REUTERS/Russell Cheyne
REUTERS/Russell Cheyne

Situacija pred 438. Old Firm slična je kao i pred nedavni Derbi u Maksimiru, Gersi su nad Keltima već odnijeli jednu 'transfer-pobjedu' (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 30.12.23. | 08:00

Brojčano nevjerojatni 438. Old Firm igra se predzadnjeg dana 2023. u terminu ručka (13.30). 'Katolički' Celtic dočekuje 'protestantski' Rangers sa pet bodova prednosti, ali i dvije utakmice više.

Dok sutra, na Staru godinu, od 'ozbiljnijih' nogometnih utakmica imamo samo dva dvoboja Premier lige, predzadnji dan 2023. prepun je brojnih sportskih događaja - od šest utakmica Premier lige, preko šest utakmica Serie A i četiri utakmice saudijske Pro lige, a na teren će danas i košarkaši Zadra...

No, možda i najuzbudljivija utakmica dana odigrat će se u Glasgowu, na Celtic Parku na kojem se igra 438. Old Firm.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Što se ukupne statistike tiče, Rangersi love 170., a Celtic 167. pobjedu, dok su 102 dosadašnja Old Firma završila remijem.

Ovo će ujedno biti i susret drugog najtrofejnijeg kluba svih vremena Rangersa sa 115 trofeja (ako Gerse smatramo legitimnim nasljednikom 'likvidiranog' Rangersa 2012. godine) i petog Celtica (106 trofeja). 

Iako su Rangersi tradicionalno trofejniji, likvidacijom kluba 2012. zbogagomilanih dugova započela je apsolutna dominacija Celtica koji je u posljednjih 13 sezona osvojio 12 naslova prvaka Škotske (Rangersi jedan) i Celtic (53) sada ima samo dva naslova manje od Rangersa (55)...

A da bi Celtic na kraju sezone 2023./24. mogao doći na -1 od najvećeg rivala, kada je u pitanju broj naslova prvaka Škotske, potvrđuje aktualna tablica koja je pa, blago je reći dosta slična tablici HNL-a prije posljednjeg Derbija godine, odigranog u Zagrebu 17. prosinca. 

Hajduk je, naime, gostovao u Maksimiru sa sedam bodova prednosti, ali i dvije utakmice više od Dinama. Celtic danas dočekuje Rangerse s pet bodova prednosti, ali i dvije utakmice više...

Prema tome, teoretska prednost Celtica je nepostojeća (ako Rangersima pridodamo šest još neosvojenih bodova), no, Kelti bi s potencijalnom današnjom pobjedom 'pobjegli' na +8 (uz dvije utakmice više), čime bi prilično demoralizirali Gerse, dok bi Rangersi s trijumfom došli na -2 (i dvije utakmice manje), čime bi pritisak prebacili na 'katoličkog' rivala. 

Nakon sjajnog ulaska u sezonu, Celtic je platio danak igranja Lige prvaka i u posljednjih 11 kola zabilježili su dva (vezana) poraza, od Kilmarnocka u gostima i Heartsa na domaćem terenu, te dva remija. Ipak, derbi dočekuju u pozitivnom raspoloženju. Osim što su u posljednja dva prvenstvena kola slavili s hendikepom, od Lige prvaka (i Europe) oprostili su se s pobjedom nad Feyenoordom (2-1). Posebno impresivni izabranici Brendana Rodgersa bili su na Boxing day kada su Dundee United svladali s 3-0, uz 38 udaraca na gol i s posjedom lopte od 74 posto.

Rangersi su pak, nakon lošeg starta u sezonu u kojem su izgubili od Kilmarnocka te upisali domaće poraze od Celtica (0-1) i Aberdeena (1-3) napravili seriju od 17 utakmica bez poraza, koja traje već gotovo tri mjeseca. Od tada su u prvenstvu izgubili samo dva boda, a osvojili su i dosta tešku skupinu Europske lige, ispred Sparte Prag i Betisa kojeg su svladali u posljednjem kolu na Benitu Villamarinu 3-2 i tako poslali Andalužane na Dinamo u Konferencijskoj ligi. Tu seriju od 17 utakmica bez poraza započeo je Steven Davies, kao vršitelj dužnosti nakon što je otkaz dobio Michael Bale, a nastavio ga je belgijski stručnjak Philippe Clement kojem će Old Firm biti 17. utakmica na klupi Gersa.

Za razliku od Celtica, Rangersi nisu igrali utakmicu preko tjedna budući da im je utakmica protiv Ross Countyja na domaćem terenu otkazana zbog loših vremenskih uvjeta te su na taj način dobili nekoliko dodatnih dana za odmor i pripremu ove krucijalne utakmice. Što se, pak, međusobnog omjera u posljednje dvije godine tiče, Celtic i Rangers odigrali su ukupno 11 utakmica. Celtic je pobijedio prvi ovosezonski Old Firm, golom Furuhashija, a pretposljednji (posljednji u prošloj sezoni) pripao je Rangersima (3-0). U posljednjih 11 susreta Celtic je slavio sedam puta, dvije utakmice završile su neriješeno, a Rangersi su slavili dva puta, od čega jednom u Kupu nakon produžetaka.

Celtic ne može računati na ključnog japanca, većih problema s izostancima imaju gosti

Celtic je poznat kao japanska kolonija, u zeleno-bijelom dijelu Glasgowa igra pet Japanca, od kojih jedan, ujedno i najvrjedniji centralni veznjak Reo Hatate neće nastupiti zbog ozljede, dok su pod upitnikom Tomoki Iwata, James McCarty i Odin Thiago Holm. Belgijski strateg Clement ima puno većih upitnika u svojem rosteru. Između ostalog, na raspolaganju nema standardne prvotimce Cifuentesa i Lawrencea, a pitanje je hoće li hrvatski reprezentativac Borna Barišić moći nastupiti budući da je zbog blaže ozljede propustio posljednji susret s Motherwellom. Barišić je, napomenimo, ove sezone upisao 23 nastupa i zabilježio pet asistencija, od čega pet u Premiershipu.

Ovoj utakmici prethodila je i borba oba kluba za velikog portugalskog talenta Fabija Silvu, 21-godišnjeg ofenzivca Wolverhamptona kojeg su Wolvesi doveli prije tri godine iz Porta za 40 milijuna eura! U tom 'transfernom Old Firmu' pobjedu su odnijeli Rangersi, mladi Portugalac pridružit će se Gersima 1. siječnja na posubdi do kraja sezone i pokušati im pomoći dohvatiti željenu titulu.

Sve u svemu, danas nas, u terminu ručka (13.30) očekuje prava nogometna poslastica, jedna od najkultnijih nogometnih utakmica uopće - 438. Old Firm!

Mogući sastavi

Celtic

Rangers


Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

CelticOld FirmGlasgow RangersBorna Barišić

Ostale Vijesti