Germania
Germania

Najava dana: Danas igra Hrvatska!

Vrijeme Čitanja: 7min | ned. 27.11.22. | 08:00

Evo što smo izdvojili za danas.

Japan – Kostarika, 11.00

(Nogomet, Svjetsko prvenstvo)

Pomeli Japanci Nijemce pa sada protiv rastresenih Kostarikanaca traže svoj put do daljne faze natjecanja. Nitko nije mislio da će Nijemcima biti lako protiv Japanaca, njihov momčadski duh svima je znan, ali isto tako gotovo pa nitko nije mislio da Filckove momke mogu iznenaditi Japanci. Njemačka je stigla na SP kao jedan od pritajenih favorita, da bi onda Japanci pokazali kako je nogomet puno više od imena početnih 11 koji istrče na terena na početku utakmice.

Nekadašnji igrač Arsenala i Partizana, Takuma Asano, bio je heroj pobjede Japana. Igrač Bochuma presudio je reprezentativcima zemlje u kojoj zarađuje za kruh, ali njega sigurno neće snaći sudbina Južnokorejca Ahn Jung-hwana koji je prije 20 godina izbacio Italiju sa SP-a pa su mu čelnici Perugije, njegovog tadašnjeg kluba, otkazali suradnju.

Nijemci pišu kako Hansi Flick nema drugog izbora nego da napravi limunadu kad je već na početku SP-a dobio gomilu limuna. Oni, dakle, ne žale za prazom, dok su Japanci nakon tog velikog slavlja uvjereni kako je druga faza natjecanja sada postala realnija no ikada.

Kostarika je protiv Španjolske bila jako loša. Navas nije mogao ništa kod golova, ostatak momčad bio je jalov, nemoćan. Zapravo, 7:0 poraz je na kraju i u redu rezultat, jer mogli su oni i gore stradati. Nakon takvog prizemljenja, od Kostarike više nitko ništa ne očekuje. Japan je favorit danas, ali ne smije im se dogoditi isti što i Nijemcima, da unaprijed upišu pobjedu. U svakom slučaju, očekujemo sjajnu utakmicu.

Spomenimo kako su u redovima Japana upitni Sakai i Tomiyasu, dok su u redovima Kostarike svi igrači spremni. Podsjetimo, Kostarika je protiv Španjolske srušila podosta negativnih rekorda, stoga je jasno zašto danas svi vjeruju da će Japanci slaviti.

Belgija – Maroko, 14.00

(Nogomet, Svjetsko prvenstvo)

Iako je bilo onih koji su govorili kako je Belgija jedan od pritajenih favorita, izabranici Roberta Martineza, usprkos slavlju u prvom kolu, baš i ne oduševljavaju svojim izvedbama. De Bruyne ni sam ne zna zašto je dobio nagradu za igrača utakmice protiv Kanade, a da je ta utakmica kojim slučajem završila remijem ili čak pobjedom Kanađana, nitko ne bi mogao reći da je to nezasluženo. Belgija je podosta stara momčad, puno je tu veterana, igrača koji igraju svoje posljednje veliko natjecanje te je na neki način ovo njihov ‘Last dance’. De Bruyne je lider, igra u formi života, ali njegova uloga u Cityju i u reprezentaciji je potpuno drugačija.

No, ako se gleda papir, onda ovdje ne bi trebalo biti prevelikih upitnika. Belgija je kvalitetnija, Maroko ima svega dva do tri istaknuta pojednica te bi sve osim pobjede Martinezove momčadi bilo iznanađenje.

Doduše, ne treba otpisivati Marokance. Pokazali su protiv Hrvatske, i dalje aktualnog viceprvaka svijeta, da na ovaj SP nipošto nisu zalutali. Imaju sjajnu desnu stranu, Hakimi i Ziyech bi se vjerojatno nametnuli i u puno ‘većim’ reprezentacijama, stoga je jasno odakle dolazi najveća opasnost. Dobre vijesti za njih su što neće igrati Lukaku, ali kao da je to neka privilegija kad je njegova zamjena nepredvidivi i opasni Batshuayi.

Ne bi nas iznenadilo da danas gledamo jedan jako zanimljiv i otvoren ogled u kojem bi moglo biti pogodaka. Uostalom, logično je to. Belgija nema razloga jurcati, njima je i remi sasvim solidna rezultat, dok je Maroku remi ravan porazu te im je pobjeda praktički neophodna. I sada, hipotetski, ako se Maroko otvori pa onda Belgijci dobiju više porostora napasti iz polukontri i kontri, onda bi pokoji pogodak zaista mogli vidjeti. S druge strane, ako će se Belgija od starta nametnuti te pokušati nakon dva kola osigurati plasman u daljnju fazu natjcanja, onda će opet to biti jadan interesantan ogled.

Za kraj, nudimo i jedan zanimljiv podatak. Posljednji put su se ove dvije reprezentacije sastale prije 15 godina u prijateljskom ogledu, a tada je Maroko slavio s uvjerljivih 4:1! Na toj utakmici je nastupio Axel Witsel, čak je i zabio jedini pogodak za Belgiju koja u tom ogledu nije podcijenila protivnika budući da su igrali Kompany, Vermalen, Vertonghen, Mirallas, Fellaini i mnogi drugi sjajni igrači.

Hrvatska – Kanada, 17.00

(Nogomet, Svjetsko prvenstvo)

Hrvatska nikoga nije previše oduševila na svojoj premijeri na Mundijalu u Kataru. I to je svima jasno. I izborniku Zlatku Daliću i njegovim igračima. Suviše sterilna igra, izuzeta bilo kakvog rizika protiv reprezentacije koje je nominalno dva koplja ispod, nije nešto čemu su se nadali hrvatski navijači.

Bilo je u toj utakmici premalo konkretnosti u igri, nedostajalo je okomitih, konkretnih dodavanja kojim bi se uhvatilo Marokance na krivoj nozi. Vezna linija u sastavu Brozović, Modrić, Kovačić nije se sasvim nametnula, dok je napadačka sekcija bila uglavnom odsječena od ostatka momčadi i na koncu smo odigrali „nulu”.

Pa se sada treba vaditi protiv Kanađana koji su, uzgred rečeno, jedna jako ozbiljna reprezentacija. Vidjeli smo to protiv Belgije u utakmici u kojoj su motorični Kanađani igrali jedan na jedan s Belgijcima po čitavom terenu i na koncu izgubili 1:0, ali uz uistinu sjajnu igru.

Hrvatska bi za današnji susret trebala biti nešto drugačija. U početnu postavu bi trebao uskočiti ponajbolji igrač HNL-a Marko Livaja, dok bi na desno krilo trebao preseliti Andrej Kramarić. Hrvatskoj će trebati puno više napadačkog žara ukoliko planira pospremiti tri boda u džep u izrazito važnoj utakmici.

Motivacijskog goriva, međutim, neće nedostajati. Kanadski izbornik Herdman je na vulgaran način pričao o hrvatskoj u svojem obraćanju igračima, a njegove riječi su stigle i do ušiju hrvatskih nogometaša...

Hrvatska je jednostavno kvalitetnija od Kanade i danas bi Dalićevi nogometaši to trebali i pokazati.

Španjolska – Njemačka, 20.00

(Nogomet, Svjetsko prvenstvo)

Kada je ždrijebom odlučeno da će Španjolska i Njemačka dijeliti skupinu, odmah je bilo jasno da će se raditi o jednom od najzanimljivijih dvoboja početnog dijela natjecanja Svjetskog prvenstva u Kataru.

Španjolci su za zagrijavanje dobili ogled s Kostarikom i pritom ne da nisu razočarali, nego su istaknuli svoju kandidaturu za osvajanje naslova u Kataru. Izabranici Luisa Enriquea bili su sjajni, rastrčani, napadački inspirirani i na koncu su nesretni Kostarikanci teško stradali.

Ali to je I bilo za očekivati. Jer, Ernique je u Katar poveo jako mladu momčad, poklonivši joj povjerenje, a igrači su mu za sada to vratili. No pravi ispit tek sada slijedi.

Jer, Njemačka će biti itekako motivirana. Nijemci su ranjeni i šokirani i takvi će biti baš jako opasni. A do tog stanja su se doveli porazom od Japana u prvom kolu. U utakmici u kojoj su imali sve i rezultat i igru i mirnoću, Nijemci su se napromašivali pred japanskim vratima, da bi im zatim autsajderi okrenuli utakmicu naglavačke i s dva relativno brza pogotka stigli do preokreta i na kraju upisali i pobjedu.

Sada će zato Flickovi igrači biti posebno napaljeni u utakmici koja praktički znači do or die za njih. I treba vidjeti kako će se na tim postavkama snaći neiskusni Enriqueovi igrači. Svakao nas očekuje zanimljiva utakmica u kojoj će Nijemci jurnuti po pogotke, a Španjolci ionako nisu formatirani da igraju defenzivni nogomet. Za one neutralne nogometne navijače, ovo bi mogla biti prava poslastica s nekoliko pogodaka u mrežama.

APOEL – Omonia, 16.00

(Nogomet, Prva ciparska liga)

Domaćin je u strašnoj formi, u posljednjih pet utkamica imaju pet pobjeda s tim da su primili tek jedan pogodak. Što se tiče Omonije, kod njih je situacija dijametralno suprotna. Doduše, u posljednjoj utakmici su slavili s 4:0, ali i dalje nisu na razini koja se od njih očekuje. APOEL je slavio u posljednja tri međusobna ogleda stoga je jasno zašto su favoriti i danas…

Perugia – Genoa, 15.00

(Nogomet, Serie B)

Loše igra domaćin posljednje vrijeme. Stipe Vulikić preselio je na klupu, ali budući da je obrana iznimno propusna, možda mu trener Castori da nešto veću minutažu u nastavku sezone. Genoa ima snažniju momčad, ali su upali u mini krizu (dva remija, jedan poraz) te danas žele iz nje izaći sa sva tri boda. Šemper će startati na golu, Badelj u vaznoj liniji.

PSG – St. Raphael, 16.30

(Rukomet, Starligue)

PSG ponekad ne djeluje kao momčad, već kao skupina All-Star igrača na jednom mjestu. Ove sezone ih je jednom iznenadio Toulouse pa si tako više ne smiju dopustiti nikakve kikseve. U posljednjih 10 međusobnih ogleda, St.Raphael je dvaput iznenadio Parižane, stoga Karabatić i društvo moraju biti na oprezu.

Boston – Washington, 00.00

(Košarka, NBA)

Pomalo je dosadno pričati o Bostonu jer se priča uvijek svede na isto – kako su i što rade Brown i Tatum? Ako je spomenuti dvojac na razini, onda se malo koja momčad može nositi s Celticsima. Općenito je Boston veoma dobar posljednje vrijeme, stoga je jasno zašto se danas na njih gleda kao velike favorite. Ako Porzingis bude raspoložen, možda im može pomrsiti račune, sigurno će svoju broj šuteva ispucati Beal i Kuzma, ali u svakom slučaju očekujemo slavlje Celticsa. Uostalom, u posljednjih 10 utakmica imaju čak devet pobjeda…

Detroit – Cleveland, 00.00

(Košarka, NBA)

Cavsi su napravili sjajan rebuilding te bi ove, ali i narendih sezona, trebali biti momčad kojoj Playoff ne bi smio izmaknuti ni u kojem slučaju. Detroit ima problema, još uvijek se nisu uštimali, svakom loptom traži se Bogdanović, ali se on u posljednjoj utakmici malo ozlijedio pa tako tek treba vidjeti hoće li igrati i je li njegovo koljeno dobro. Cunninghama nema, Beya isto, stoga bi ovo mogla biti duga večer za Pistonse. Gosti su favoriti, ali svi znamo da je u NBA ligi sve moguće.

Milwaukee – Dallas, 02.00

(Košarka, NBA)

Svi oni koji vole košarku i NBA ligu, ovaj ogled neće propustiti. Dva najveća kandidata za MVP titulu, Giannis i Luka, u direktnom okršaju! Luka je ove sezone odigrao nekoliko maestralnih, ali isto tako i nekoliko veoma slabijh utakmica. Giannis je konstanta, ali problem za njega je taj što vuče ‘sam’. Middletona nema, ali to nije sve, nedostaje Bucksima još nekoliko važnih igrača. Iako, koga briga tko je spreman, a tko ne, kad je Giannis na 100 posto? Nemamo razloga duljiti, očekujemo fenomenalnu utakmicu!

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

najavanajava 1.HNLGermania Sport kladionicakladionicakladioničarski dan

Ostale Vijesti