Brozović ili Badelj, Strinić ili Pivarić?

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 06.07.18. | 11:29

Dvije pozicije u momčadi su još pod određenim upitnicima.

OKLADI SE Hrvatska – Rusija

Na mjestu lijevog bočnog igrača sada je već standardan postao Ivan Strinić, međutim dobar nastup Josipa Pivarića u utakmici s Islandom te vrlo dobro odrađeni produžeci u osmini finala s Danskom povukli su pitanje može li Pivarić možda odigrati i bolje na toj poziciji.

Gledamo li statistiku vidjet ćemo da je njihov učinak poprilično sličan. Igra Dalićeve momčadi, kada je u fazi napada nije orijentirana na prolaske po boku s lijeve strane, odnosno Strinić – i Pivarić kada je u igri – stoji 'konzervativnije' kada Hrvatska ima loptu u svom posjedu. Statistika to i pokazuje – manje od jednog ubačaja u prosjeku ima nekadašnji kapetan Dinama iz Zagreba, dok je bivši Hajdukovac još i 'tanji' kad je taj statistički detalj u pitanju. Doduše igrač Dinama iz Kijeva bio je nešto slobodniji u pristupu naprijed s obzirom da smo već prije utakmice s Islandom (odigrao svih 90 minuta) osigurali prolaz pa je objektivno teško valorizirati njegov učinak.

Ono što je bitnije za Dalića, odnosi se na doprinos u defanzivnom dijelu. Strinić izgleda poprilično uvjerljivo ovo prvenstvo. Najviše problema je imao u prvoj utakmici protiv Nigerije, gdje je nekoliko puta ostao sam na otvorenom prostoru po lijevoj strani sa Victorom Mosesom, ali novi igrač Milana odlično je iskontrolirao i nije dopustio veznjaku Chelseaja da zaprijeti udarcem ili ubačajem sa strane.

Pivarićeva rola, iako nešto manja u utakmici s Danskom bila je na zadovoljavajućoj razini. Strinić ima nešto više klizećih pokušaja, ali je više puta i prijeđen od strane suparničkog igrača, međutim to je rezultat većeg broja minuta odigranih na Mundijalu. Donedavni igrač Sampdorije odigrao je duplo više od Pivarića (261 minuta naspram 129).

Sve u svemu, Dalić će gotovo sigurno istrčati sa Strinićem od prve minute jer je ovaj pokazao defanzivnu sigurnost, a u utakmici protiv Rusije mogao bi dobiti i nešto ofenzivniju rolu. Siguran je kada ima loptu u nogama, a ukoliko opet bude došlo do eventualnih produžetaka i Strinić se ne bude osjećao spremnim, kao što je to bio slučaj protiv Danske kada je izašao u 81. minuti, Pivarić spremno čeka svoju prigodu.

Druga dvojba je vjerojatno veća, a tiče se pozicije u veznom redu.

Nekako je postalo ustaljeno u javnosti da bi protiv momčadi koje teže nadmetanju i držanju lopte u svom posjedu, trebao zaigrati Marcelo Brozović koji je motoričniji igrač i jači u duelu, dok protiv ekipa koje su zatvorenije, Milan Badelj treba dobiti priliku jer je kreacijski potentniji i plemenitiji igrač.

Iako će ruski izbornik Stanislav Čerčesov vjerojatno postaviti svoju momčad tako da čeka priliku iz kontri na nepostavljenu obranu Hrvatske – što bi inače značilo Badelja u prvoj postavi – Rusi su vrlo jaki u duelu, a od svih momčadi na prvenstvu dobivaju najviše zračnih duela (62.6%). Osvajanje odbijanaca nakon tih okršaja s ruskim igračima bit će vrlo bitna stavka ukoliko želimo u polufinale.

Iz tog razloga će izbornik Zlatko Dalić od prve minute na teren poslati Marcela Brozovića koji je odradio odličan posao u utakmici s Argentinom, dok se protiv Danske nije pretjerano iskazao – ali nije napravio nikakvu kardinalnu grešku ili odigrao posebno loše.

Ova dvojba je više dvojba cjelokupne strategije Dalića na koji način misli da bi trebao igrati protiv Rusije, te prema tome taktički može jednostavno uklopiti Marcela Brozovića ili Milana Badelja.

(Foto: Reuters)


Tagovi

Rusija 2018Svjetsko prvenstvo u nogometuHrvatska nogometna reprezentacijaHNSZlatko DalićMarcelo BrozovićMilan BadeljIvan StrinićJosip Pivarić

Ostale Vijesti