REUTERS/Phil Noble
REUTERS/Phil Noble

TM stigao do Premier lige: Grealish i Lukaku na 'stotki', Ronaldo i Kovačić isti, a Sancho ispred Manea

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 11.10.21. | 16:39

Usprkos tome što ove sezone nije zabio nijedan ligaški pogodak, prvo ime Premier lige je i dalje Harry Kane…

Transfermarkt, popularni njemački portal za procjenu vrijednosti igrača, posjetio je englesku Premier ligu. Ažurirali su cijene za ukupno 77 nogometaša koji za kruh zarađuju na Otoku, a najveći dobitnik „updatea“ je Jack Grealish, veznjak Manchester Cityja koji je s dosadašnjih 65 skočio na okruglih 100 milijuna eura.

Zanimljivo, samo osmorica igrača u nogometnom svijetu mogu se pohvaliti troznamenkastom cifrom. Romelu Lukaku ostao je na 'stotki' od dolaska u Chelsea, dok Jadon Sancho iz Manchester Uniteda više nije dio navedenog popisa, s obzirom na to da mu je cijena s donedavnih 100 pala na 90 milijuna eura. Cristiano Ronaldo i dalje vrijedi 45 milijuna, Antonio Ruidger znatno je skočio, dok su Timo Werner, Roberto Firmino, Alexandre Lacazette i Anthony Martial između ostalih doživjeli padove.

Man. City Grealisha je s odštetom od 117 milijuna eura učinio najskupljim pojačanjem ovog ljeta. Njegov je porast prokomentirao Area Manager britanskog Transfermarkta, Daniel Busch.

„Nakon njegova transfera, koji je srušio nekoliko rekorda, Grealish je odmah postao redovni starter pod Guardiolom i brzo se prilagodio novom sustavu. Još donedavno uporište u Aston Villi, najskuplji Englez u povijesti, sada je jedna od nekoliko zvijezda i vrlo dobro preuzima ovu ulogu. Zbog toga se njegova tržišna vrijednost značajno približila iznosu odštete“, rekao je.

Kao suprotan primjer imamo Sancha, najvrjednijeg igrača u Bundesligi ikad koji se još uvijek nije prilagodio u Manchester Unitedu.

„Sancho se još uvijek bori s ranim problemima u Man. Unitedu i samo je dva puta bio u prvih 11 u ligi. Mladi Englez bi se trebao sve više prilagođavati u sljedećih nekoliko mjeseci, ali u trenutnom ažuriranju stvari idu nizbrdo - također zbog relativno niže početne odštete“, tvrdi Busch.

Isto se ne može reći za Rudigera, koji je od dolaska Thomasa Tuchela na klupu Chelseaja proigrao i zaslužio mjesto u početnom sastavu Bluesa. Sada je za sedam milijuna „teži“, s 28 je skočio na 35 milijuna eura.

„Otkad je Tuchel preuzeo momčad, Rudiger se iznimno poboljšao i ključni je faktor za obrambenu stabilnost Chelseaja. Ponovno preuzima vodeću ulogu, igra vrlo dosljedno i uvjerava svojim snažnim mentalitetom.“

Na vrhu su uz Grealisha Rudigerov suigrač Mason Mount, koji je u plusu za 15 milijuna i sada vrijedi 75 milijuna eura, kao i Emiliano Buendia iz Aston Ville, čija je vrijednost nakon dodatka od 13 milijuna ukupno 35 milijuna eura. Navrjedniji igrač lige bio je i ostao Harry Kane sa 120 milijuna eura.

Najveći minus, pak, stoji pokraj imena Liverpoolovog Trenta Alexandera Arnolda, koji je sa 100 pao na 75 milijuna eura. Drugi je novi veznjak na Stamford Bridgeu, Saul Niguez, i njegov pad na 40 milijuna s dosadašnjih 55 milijuna eura. U minusu su za 15 milijuna i Liverpoolov dvojac Sadio Mane (85 milijuna) te Virgil van Dijk (55 milijuna eura).

Od hrvatskih nogometaša, jedino se mijenjala cijena Filipa Benkovića. Stoper Leicestera sada ima vrijednost od 2.8 milijuna eura, 700 tisuća manje nego prije. Mateo Kovačić (45 milijuna) i Nikola Vlašić (30 milijuna eura) ostali su nepromijenjeni.


Tagovi

engleskaPremier ligaManchester CityJack GrealishManchester UnitedJadon SanchoChelseaAntonio RüdigerLiverpoolSadio ManeVirgil van DijkMason MountAston VillaEmiliano BuendiaFilip BenkovićLeicesterTrent Alexander-ArnoldSaul NiguezCristiano Ronaldo

Ostale Vijesti