Krovinović: Legendarni Rui Costa želio me u Benfici

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 16.06.17. | 16:26

Novi igrač slavnog portugalskog kluba podijelio je s Germanijakom prve dojmove nakon potpisa ugovora života, kako je zbog Pjace odabrao broj koji će nositi, kako u Lisabonu priprema "Balkan party" i kako ni njegov transfer nije mogao predvidjeti ni Football Manager.

Istu crvenu majicu nosio je i nekoć jedan od najboljih veznjaka svijeta, legenda portugalskog nogometa, Rui Costa, stoga je mu je bila još veća čast kad ga je upravo on nazvao i rekao mu kako ga prate u Rio Aveu.

„Nazvao me legendarni Rui Costa, pohvalio moju igru i rekao mi da samo tako nastavim. Ogromna je čast kad saznaš da je takav igrač inzistirao na tvom dolasku, može mi biti samo poticaj u daljnjem radu,“ otkrila je nova „dvadesetka“ Benfice Filip Krovinović.

Tek u glavi sastavlja dojmove velikog trenutka i pod dojmom je potpisa na stadionu La Luz, ali mnogo mu je lakše jer je dobio još dva tjedna godišnjeg da mu se sve slegne, provest će ih u Zagrebu, ali još su mu svježi događaji iz Lisabona.

„Liječnički je trajao cijeli dan, započeo je oko deset ujutro i „mrcvarili“ su me do sedam uvečer. Izvukli su iz mene bar deset bočica krvi, šalim se naravno, ali činilo se kao da su me cijelog ispumpali. Magnetska rezonanca je valjda trajala dva sata, samo sat vremena sam ležao u onom bubnju,“ ispričao je prve dojmove.

S klubom takvog kalibra nema šale, moraju se uvjeriti kako kupuju pravu robu, a kako Filip to doista jest, uvjerili su se u pola godine skautiranja. Naime, ranije ga nisu skautirali prvi put vidjeli su ga u dresu Rio Avea kad je došao u goste.

„Već tad mi je bilo jasno da je riječ o ogromnom klubu, došao sam prvi put prije Božića i stadion je bio ispunjen, sve se crvenilo od njihovih boja, imao sam osjećaj da me napada deset njihovih dresova odjednom. Fantastičan osjećaj, ne mogu vjerovati da ću igrati na tom stadionu,“ kaže Filip, koji je prve dojmove o klubu podijelio s bivšim suigračem Markom Pjacom.

Njih dvojicu veže zajednička sudbina, istovremeno ih je Dinamo otpisao u juniorima, s Pjacom je kasnije priznao pogrešku i vratio ga u svoj dres, no Filip im je pobjegao. Ipak, što su Modri razdvojili, sms poruke su opet spojile.

„Njemu sam valjda prvom javio. Rekao mi je da ne pričam da ne bih nešto urekao, ali na koncu je sve ispalo super. Pitao sam ga koji broj da uzmem, bili su mi na raspolaganju 14 i 20, a on je rekao, 14 je nosio Thierry Henry, a 20 ti nosi jedan mali u Juventusu, čuo sam da je dobar. Zato sam izabrao 20.“

Prije njega ga je u Benfici nosio Gonzalo Guedes, koji se zimus prodao u PSG za 30 milijuna eura.

„Ne bih imao ništa protiv da nastavim tradiciju,“ nasmijao se.

Najprije se mora potvrditi u Benfici, slično kao u Rio Aveu iz kojeg odlazi kao rekordan transfer. Dobili su tri milijuna eura na račun i s tim novcem zatvorit će financijsku konstrukciju idućih godinu dana.

"Golman Ederson, koji se prodao u City za 40 milijuna eura, je također iz Rio Avea prešao u Benficu, klubovi su u odličnim odnosima, zato su me pustili za tako malo, unatoč tome što znaju da Benfica dalje preprodaje za puno veći novac. Jan Oblak je u Rio Aveu branio godinu dana uoči odlaska u Atletico Madrid."

„Epizoda u Rio Aveu na koncu je odlično ispala i za mene, puno bolje nego što sam se nadao. Nakon pola sezone dobio sam priliku u prvoj momčadi i nisam je više ispustio. Nadam se da će se isti slučaj ponoviti i u Benfici. Trenutačno za moju poziciju konkuriraju još dvojica igrača, Horta i Pizzi, rekao sam ranije u intervjuima kako mi je Pizzi najbolji igrač u ligi na mojoj poziciji, ali tko zna hoće li ostati i iduće sezone. On je upao u prvu momčad također polovicom sezone kad se Horta ozlijedio i više nije izlazio iz prve momčadi. Tako sam i ja upao u prvi plan u Rio Aveu, nek se ponovi, ali bez ozljede suigrača.“

U Lisabonu će mu se biti značajno lakše priviknuti jer već govori jezik, a u portugalskoj metropoli čeka ga prava mala balkanska kolonija.

„Bit će ekipa za tulum,“ smije se Krovinović.

„Već je u klubu Branimir Kalaica, on također trenira s prvom momčadi iako je još u rezervama. Čitam kako bi mogao dobiti priliku iduće sezone jer su već prodali stopera Lindelofa. S nama je i Srbin Dušan Fejsa, u rezervnoj momčadi su još dva naša...“

Barem se više neće dosađivati.

„Dok sam igrao za Rio Ave nisam znao što bih sam sa sobom. Igrao sam Football Manager cijelo vrijeme. S kim? S Rio Aveom, gurao sam sebe u prvu momčad non-stop. Jesam li se prodao u Benficu? Ne! Nisu me tražili ni kao igrača ni kao menadžera. Bio sam očajan, dobio sam otkaz.“

Koji je sljedeći korak nakon potpisanog ugovora života?

„Sad se želim nametnuti izborniku Anti Čačiću. Nisam još nikad zaigrao za seniorsku reprezentaciju, nije me ni jednom došao pogledati u Rio Ave, nadam se da će sad navratiti,“ zaključio je Krovinović, koji se 30. lipnja mora javiti priv dan na posao u Lisabonu.

„Bit ću malo u Zagrebu pa letim već za dva tjedna, neću uopće na more, imam ga u Portugalu, nedostajao mi je rodni grad i prijatelji.“

Razgovarao: Andrija Vuković

(foto: Benfica, Germanijak)


Tagovi

Mirko FilipovićBenficaprijelazni rokRio Aveizdvajamo

Ostale Vijesti