Zadarska škola Lige prvaka

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 03.05.17. | 11:14

Među petoricom Hrvata u polufinalu Lige prvaka čak su trojica Zadrani. Prvi treneri Subašića, Modrića i Vrsaljka otrkili su nam kako su izgledali njihovi prvi koraci.

Hrvatski nogomet ima petoricu igrača u polufinalu Lige prvaka, što je ogroman usphjeh samo po sebi, ali čak trojica rođeni su na istom poštanskom broju, odnosno izdanci su iste škole nogometa, one zadarske.

Šime Vrsaljko jučerašnji ogled Reala i Atletica (3:0) nažalost propustio je zbog ozljede, ali Luka Modrić odigrao je svih 90 minuta još jedanput potvrdivši kako je jedan od najboljih veznjaka u Ligi prvaka. Danas će na teren Danijel Subašić, a ovih dana vjerojatno nema ponosnijeg čovjeka u hrvatskom nogometu od Damira Čačića, voditelja Zadrove škole nogometa kojemu je jedan od prvih učenika bio Šime Vrsaljko.

„Započeo je s osam i pol, devet godina i bio je vrlo motorički nadaren, ali glavna odlika bila mu je jaka glava -  bio je jako zreo za svoju dob,“ rekao je Damir Čačić za Germanijak.

„Igrao je desno krilo, desnog beka i braniča. Odlučili smo da bi bila velika šteta da netko tako motorički sposoban igra stopera, pa smo se odlučili da ćemo ga koristiti na beku i nismo pogriješili.“

„No ono što ga je isticalo u odnosu na vršnjake je bila njegova zrelost. O tome svjedoči činjenica da se nije promijenio, iako su ga već u najranijoj dobi tražili najbolji hrvatski klubovi. Hajduk je kontaktirao našu školu nogometa i tražio da Šime za njih igra međunarodne turnire. Pristali smo, a on je već na prvom turniru za Hajduk bio najbolji igrač. Kasnije se odlučio otići u Zagreb, ali i u Dinamu je bio među glavnim igračima u svojoj generaciji.“

Šteta što je sinoć zbog ozljede morao propustiti najveću utakmicu svoje dosadašnje klupske karijere, ali Zadar je na Santiago Bernabeuu predstavljao Luka Modrić baš kao što će ga večeras predstavljati Danijel Subašić protiv Juventusa u Monte Carlu (20:45).

„Naša škola ima tradiciju, specifičan način rada i pristup nogometašima, to je možda neka naša tajna. Zadarski bazen je ionako prepun talentiranih igrača, a naš uspjeh jest što smo taj potencijal realizirali i pretvorili u igrače za najvišu svjetsku razinu,“ kaže Čačić.

 

Jedan od istaknutijih trenera u zadarskoj nogometnoj školi, odnosno u nogometnom razvoju sadašnjih zadarskih nogometnih zvijezda, bio je i Miško Paunović.

„Modriću i Subašiću sam bio među prvim trenerima,“ otkriva Miško Paunović, nekadašnja igračka legenda Zadra i trener mlađih kategorija.

„Za Modrića je odmah bilo jasno da će biti igračka klasa, sad to glupo zvuči, ljudi će reći lako je sad biti general poslije bitke, ali ja sam doista bio među prvima koji su prepoznali Modrića.“

„Sa Subašićem je bilo drugačije, znao sam da će biti dobar golman, ali nisam ni sanjao da će dogurati do reprezentacije, odnosno do polufinala Lige prvaka te da će se boriti za trofeje s jednom od najboljih momčadi u Francuskoj,“ ispričao nam je Paunović.

Sa Subašićem ga veže više od odnosa trener - igrač, njihove su obitelji privatno dobre, Paunovićev sin i danas se druži s golmanom Monaca.

„Moj mali je igrao nogomet s njim, slično su godište, jedna godina razlike je među njima, odrasli su kuća do kuće i napucavali su loptu po cijele dane na ulici. Suba je započeo kao igrač, nije želio na gol, na ulici ispred kuće je uglavnom igrao u polju, u tom razdoblju naučio je igrati nogom i to mu danas koristi u golmanskoj karijeri,“ otkriva.

Njihovi počeci nisu bili laki, baš kad su mali Luka i Danijel započeli svoj nogometni put, Hrvatskom je bjesnio Domovinski rat, ali Paurević kaže kako unatoč tome nije nedostajalo interesa.

„Bez obzira na to što se ratovalo, treninzi su bili puni djece. Trenirali smo gdje smo mogli, snalazili smo se kako smo znali, a potom smo dobili prostor u nekadašnjoj vojarni na Višnjiku. Kad bi počele uzbune, bježali bismo u sklonište.“

Subašići su se skrivali u garaži kod Paunovića, budući da su živjeli kuća do kuće, najlakše im je bilo skriti se kod susjeda i obiteljskog prijatelja.

„Rat im jasno nije bio lagan za podnijeti, ali zbog njega su i postali nogometaši,“ ističe Paunović.

„Nisu imali što drugo raditi pa su valjda zato po cijele dane natjeravali loptu, stalno su bili na ulici. Za vrijeme rata sva ta djeca iz okolice su se slila u Zadar i praktički najbolji igrači te generacije iz županije bili su na okupu, samo su igrali nogomet i trenirali. Zato su danas tako uspješni.“

„Zadarsko područje je uvijek bilo puno talenta, uz Vrsaljka, Modrića i Subašića, tu su započeli karijeru Dado Pršo i Joško Skoblar, a imamo i sad nekoliko odličnih igrača koji su karijeru započeli kod nas, Santinija, Pericu, Livakovića. Takav smo kraj, tu rastu nadareni nogometaši, izgleda. Ne treba zaboraviti ni struku, ima puno kvalitetnih trenera u Zadru i okolici, valjda su i oni ponešto zaslužni,“ zaključio je.

Razgovarao: Andrija Vuković

(Foto: NK Zadar)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Šime VrsaljkoLuka ModrićDanijel SubašićLiga prvakaNK Zadar

Ostale Vijesti