Screenshot
Screenshot

Splitski trener ima trenutno najbolju obranu u Europi, a ovog ljeta je trebao dobiti posao u Romi

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 26.10.21. | 09:50

Njegova momčad gura u viši rang talijanskog nogometa s gol razlikom 12:1

Proteklog ljeta splitskom treneru Ivanu Javorčiću nudio se posao u Romi. Trebao je usko surađivati s Joseom Mourinhom i preuzeti mladu momčad Rome, ali Splićanin koji je više od 20 godina u Italiji odlučio se za ambiciozni projekt kluba njemačke manjine u Italiji.


Naime, preuzeo je Sud Tirol klub u talijanskoj Serie C s kojim je trenutno na prvom mjestu i gura prema višem rangu talijanskog nogometa. Fascinantan je i podatak, bez obzira na rang nogometa, da u deset kola ima gol razliku 12:1 čime je njegova obrana najbolja u Europi trenutno.

„Istina, igramo odlično, prezadovoljan sam kako nam ide, ugodno se osjećam ovdje s obitelji u planinskom kraju. Klub je odlično posložen, imamo izvanserijske uvjete, kamp s osam terena na predivnoj lokaciji i stadion koji zasad prima sedam tisuća ljudi, no u slučaju da izborimo Serie B, išlo bi se na građenje još jedne tribine i onda bi kapacitet bio 12 tisuća sjedećih mjesta. Eto, koliko je ovdje fantastično, potvrđuju i naznake iz saveza da bi uskoro kod nas mogla doći talijanska nogometna reprezentacija“, izjavio je Javorčić u razgovoru za DalmacijNews.

Proteklog ljeta je bio tražen i osim Rome htjeli su ga angažirati neki klubovi iz Serie B, a on se na kraju odlučio za Sud Tirol.

„Točno je da su me zvali iz nekoliko klubova, neko vrijeme bila je živa i ta priča s Romom, no odlučio sam se za ambiciozan projekt, jer ovdje se jako puno ulaže u momčad i klub koji ima podršku regije, ali iza sebe dva jaka sponzora, talijansko-njemačkih firmi koji stoje iza nas. Što se nogometa tiče, više ne igram 3-5-2, nego prakticiram sustav s četvoricom otraga, igramo 4-3-3 ili 4-3-1-2, prilagodio sam sistem profilu igrača na koje sam naišao. Sad nas čeka dvoboj s Juventusom U-23 s kojima nakon toga igramo i u Kupu, a imamo zaostalo poluvrijeme kod Legnana, utakmicu koja je prekinuta zbog nevremena, a na poluvremenu vodimo 1:0, tako da bismo s tom pobjedom bili još čvršće na vrhu. Međutim, ima još puno kola do kraja, a što se tiče kadra i budžeta, najmanje dvije-tri momčadi su ispred nas, ali borit ćemo se do kraja“, rekao je za DalmacijaNews.

42-godišnjeg Splićanina u Italiji upoznali su prvo kao igrača, a onda i kao trenera Pro Patrije. To je klub kojem je Javorčić dio povijesti kao igrač i trener, a nedavno je doživio priznanje kada je s novim klubom zaigrao protiv njih.

„Nevjerojatno je kako su me primili, neposredno prije utakmice sam doživio standing ovation, svi su ustali i zapljeskali, a to te ispuni lijepim osjećajem i spoznajom da si iza sebe u gotovo pet godina ostavio neki trag. Osim toga Pro Patria je u svojim prostorijama na stadionu otvorila moj kutak, posebnu vitrinu, budući da sam dio povijesti kluba s preko 150 utakmica i titulom prvaka Serie D“, zaključio je Javorčić koji je na putu da se priključi i drugoj dvojci splitskih trenera u Italiji, Ivanu Juriću i Igoru Tudoru koji dobro brode u Serie A.


Tagovi

Serie C

Ostale Vijesti