VIDEO Povijesni raritet u Maksimiru: Sjever i zapad skandirali ime predsjedničkom kandidatu

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 08.03.24. | 11:01

U Maksimiru se protiv PAOK-a dogodio povijesni raritet, sjeverna i zapadna tribina međusobno su dovikivali ime Velimira Zajeca, igračke i trenerske legende kluba, koji je postao suparnik Mirku Barišiću u utrci za predsjednika kluba ove nedjelje.

Dinamo je kroz svoju bogatu povijest u dva navrata igrao finale jednog europskog Kupa (KVG 1963. i 1967., kada je osvojio jedini euro-trofej), u još jednom navratu polufinale (KPK 1961.) te u tri navrata četvrtfinale (KPK 1964., KPK 1970. i EL 2021.).

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pobjeda protiv PAOK-a 2-0 Dinamu nije donijela sedmi plasman u četvrtfinale jednog euro-natjecanja, ali ga je dovela vrlo blizu. Prednost od 2-0 je lijepa, ali ujedno dosta varljiva i pred Dinamom je 90, možda i 120 minuta pakla na solunskoj Toumbi.

Iako mu nije donijela prolaz u četvrtfinale, sinoćnja utakmica protiv PAOK-a bila je jedna od simbolički najznačajnijih koje je Dinamo odigrao u novijoj povijesti, a zbog jednog detalja i raritetna!

Dinamo se s PAOK-om do sada susreo na jesen 2010. u grupnoj fazi Europske lige. Tu sezonu (2010./11.) na klupi Dinama započeo je Velimir Zajec. Sezona je krenula optimistično, međutim, ispadanje od Šerifa iz kvalifikacija za Ligu prvaka te domaći prvenstveni poraz od Rijeke natjerali su tadašnju vrhušku kluba da putem telefonske sjednice Izvršnog odbora smijeni tadašnjeg miljenika navijača Zajeca, što je za određene Dinamove navijače bila 'kap koja je prelila čašu'. Iskra koja je rezultirala 13-mjesečnim bojkotom Dinamovih utakmica, pokretanjem inicijative Zajedno za Dinamo i svojevrsnim početkom institucionalizirane borbe za demokratizaciju kluba.

Taj bojkot i ta borba 'probudili' su tadašnju upravu kluba koja je uslišila dugogodišnju želju navijača da na Dinamovu klupu postave renomiranog europskog trenera (Vahida Halilhodžića), a dovedena su i ozbiljna igračka pojačanja (Tonel, Fatos Beqiraj, Jakub Sylvestr, ranije i Ante Rukavina...). Dinamo je, unatoč bojkotu BBB-a, preskočio Györ i ušao u Europsku ligu, a tamo je skinuo dva velika 'skalpa', Villarreal na Maksimiru i Club Brugge u Bruggeu. Te dvije pobjede dovele su Plave na prag dugogodišnjeg, u određenim sferama i 'mitskog' prezimljavanja u Europi.

To prezimljavanje trebalo je stići 15. prosinca 2010. Ledeni Maksimir bio je ispunjen do posljednjeg mjesta (tada je još i Istok bio u opticaju), iako je temperatura bila debelo ispod ništice, a na stadionu nije bilo Bad Blue Boysa. Barem ne u organiziranom obliku. Mnogi Dinamovi ultrasi, skriveni pod slojevima kapa i šalova, na utakmicu su došli 'u civilu', sve kako bi svjedočili povijesnom rezultatu svojeg kluba.

No, tada Dinamu očito nije bilo suđeno da prezimi, kao niti članovima da dobiju demokratski statut. Nakon ispadanja od PAOK-a uslijedila je zloglasna božićna skupština 2010., a dio Dinamovih navijača koji se borio za demokratizaciju kluba tada niti u primislima nije mogao znati da će njihova borba trajati do kasne zime 2024., gotovo 14 godina...

U DESET GODINA OD PROGNANSTVA DO NOVOG STATUTA

U ovo vrijeme prije 10 godina, na proljeće 2014. represija prema navijačima Dinama bila je na samome vrhuncu. BBB više nisu bojkotirali Dinamove utakmice, ali su prvo protjerani sa sjeverne tribine, a sve se radilo kako bi ih se protjeralo i s istočne.

Dinamo je tada (2014.) bio 'vječiti' prvak države, konkurencija je bila u rasulu, a ljudi koji su vodili Dinamo i Hrvatski nogometni savez (Hrvatska se spremala za Mundijal u Brazilu) na vrhuncu svoje moći. Ta nekolicina 'demokratskih boraca' koja je unatoč neviđenoj represiji, torturi, ali i riziku po svoje karijere svakog drugog vikenda dolazila na prazni maksimirski istok, osim maltretiranja od strane policije, dobivala je konstantne zvižduke od također malobrojnih navijača sa zapada.

Te 2014. za Dinamove navijače koji su zagovarali demokratizaciju nije postojao niti tračak svjetla na kraju (pre)dugačkog tunela. Nije postojala nada da bi se nešto moglo promijeniti te da bi u skorijoj budućnosti mogli dobiti demokratski klub.

Međutim, demokratski Dinamo je stigao puno prije nego su se mnogi nadali. Svega nekoliko mjeseci nakon završetka sezone 2013./14., objavljena je vijest kako će BBB pohoditi utakmice Futsal Dinama, tada nepoznatog futsalskog drugoligaša koji će početi funkcionirati prema demokratskim principima, na kojem će se navijači nesmetano moći okupljati, popiti pivu i podružiti se s prijateljima i, prije svega, navijati za Dinamo.

Pokretanje članskog Futsal Dinama mnogima je upalilo blago, ali ipak vidljivo 'svjetlo u tunelu', donijelo im je nadu da bi se slična stvar mogla dogoditi i u nogometnom Dinamu.

Na djelomično članski GNK Dinamo navijači su trebali čekati gotovo 10 godina od pokretanja Futsal Dinama, odnosno do početka 2024. kada je GNK Dinamo dobio svoje prve demokratske izbore. Članovi su u rekordnom broju, ali i rekordnom postotku izašli na izbore i glasali za promjene, a najveći dio njih kao vođu tih promjena vidi predsjedničkog kandidata Velimira Zajeca.

Prije 10 godina, na proljeće 2014., Maksimir je zjapio gotovo prazan, a na njemu je vladala mučna atmosfera. I za navijače na istočnoj i za navijače na zapadnoj tribini ruševnog stadiona.

Nakon što se dinamovština lagano počela buditi 2018., a ozbiljnog zamaha uzela na proljeće 2022., danas je dosegnula svoj vrhunac. Maksimir, unatoč nedostatku Istoka, nikada nije bio puniji. Ono što je prije 10 godina bilo nezamislivo, danas je normalno. Dinamu nije problem ispuniti stadion za europske utakmice i derbije, a postalo je posve normalno da na 'običnu' utakmicu HNL-a dođe sedam, osam tisuća navijača.

Dok je 2014. nekoliko stotina navijača sa zapada fućkalo nekoliko stotina navijača s istoka (nominalnom Sjeveru), na utakmici protiv PAOK-a Sjever i Zapad zajedno su vodili Dinamo prema pobjedi i, ono što je raritetno u Dinamovoj povijesti, zajedničkim snagama skandirali igračkoj legendi i predsjedničkom kandidatu Velimiru Zajecu.

U 90-ima je cijeli Maksimir znao zazivati ime 'Dinamo'. U tek nekoliko navrata cijeli stadion je znao skandirati ime nekog igrača. No, nikada se nije dogodilo da cijeli stadion skandira ime i prezime jednog kandidata za predsjednika kluba (ili bilo koju drugu funkciju u klubu). Istina, predsjednički kandidat nikada nije bio apsolutna igračka legenda kluba, ali poruke s jučerašnje utakmice bile su jasne i nedvosmislene.

Na sjevernoj tribini se, također, nakon dugog perioda čula i pjesma koja u sebi ima stih: „Poslušaj nas čovječe iz svečane lože, nama nitko Dinamo uzeti ne može“. Samo, u ovoj verziji, čovjek (ljudi) iz svečane lože bili su Nikola Hanžel i Mirko Barišić, drugi predsjednički kandidat (a po 'prstima' je dobio i novopečeni skupštinar Denis Oroši, navodni navijač beogradskog Partizana).

Izbori za predsjednika kluba održat će se u nedjelju, 10. ožujka na dan utakmice između Dinama i Slaven Belupa. Konstituirajuća sjednica novog klupskog parlamenta počet će u podne. Dnevni red još nije poznat javnosti, no za očekivati je da će se na samom početku skupštine, nakon što se odredi kvorum, glasovati za predsjednika.

Pred zapadom se očekuje veliki Dinamov skup navijača koji žele promjene odnosno demokratske izbore.

Neki Dinamovi navijači su optimistični, drugi skeptični. Neki smatraju da je 10. ožujka 2024. novi 14. veljače 2000. Drugi očekuju nastavak 'borbe'. Jedni tvrde da su članovi 'već sada pobjednici', jer su do prije godinu dana imali 0 posto predstavnika u tijelima kluba, a sada su značajno zastupljeni u svakom od njih. Drugi pak tvrde da se priča treba izgurati do 'kraja' kada se došlo ovako daleko. Svi se nadaju kako će cijeli skup proći bez izgreda i incidenata...

No, od bojkota 2010. i 'skrivanja' pod šalovima i kapama kako bi ispratili plasman svojeg kluba u europsko proljeće, preko torture i muke koja je dosegnula vrhunac na proljeće 2014. godine, Dinamovi navijači koji zazivaju demokratizaciju došli su na svoje, a čini se da je protiv PAOK-a došlo i do svojevrsnog konačnog 'pomirenja' sjevera i zapada koji su se zajedno međusobno dovikivali „Velimir- Zajec“.

Zbog Dinamove igre, rezultata, pozitivne atmosfere, ali i simbolike, utakmica protiv PAOK-a 7. ožujka 2024. ostat će jedna od najpamtljivijih u povijesti, posebno ako Dinamo tjedan dana kasnije potvrdi prolaz u svoje sedmo euro-četvrtfinale i ako izborni skup u nedjelju prođe bez incidenata i repova. Na Dinamovom stadionu se 7. ožujka 2023., na neki način, ispisala povijest.



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoVelimir ZajecGNK Dinamo izboriSkupština GNK Dinamo

Ostale Vijesti