REUTERS/ Marko Djurica
REUTERS/ Marko Djurica

Vučica stigla do drugog euro-trofeja u povijesti, Mourinho ispisao povijest (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 25.05.22. | 22:47

Roma je slavila u premijernom finalu Konferencijske lige i tako došla do svojeg drugog euro-trofeja, prvog nakon Kupa velesajamskih gradova 1961.

Roma je osvojila inauguralno izdanje Konferencijske lige! Na Nacionalnom stadionu u Tirani Vučica je svladala nizozemski Feyenoord pogotkom Nicola Zaniole u 32. minuti utakmice i tako stigla do svojeg drugog euro-trofeja. S druge strane, trener Vučice, Jose Mourinho postao je prvi trener u povijesti koji je osvojio Ligu prvaka, Kup Uefa, Europsku ligu i sada Konferencijsku ligu.

Utakmica je bila prilično nesadržajna s tek nekoliko prilika. Ulog je bio veliki, Roma se odlučila na defenzivni pristup, a Feyenoord nije imao kvalitete i snage da probije čvrsti blok Rimljana, iako su početkom nastavka bili vrlo blizu. Utakmicu je na kraju prelomila greška Feyenoordove obrane i pogodak talijanskog reprezentativca Zaniola.

Jose Mourinho i Arne Slot na teren su poslali očekivane formacije, a obje momčadi u utakmicu su ušle oprezno i strpljivo. Iako su oba kluba preko prvenstva izborile plasman u Europsku ligu, ipak je bila riječ o međunarodnom trofeju i to njegovom premijrnom izdanju. Prema tome, ulog je bio zaista velik te treneri nisu htjeli riskirati.

Međutim, nitko od više od 20 tisuća gledatelja na stadionu u Tirani da će se u utakmicu ući toliko oprezno. U prvih pola sata najzanimljiviji trenutak dogodio se u 17. minuti kada je Henrikh Mkhitaryan zbog ozljede morao napustiti igru, a umjesto njega ušao je Portugalac Sergio Oliveira.

Ostatak? Ništa-ništa, u punom smislu te sintagme. Feyenoord je nešto više petljao s loptom, ali bez konkretnog učinka. I onda smo, u 32. minuti, vidjeli jednu šansu u prvom dijelu koja je rezultirala pogotkom. Gianluca Mancini je ubacio, lopta je došla do Rominog napadača koji se izborio za udarac i 'špicom' matirao Justina Bijlowa za bitno vodstvo Vučice.

Pogodak Rome možete pogledati OVDJE.

Nakon tog pogotka Feyenoord se malo otvorio, ali i dalje bez konkretnog učinka. Roma je u prilično nesadržajnoj utakmici na odmor otišla s minimalnom prednosti.

U drugi dio Feyenoord je krenuo furiozno. Prvo je Gertot Trauner iz blizine pogodio stativu nakon centaršuta s desne strane, a u nastavku akcije Rui Patricio brani udarac Tilla. Portugalski vratar bio je na velikoj kušnji, u svega dvije minute kasnije obranio je gromovit udarac Tyrella Malacija i tako ponovno sačuvao vodstvo svoje momčadi.

Mourinhova momčad uspjela je nakon 10 minuta pritiska umrtviti Feyenoordov 'va banque' pristup te smo veći dio nastavka gledali presliku prvog dijela. Čvrsta obrana Rome ne dozvoljava Nizozemcima da pokušajima kombinatorike probije njene bokove.

Ne samo da je Roma uspjela ukrotiti Feyenoord nego su Giallorossi bili bliži novom pogotku. Prvo je Jordan Veretout, koji je ušao u igru umjesto strijelca Zaniola, opalio s ruba kaznenog prostora, ali je Justin Bijlow obranio. Pokušaj je imao i Rick Karsdorp, a u 86. sve je moglo biti riješeno. Lopta je stigla do Lorenza Pellegrinija koji se našao sam pred Bijlowom, no golman Feyenoorda izlazi kao pobjednik i ostavlja svoju momčad u igri za trofej.

Feyenoord se ponovno budi u završnici utakmice, čak je i Justin Bijlow stigao u napad, ali Nizozemci nisu mogli. Danas su zaista svi putevi (i trofeji) vodili u Rim...

Finale Konferencijske lige 2021/22

Roma - Feyenoord 1:0 (Zaniolo 32')

Stadion: Tirana (Albanija)

Sudac: Istvan Kovacs (Rumunjska)

Roma: Rui Patricio - Mancini, Smaling, Ibanez - Kardsdorp (od 89. Vina), Cristante, Mkhitaryan (od 17. Oliveira), Zalewski (od 67. Spinazzola) - Pellegrini, Zaniolo (od 67. Veretout) - Abraham (od 89. Šumurodov)

Feyenoord: Bijlow - Geertruida, Tranuer (od 74. Pedersen), Senesi, Malacia (od 88. Jahanbakhsh) - Til (od 59. Toornstra), Aursnes, Orkun Kokcu (od 88. Walemark) - Nelson (od 74. Linssen), Dessers, Sinisterra

Žuti kartoni: Pellegrini, Zalewski, Patricio, Spinazzola(Roma) / Trauner (Feyenoord)


Tagovi

Konferencijska ligaRomaFeyenoord

Ostale Vijesti