Evo zašto Čačić želi u Zadar: Tamo je osvojio svoj prvi trofej, najvažniji u povijesti zadarskog nogometa

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 28.03.17. | 11:14

Čačić je u svom prvom trenerskom mandatu bio trener ocu Šime Vrsaljka, te Zvonimiru Soldi i Damiru Desnici. Na klupi je zamijenio čovjeka koji je otkrio Luku Modrića, potjerao je Fuada Šašivarevića s priprema i potom osvojio svoj prvi trenerski trofej u karijeri.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić pohvalio je HNS-ovu ideju da Hrvatska uskoro odigra utakmicu u Zadru. "Zašto ne bismo igrali na Stanovima? Na taj stadion stane četiri tisuće ljudi, a grad ima smještajne kapacitete, na početku ljeta to bi bila izvrsna promidžba Dalmacije,“ komentirao je HNS-ov šef struke.

Kako i ne bi, kad je s tim gradom, stadionom i klubom osobito povezan. Upravo je na klupi Zadra u sezoni 1990/91. osvojio svoj prvi trenerski trofej i najvažniji u zadarskoj nogometnoj povijesti. Čačić je te sezone osvojio treću jugoslavensku ligu i posljedično omogućio klubu nastup u uvodnoj sezoni Prve HNL.


Čačić je došao iz zagrebačkog niželigaša TPK-a kao pomoćnik legendarnom Tomi Bašiću, čovjeku koji je otkrio Luku Modrića, na preporuku tadašnjeg predsjednika Ante Jurjevića, a kasnije je samostalno sjeo na klupu kluba koji se natjecao u Međurepubličkoj ligi.

Hrvatski izbornik postao je prvak pobijedivši Jugokeramiku (današnji Inter) u dvije utakmice doigravanja i plasirao se u Drugu jugoslavensku ligu, no zbog raspada bivše države Zadar nikad nije zaigrao u njoj, nego je uvršten u premijerno izdanje Prve HNL.

Okosnicu momčadi činila su mu neka poznata domaća nogometna imena, Zvonimir Soldo, Damir Desnica i Dragan Buterin, legendarna desetka koja i danas radi u zadarskom nogometu kao glavni trener ŽNK Donata.

„Bili smo odlična momčad, jedna od najboljih u toj ligi u kojoj su još bili Jugokeramika, Maribor, Rudar, Varteks, Koper, Bihać… Njegov je uspjeh osigurao Zadru nastup u prvom izdanju Prve HNL,“ započeo je Dragan Buterin priču o Čačiću.

"Zamijenio je Tomu Bašića na mjestu trenera i ostvario zacrtani cilj. Sve ispod plasmana u ligu više bio bi neuspjeh. Nije bilo lako osvojiti tu ligu, ali imali smo igrače kao Soldu, Šorgića, Desnicu, pa Vrsaljka, oca Šime Vrsaljka, bilo je sjajnih igrača. Mogli smo se nositi sa svim momčadima u trećoj ligi. Tako smo se i postavili od početka, ubrzo smo zasjeli na vrh i na kraju osvojili taj trofej.“

„Čačić je bio vrlo autoritativan trener. Sjećam se kako je potjerao Fuada Šašivarevića. Rekao mu je da stane u živi zid na kraju treninga kako bismo treninrali slobodne udarce. Šašivarević je izuo kopačke i rekao „neka ti tata stane u zid, ja neću“. Sutra smo došli na trening, a Čačić je rekao „Fudo, što se mene tiče više nisi igrač Zadra.“ To je bilo u pripremnom razdoblju i kod njega to nije moglo proći. Ne želi da mu igrači iskaču iz kolosjeka na putu ka cilju, a cilj je bio prvo mjesto.“

Buterin je kod Čačića odigrao prve seniorske minute i otkriva kako nikad nije imao miljenike, igrali su samo igrači koji su zaslužili, a oni koji bi ga, s oproštenjem, zajebali, više ne bi dobili priliku.

„Dao mi je priliku u seniorskoj momčadi još kao 17-godišnjaku. U klubu su imali pravilo da nisu smjeli igrati igrači mlađi od 21 godine, no Čačić me je svejedno pogurao u prvu momčad. Važno mu je jedino kakav si igrač, a koliko imaš godina, čiji si i odakle dolaziš mu nije bilo bitno,“ ispričao je Buterin pa dodao.

„Ali oni koji bi mu se nešto zamjerili, ne bi se dobro proveli više kod njega. Rekao bih čak da je zlopamtilo,“ zaključio je Buterin.

Buterin nije bio jedini mladić u Čačićevom Zadru, u momčadi je imao i 19-godišnjeg prezimenjaka Damira Čačića, današnjeg šefa omladinske škole NK Zadra.

„Jesam li imao popust zbog prezimena? Apsolutno ne!,“ odlučno je započeo tadašnji Čačićev pulen.

„Nije bilo popusta kod njega, igrali su samo najbolji i najspremniji. Zato smo i ostvarili taj uspjeh.“

„Što je taj plasman u drugu ligu značio Zadranima? Nije bilo neke pretjerane fešte, proslavilo se uglavnom u krugu ljudi oko kluba, ali svaki plasman u višu ligu nešto znači u sredini u kojoj se dogodi, tako je bilo i u Zadru.“

„Čačić je u klubu bio tri godine i zapamtili smo ga kao velikog profesionalca. Imao je prijateljski odnos s igračima, kao što danas ima u reprezentaciji, ali imao je naše poštovanje zbog svog načina rada. Uvijek je bio maksimalno pripremljen, u konačnici zato smo i postali prvaci treće lige te godine,“ prisjetio se Čačić „mlađi“ i pohvalio inicijativu HNS-a o dolasku reprezentacije u Zadar početkom ljeta.

„Ako se to dogodi, to će biti velika stvar za Zadar i za domaće navijače. Vjerujem da će dobro prihvatiti Hrvatsku i svaka čast izborniku što podržava takvu inicijativu. Uostalom, u momčadi ima nekoliko Zadrana, sve mahom prvotimce i vjerujem da će i njima biti drago što se vraćaju kući,“ zaključio je Čačić.

Piše: Andrija Vuković

(Foto: Zadarski list)

Germanijak pratite i na Facebooku!


Tagovi

NK ZadarHNSHrvatska nogometna reprezentacijaAnte Čačić

Ostale Vijesti