugovora, a oznake kod igrača kojima istječe ugovor označavaju njihov status: RFA - ograničen slobodan igrač, UFA - neograničen slobodan igrač)

Sezona 2015./16.: 48-34, 4. na Istoku, drugi krug playoffa

Draft: Taurean Prince (12.), DeAndre' Bembry (21.), Isaia Cordinier (44.)

Free agency: Dwight Howard (3/70), Kent Bazemore (4/70), Kris Humphries (1/4), Jarrett Jack (1/1), Malcolm Delaney (2/5)

Otišli: Al Horfod (Boston)

Istek ugovora: Tiago Splitter (UFA), Kyle Korver (UFA), Kris Humprhies (UFA), Thabo Sefolosha (UFA), Mike Scott (UFA), Dennis Schroder (RFA), Tim Hardaway Jr. (RFA), Mike Muscala (UFA, Will Bynum (UFA)

Atlanta je odlučila krenuti potpuno novim smjerom. Iz momčadi koja je prije dvije sezone imala najbolji omjer u Istočnoj konferenciji već ranije je otišao DeMarre Carroll, a od ovog ljeta u Atlanti više ne stanuju Al Horford i Jeff Teague. Oko njihovog odlaska špekuliralo se još prošle sezone, posebno uoči trade deadlinea, ali očigledno neke prave ponude nije bilo te su njih dvojica završili sezonu u Atlanti. Teague je u Indianu otišao još prije drafta, a za njega su Hawksi dobili tek Utahin 12. pick kojeg su pretvorili u Taureana Princea. Još su manje dobili za Horforda – on je kao slobodan igrač otišao u Boston.

Ovakvi potezi bi za nekoga bili ludi, ali u stvari oni pokazuju kako su Mike Budenholzer i Wes Wilcox hrabro i pametno procijenili kako s Horfodom i Teagueom ne mogu napraviti nikakav veći napredak. Horford se u ovih 9 godina nametnuo kao 4-struki All-Star igrač, ali nije kao pravi superstar. Od Teaguea, s druge strane, u ligi ima 15-ak boljih playmakera, a u Atlanti misle kako će Dennis Schroder već ove godine sustići, ako ne i nadmašiti njegov učinak.

Kako navijači ne bi bili previše ljuti, Atlanta je dovela Dwighta Howarda koji se tako vratio u rodni grad. Budenholzer je sjajan trener koji će znati izvući ono najbolje iz aktualnog izdanja nekada najdominantnijeg centra lige, a Hawski će s njim i Paulom Millsapom imati jedan od najboljih tandema visokih igrača u ligi. U momčadi su ostali i Kyle Korver, koji ne bi smio ponoviti očajnu šutersku sezonu od lani, te Kent Bazemore, od kojeg se puno očekuje na obje strane parketa.

Atlanta na klupi ima dosta iskusnih i kvalitetnih igrača, doveli su i Malcolma Delaneyja koji je lani bio jedan od najboljih playmakera na europskim parketima i sasvim sigurno će igrati u doigravanju. A s obzirom koliko im ugovora istječe sljedeće godine, ovu sezonu treba smatrati nultom točkom stvaranja neke nove momčadi. Teško je izvesti rebuilding 'u hodu', ali Atlanta izgleda kao da je na pravom putu da to uspješno napravi.

Sezona 2015./16.: 48-34, 5. na Istoku, prvi krug playoffa

Draft: -

Free agency: Nicolas Batum (5/120), Marvin Williams (4/54,5), Ramon Sessions (2/12,5), Roy Hibbert (1/5), Brian Roberts (1/1,05), Christian Wood (2/2)

Otišli: Al Jefferson (Indiana), Jeremy Lin (Brooklyn), Courtney Lee (New York), Troy Daniels (Memphis)

Istek ugovora: Cody Zeller (RFA), Roy Hibbert (UFA), Brian Roberts (UFA), Aaron Harrison (RFA)

Hornetsi su se ovog ljeta koncentrirali na zadržavanje Nicolasa Batuma i Marvina Williamsa. Iako su iznosi koje su platili za ovaj dvojac vjerojatno pretjerani, Michael Jordan i ostalo rukovodstvo kluba je procijenilo kako je potrebno klubu dati određenu sigurnost. Napokon su Hornetsi proteklih par godina posložili ozbiljan roster pa ne bi bilo pametno sada sve to uništiti. Ionako je svima jasno da free agenti iz ostalih klubova neće lako završiti u Charlotti.

U cijeloj priči ostala je Cherlotte bez par važnih rotacijskih igrača. Jeremy Lin je lani bio odličan back-up Kembi Walkeru, Al Jefferson je, usprkos godinama, i dalje u stanju igrati dobro protiv svih rezervnih centara u ligi, a Courtney Lee je '3 & D' igrač, onakav kakvog žele sve momčadi. Umjesto Lina doveli su Ramona Sessionsa, koji može imati sličan učinak, ali Roy Hibbert je ipak 'bivši' igrač…

Hornetsi nikada u povijesti nisu dva puta zaredom ušli u doigravanje, a Steve Clifford bi želio ući u povijest kao trener koji je to napravio. Iako s lani bili na 6. mjestu, neće im biti lako to ponoviti jer ambicije za doigravanje imaju Chicago, Washington, Orlando i New York, sve momčadi koje su lani bile 'ispod crte'. Charlotte nema previše 'pravih' opcija da bi ih se smatralo favoritima za plasman među prvih 8. No, oni računaju na novi napredak Batuma i Codyja Zellera, a bilo bi dobro i da Michael Kidd-Gilchrist cijelu sezonu ostane zdrav i pokaže zašto je prije četiri godine biran 2. pickom na draftu.

Sezona 2015./16.: 48-34, 3. na Istoku, drugi krug playoffa

Draft: -

Free agency: Hassan Whiteside (4/98), Tyler Johnson (4/50), Dion Waiters (1/2,9), Derrick Williams (1/5), Wayne Ellington (2/12), Udonis Haslem (1/4), James Johnson (1/4), Willie Reed (2/2)

Trade: Luke Babbitt (New Orleans)

Otišli: Dwyane Wade (Chicago), Luol Deng (LA Lakers), Joe Johnson (Utah), Gerald Green (Boston)

Istek ugovora: Derrick Williams (UFA), Udonis Haslem (UFA), James Johnson (UFA), Luke Babbitt (UFA), Beno Udrih (UFA)

Zanimljivo je to izgledao u Miamiju prošle sezone. Nakon što su u prvoj sezoni bez LeBrona Jamesa ostali bez nastupa u doigravanju, lani je Heat došao do 3. mjesta na Istoku, a u doigravanju su došli na korak do nastupa u finalu konferencije protiv LeBronovog Clevelanda. Veteranska momčad je, vođena sjajnim trenerom Erikom Spoelstrom, koristila sve ono što im je na raspolaganju, a Dwyane Wade je izgledao odlično.

I onda se dogodilo ljeto. U bezbroj puta ispričanoj priči Pat Riley je odbio dati maksimalni ugovor Wadeu, a on je, ljut jer je više puta davao 'popust' momčadi s Floride, odlučio otići iz kluba. Koliko god se o tome pisalo, malo tko je mislio da će se to dogoditi, a na kraju je Wade završio u rodnom Chicagu. Iz kluba su otišli i Luol Deng te Joe Johnson pa je Riley morao ponovo slagati okosnicu momčadi.

Prvi potez napravio je odmah na početku prijelaznog roka kada je dao gotovo 100 milijuna dolara Hassanu Whitesideu, a on bi, zajedno s Goranom Dragićem, trebao biti udarna igla Miamija ove sezone. Puno se očekuje od Justisea Winslowa, koji će ove godine dobiti punu minutažu i dosta lopti, a ako on uspije razviti vanjski šut, to će puno značiti Heatu u budućnosti.

U cijeloj strci oko momčadi uklopili su se i zdravstveni problemi Chrisa Bosha kojem klub ne dopušta nastup zbog krvnih ugrušaka, a pitanje je hoće li ga Riley uspjeti 'skinuti' sa salary capa za sljedeću sezonu. No, to ipak ne spada u sferu igara, a što se toga tiče Miami neće biti previše zabavan za gledati. Dojam je kako je Dragić najbolje dane ostavio u Phoenixu, Whiteside nije netko tko bi mogao sam vući momčad, Winslow je koristan igrač, ali ništa više od toga, a ostatak rostera je prilično siromašan. Teška sezona je pred Spoelstrom.

Sezona 2015./16.: 35-47, 11. na Istoku

Draft: Stephen Zimmerman (41.)

Free agency: Evan Fournier (5/85), Bismack Biyombo (4/72), Jeff Green (1/15), D.J. Augustin (4/29), Jodie Meeks (1/6,5)

Trade: Serge Ibaka (Oklahoma), C.J. Wilcox (LA Clippers)

Otišli: Victor Oladipo (Oklahoma), Andrew Nicholson (Washington), Brandon Jennings (New York), Ersan Ilyasova (Oklahoma), Jason Smith (Washington), Dewayne Dedmon (San Antonio), Shabazz Napier (Portland), Devyn Marble (LA Clippers)

Istek ugovora: Jeff Green (UFA), Serge Ibaka (UFA), Jodie Meeks (UFA)

Potpuna promjena paradigme. To je ono što se dogodilo u Orlandu ovog ljeta. Momčad koja je građena kroz draft izmijenjena je iz temelja, a novopridošli veterani će imati jako važnu ulogu u novoj sezoni u kojoj će Orlando voditi Frank Vogel. On je, pomalo neočekivano, dobio otkaz u Indiani, ali trener takvog kalibra nije dugo čekao novi angažman.

A dobio ga je u klubu kojem je očigledno dosadilo čekati da njihovi mladići uđu u doigravanje. Victor Oladipo je poslan u Oklahomu za Sergea Ibaku, a iako su Aaron Gordon i Elfrid Payton ostali u klubu, jasno je da se njima neće dati baš toliki kredit koliko se ranijih godina očekivalo. Dapače, Gordon je prebačen na poziciju 'tri', a iako su u Orlandu naglasili kako će on imati dosta minuta i na poziciji krilnog centra, dolaskom Ibake i Bismacka Biyomba, pa i Jeffa Greena, te ostankom Nikole Vučevića, za Gordona neće biti puno minuta pod košem.

Pitanje vanjskih pozicija Orlando je riješio potpisivanjem Evana Fourniera za ogromnih 85 milijuna dolara, a uz Peytona i našeg Maria Hezonju, dovedeni su još D.J. Augustin i Jodie Meeks.

Orlando je napravio sve kako bi se borio za doigravanje. Unutarnja linija izgleda odlično, vanjska ne toliko, ali nas ne bi čudilo kada bi se Magic tijekom sezone odlučio tradeati Peytona i(ili) Hezonju, pa čak i Gordona. Od mladih očigledno ne očekuju previše, takva je poruka jasno poslana.

Što se tiče našeg Hezonje, pripremne utakmice su pokazale da će sigurno dobiti priliku, barem dok je Meeks ozlijeđen. Hoće li je iskoristiti, ostaje nam da vidimo, ali je jasno da će morati puno toga učiniti u fazi obrane. U napadu je spreman zabijati, to je jasno iako mu kroz pripreme nije baš išlo…

Sezona 2015./16.: 41-41, 10. na Istoku

Draft: -

Free agency: Bradley Beal (5/128), Ian Mahinmi (4/64), Andrew Nicholson (4/26), Tomas Satoransky (3/9), Jason Smith (3/16)

Trade: Trey Burke (Utah)

Otišli: Jared Dudley (Phoenix), Nene (Houston), Garrett Temple (Sacramento), Ramon Sessions (Charlotte)

Istek ugovora: Otto Porter (RFA), Trey Burke (RFA), Marcus Thornton (UFA)

John Wall i Bradley Beal trebali su biti neka istočna verzija 'Splash Brothersa', a Washington je oko njih stvorio zanimljivu momčad s Trevorom Arizom, Neneom i Martinom Gortatom u petorci. No, Wall i Beal nisu opravdali očekivanja, prije svega zbog ozljeda koje su ih neprestano napadale, Ariza je prije dvije godine otišao iz kluba, a sada je to učinio i Nene, ali i Arizina zamjena Jared Dudley. Washington je u nekakvom 'rebuildingu u hodu', a bit će zanimljivo pratiti kako će sve to završiti.

Doveli su Wizardsi Scotta Brooksa za trenera misleći da će tako pokušati nagovoriti Kevina Duranta da dođe u rodni Washington, ali od toga, naravno, nije bilo ništa. Zato je Washington dao maksimalni ugovor Bealu te sada ovisi o bekovskom dvojcu koji je, kao štop rekosmo, sklon ozljedama i samim time nedorečen.

No, daleko od toga da se Washington treba pokopati. Ako Wall i Beal budu odigrali veći dio sezone, automatski je to momčad koja ima potencijala za najmanje 50% pobjeda. Na krilu je mladi i prilično dobri Otto Porter, na 'četvorki' će se rotirati Markieff Morris, Andrew Nicholson i Jason Smith, sve igrači koji mogu raširiti reket, a pod košem je Gortatu pridodan vrlo dobri Ian Mahinmi. Dodajte tome mlade bekove Treya Burkea i Tomasa Satoranskog, te veterana Marcusa Thorntona i imate momčad koja se nada doigravanju. Problem je samo što smo u ova tri dana predstavljanja momčadi s Istoka isto napisali i za nekih 10-11 momčadi, a mjesta u playoffu je samo 8…

(Foto: Action Images/Grafika: Vedran Duhaček)

 


Tagovi

izdvajamoAtlanta HawksCharlotte HornetsMiami HeatOrlando MagicWashington WizardsNBA

Ostale Vijesti