Pixsell
Pixsell

Premijer potvrdio: 'Gradit ćemo stadione!' Država u tu svrhu ulaže 500 milijuna kuna?

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 18.10.22. | 14:15

Premijer Andrej Plenković potvrdio je u Saboru da će Vlada pokrenuti proces gradnje i(li) obnove više stadiona u Hrvatskoj, a Germanijak doznaje da se svota koju država planira izdvojiti za taj projekt kreće oko pola milijarde kuna

"Idemo u taj projekt. Imamo temelj za ulaganja u stadione. Maksimir u Zagrebu, Poljud u Splitu i druge. Ne jedan stadion. Reprezentacija to zaslužuje!", jasno i glasno kazao je danas u Saboru Premijer Andrej Plenković, odagnavši time sve dvojbe na tu temu koje su zadnjih dana punile eter. Naime, otkad je Marko Milić, glasnogovornik Vlade RH neki dan najavio da će Vlada pomoći u izgradnji i obnovi stadiona u Hrvatskoj, dosta je toga ostalo nedorečeno pa je izazvalo razne komentare. Naravno, uvijek su pritom najglasniji oni, koji ili nisu dovoljno upućeni ili su samo zločesti pa su priču oko ulaganja u stadione ubacili u kontekst spore obnove Banije, lošeg stanja škola i vrtića u čitavoj zemlji, neki su to protumačili kao da će država sama izgraditi maksimirski stadion, koji je će postati tzv. 'Nacionalni'. Pa su stizali i neki demantiji iz same Vlade i sve je opet otišlo u krivom smjeru. No, premijer Plenković sad je jasno rekao da će Vlada pokrenuti proces ulaganja u stadione. Ali, što to točno znači?

Dakle, novi Zakon o sportu daje Državi mogućnost da ulaže u sportske objekte od državne važnosti, nisu u pitanju samo stadioni, ali oni su najpopularnija i najvruća tema. Stoga ih se najviše i spominje. No, to također ne znači da će Vlada sama 'iskeširati' novac za sve te zahvate gradnje i obnove. Država je ta koja će biti pokretač čitave priče, pomoći će i financijski, ali, ukupno gledajući, ipak jednim manjim dijelom. Naime, prema informacijama koje je Germanijak dobio iz krugova bliskih HNS-u, Vlada planira osnovati poseban fond za ovu svrhu, a u njega bi uložila oko 500 milijuna kuna! To je, dakle, svotu kojom će Država podržati ovaj projekt! Kako će ga Vlada namaknuti, hoće li se pomoći EU fondovima, hoće li taj novac preusmjetriti iz nekih drugih izvora, hoće li čitavu svotu uložiti odmah ili kroz nekoliko godina, zasad nije poznato. Ali je poznato da taj iznos nipošto nije dovoljan za financiranje čitavog projekta, koji, što se nogometa tiče, uključuje 10-ak modernih stadiona. U Maksimiru bi se gradio novi, preuredio bi se onaj u Kranjčevićevoj, zatim Poljud, Rujevica, stadion u Varažadinu. Zadru, Šibeniku, Koprivnici, Vinkovcima... Nekima od njiha treba 'samo' krov, nekima veći zahvati, poput nove tribine.

"...U dogovoru s klubovima i gradovima", dodao je Premijer, istaknuvši time da sve to sigurno ne znači da će Vlada sama financirati sve stadione i sportske objekte. A to, naravno, nitko normalan i upućen nije niti očekivao, niti očekuje.

Iako s obzirom na iskustvo uvijek pušemo na hladno, vjerujemo da nakon ove najave sa saborske govornice više nema nazad. I da će se u 2023. doista i nešto opipljivo pokrenuti smjesta. Država je najavila da će biti partner, pomoći koliko može i treba, a sve ostalo je sad na onima koji to mogu, moraju i smiju provesti u djelo. Modeli izgradnje i obnove stadiona različiti su, u svijetu oko nas odavno izmišljeni, u konačnici ne moraju uopće ti objekti biti skupi i na preveliki teret samih građana, a istovremeno mogu jedan dio ulaganja i vratiti.


Tagovi

Stadion MaksimirPoljudAndrej PlenkovićHNSMarijan KustićRujevicaKranjčevićeva ulica

Ostale Vijesti