Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Za osvajanje grupe Hrvatska na Parkenu i Saint-Denisu mora osvojiti barem četiri boda

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 07.06.22. | 07:29

Realnija je borba za ostanak.

Reprezentacija Hrvatske sinoć je odigrala vrlo dobru utakmicu protiv, treba reći, rezervne momčadi Francuske. U redovima Tricolora nije bilo dva možda i najbolja napadača svijeta Karima Benzeme i Kyliana Mbappea, prvog golmana Huga Llorisa, Julesa Koundea, Ibrahima Konatea, dva Hernandeza, Kingsleyja Comana, a Antonine Griezmann dobio je tek posljednjih pola sata.

I takva Francuska bila je na pragu pobjede protiv Hrvatske, ali je Andrej Kramarić prvo izborio, a onda i realizirao penal koji je Vatrenima donio, i ovo treba reći, zasluženi bod. Jer, također nekompletna Hrvatska (Perišić, Gvardiol, Lovren, Sosa...) odigrala je vrlo dobru utakmicu, Zlatko Dalić priliku je dao debitantu Martinu Eliću, mladom Luki Sučiću... a dojam je da bi Hrvatska, da je utakmica još malo potrajala, nekako uspjela utrpati drugi gol Francuzima i donijeti nam prvu pobjedu u ovosezonskom natjecanju i tek treću od kada je na kasno ljeto 2018. započela 'kontroverzna' Liga nacija.

Sve u svemu, bod je dobar što se tiče stabilizacije poljuljanog samopouzdanja nakon teškog poraza u Osijeku protiv Austrije. Međutim, nakon jučerašnje pobjede Danske u Beču, taj nam bod malo znači u kontekstu osvajanja grupe i plasmana na završni turnir Lige nacija. Iako nam šanse nisu bile velike ni nakon poraza u Osijeku, sada su nam još drastično smanjene. Jer, Danska se nakon dvije gostujuće utakmice u Kopenhagen vraća s maksimalnih šest bodova i s domaćim pobjedama protiv Hrvatske i Austrije može doći do 12 bodova prednosti što bi im bilo dovoljno za plasman na završni turnir ako, recimo, Francuska i Hrvatska remiziraju na Saint-Denisu.

S druge strane, Hrvatska je u dva domaća susreta osvojila tek jedan bod, a pred Vatrenima su dva najteža gostovanja u grupi. U petak (10. lipnja) protiv stopostotne Danske na Parken stadionu u Kopenhagenu, a potom i protiv prvaka svijeta na Saint Denisu.

(2.15) Danska (3.10) Hrvatska (3.80)

Stoga, ako Hrvatska želi ostati u igri za plasman na završni turnir, u iduće dvije utakmice trebala bi osvojiti barem četiri boda - pobijediti Dansku i remizirati s Francuskom. U tom bi slučaju, ako Dancima i Francuzima pribrojimo tri boda protiv Austrije, tablica izgledala ovako:

1. Danska 9

2. Francuska 5

3. Hrvatska 5

4. Austrija 3

I dalje bi nam se trebalo puno toga poklopiti da u rujnu izborimo završni turnir. Trebali bismo svakako pobijediti Austriju u Beču i Dansku na domaćem terenu i još se nadati kiksu Danske protiv Francuske, ali i Tricolora, ovisno o rezultatu na Saint Denisu i ukupnoj gol-razlici.

(4.80) Austrija (3.45) Francuska (1.80)

Dakle, iako su odigrana tek dva kola Hrvatska će teško izboriti plasman na završni turnir. U ovom trenutku puno je realnija borba za ostanak u elitnoj diviziji Lige nacija.

1. kolo, 3. lipnja 2022.

Hrvatska - Austrija 0:3

Francuska - Danska 1:2

2. kolo, 6. lipnja 2022.

Austrija - Danska 1:2

Hrvatska - Francuska 1:1

3. kolo, 10. lipnja 2022.

Austrija - Francuska, 20.45

Danska - Hrvatska, 20.45

4. kolo, 13. lipnja 2022.

Danska - Austrija, 20.45

Francuska - Hrvatska, 20.45

5. kolo, 22. rujna 2022.

Hrvatska - Danska, 20.45

Francuska - Austrija, 20.45

6. kolo, 25. rujna 2022.

Austrija - Hrvatska, 20.45

Danska - Francuska, 20.45


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaFrancuska nogometna reprezentacijaDanska nogometna reprezentacijaLiga nacija

Ostale Vijesti