Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska na punom Poljudu prekinula crni niz protiv Francuza (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 06.06.22. | 22:46

Prvi bodovi za Vatrene u ovom izdanju Lige nacija

Po prvi put otkako ima mandat izbornika Hrvatske, Zlatko Dalić je završio susret s Francuskom bez poraza. U današnjem susretu Lige nacija na ispunjenom Poljudu završilo je bez pobjednika 1:1. Tri puta prije ovog susreta Hrvatska je svaki put poražena od Francuza pa se tražio prekid negativnog niza. Valja spomenuti da je Didier Deschamps za ovaj susret izmijenio devet igrača u odnosu na poraz od Danaca, a i Dalić je odlučio napraviti određene promjene nakon poraza od Austrije u Gradskom vrtu.

Sve golove vidjeli smo u drugom dijelu, dok prvi nije bio pretjerano zanimljiv za gledatelje.

Nije taj prvi dio bio pretjerano bogat prilikama, a obilježilo ga je tek nekoliko situacija. Prva je bila ona najbolja šansa Hrvatske kad je Budimir izbio jedan na jedan s Maignanom, pa prekršaj Vide na Nkunku koji je provjeravao VAR i trenutak kad je Livaković sjajnom obranom zaustavio dalekometni udarac Diabyja.

Hrvatska je utakmicu otvorila dobro, samo još uvijek glavni problem Dalićevih izabranika je završnica i stvaranje prilika pred vratima protivnika. Prvi bolji pokušaj bio je onaj u 13. minuti kad je Kovačić podvalio loptu za Budimira koji nije stigao na taj pas u prostor. Samo pet minuta kasnije uslijedio opet ista kombinacija, a ovog puta Budimir stiže loptu i bježi obrani Francuska. Otišao je malo u stranu i izbio jedan na jedan s Maignanom u kojoj je kao pobjednik izašao francuski vratar.

Koji trenutak kasnije, točnije u 21. minuti na trenutak su se tribine zabrinule da će Hrvatska nastaviti s igračem manje. Nkunku je bježao Vidi koji ga je sapleo s leđa na što je talijanski sudac Guida odmah posegnuo u džep. Srećom, pokazao je tek žuti karton, a VAR je provjeravao situacije i je li bilo elemenata za crveni karton pa utvrdio da ostaje sve na žutom.

Kovačić je danas bio jedan od najboljih igrača Hrvatske na terenu. Razigran i rastrčan kreirao je najviše napada. U 26. minuti je to pokazao još jednom kad je oduzeo loptu Francuzima i sjurio se prema kaznenom prostoru, a onda zaustavljen prekršajem kojeg isto nije percipirao talijanski sudac.

Gledatelji u uzviknuli i u 31. minuti kad je Nkunku zatresao mrežu, a suci su bili na zadatku i primijetili da je primio loptu iza leđa hrvatske obrane pa su poništili zgoditak zbog nedozvoljene pozicije. Francuzi nisu lako dolazili do prilika, a najbolja u prvom dijelu koju su imali bila je kreacija Diabyja. On je u 39. minuti pobjegao po desnoj strani, namjestio se na udarac iskosa, a na nivou je bio Livaković koji je zaustavio pokušaj Francuza.

Tako je prvi dio završio bez većih iznenađenja i bez velikog rizika na obje strane te bez golova, bar onih priznatih. I u drugom dijelu otvorila je Hrvatska dobro kad je Majer u 49. minuti ubacio za Budimira s desne strane, a hrvatski napadač loše zahvatio golom da bi ozbiljnije ugrozio Maignana.

I onda kako stara nogometna izreka kaže za prilike koje ne iskoristiš stiže kazna, a to se dogodilo u 52. minuti. Ben Yedder je poslao loptu u za Rabiota koji je pretrčao Juranovića po desnoj strani i bez problema matirao Livakovića za 0:1 na Poljudu.

Uslijedila je iza toga serija opasnih centaršuteva koji nisu pronalazili put do Budimira pa je Dalić odlučio i nešto promijeniti da pokuša spriječiti još jedan negativan rezultat protiv mrskih protivnika. Iz igre je izvadio Josipa Brekala i Lovru Majera, a na teren poslao Marija Pašalića i Mislava Oršića.

Vrijedi istaknuti i pokušaj Modrića kad je u 71. minuti stvorio sebi priliku na rubu kaznenog prostora, ali njegov udarac zaustavio je Maignan. Odličnu intervenciju imao je i na drugoj strani Livaković kad je Griezmann presjekao dodavanje Vide i izbio sam pred vratara Hrvatske. No, Livaković je bio spreman na pokušaj Francuza.

Nastavio je Dalić tražiti rješenje kako prekinuti negativni niz s Francuzima pa je u igru poslao Andreja Kramarića umjesto Budimira, a onda Luku Sučića i Nikolu Vlašića umjesto Modrića i Kovačića. Pokazat će se te izmjene dobrim potezom koji trenutak kasnije kad Kramarić u 80. minuti pada u kaznenom prostoru Francuza. Sudac Guida pokazao je odmah na bijelu točku, ali oglasio se i VAR koji je provjeravao možebitno zaleđe. Kad su se uvjerili da ga nema Guida je dao Kramariću da pristupi bijeloj točci što napadač Hrvatske koristi i zabija za 1:1 u 83. minuti.

Živnule su tad i tribine koje su dotad bile pomalo indiferentne unatoč brojnosti na tribinama. S obzirom na ispunjen stadion očekivala se i jača podrška, ali publika je reagirala tek na trenutke bez organiziranog navijanja. Počelo je onda skandiranje 'hoćemo pobjedu', a i navijačke pjesme kao dodatni poticaj igračima na terenu.

Nastavila je prijetiti Hrvatska, a opasnost nije nestala ni od Francuza. Pokušao je Vlašić iznenaditi Maignana s ruba kaznenog prostora, a samo minut kasnije Juranović je pogriješio u dodavanju prema Livakoviću koje je presjekao Griezmann i srećom loše iskontrolirao loptu te šutirao prema praznom golu. 

Do kraja je Hrvatska napadala u nekoliko navrata, ali nije uspjela doći do preokreta. Tako je u ovom izadnju Lige nacija upisala prve bodove protiv protivnika od kojeg ih je uglavnom gubila.

 

Hrvatska - Francuska 1:1

Stadion: Poljud, Split

Gledatelja: 31 000

Sudac: Marco Guida (Ita)

VAR: Marco Di Bello (Ita)

Strijelci: Rabiot 52' 0:!, Kramarić 83' 1:1

Žuti kartoni: Domagoj Vida (Hrvatska), Presnel Kimpembe (Francuska)

Crveni kartoni: /

SASTAVI:

Hrvatska (4-3-3): Livaković - Juranović, Erlić, Vida, Barišić - Modrić (od 79. Sučić), Brozović, Kovačić (Vlašić) - Majer (od 63. Pašalić), Budimir (od 69. Kramarić), Brekalo (od 63. Oršić)

 

Francuska (3-5-2): Malgnan - Pavard, Saliba, Kimpembe - Diaby (Clauss), Tchouameni (od 63. Kamara), Guendouzi, Rabiot, Digne - Nkunku, Ben Yedder (od 63. Griezmann)


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaVatreniHrvatskahrvatskaFrancuska nogometna reprezentacijaFrancuskaPoljudSplit

Ostale Vijesti