PIXSELL
PIXSELL

Vlada RH: "Da, idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu"

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 10.10.22. | 22:31

Glasnogovornik Vlade Marko Milić ponudio je ekskluzivnu informaciju u večerašnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u

“Ono što su mnoge generacije iščekivale, uskoro bi trebalo postati realnost. Da, idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu”, ponudio je ekskluzivnu informaciju Marko Milić, glasnogovornik Vlade RH u večerašnjoj emisiji Otvoreno koja se bavila temom stadiona Maksimir.

Osim toga, Milić je otkrio kako ide novi Zakon o sportu koji će biti temelj da Vlada RH odredi sportske građevine koje su od nacionalnog značaja, odnosno da će se već u proračunskim sredstvima za sljedeću godinu naći prostora za ovaj projekt.

“Temelje nam daje novi Zakon o sportu, koji početkom iduće godine stupa na snagu, i uvodi novitet koji omogućuje da Vlada RH odredi sportske građevine od nacionalnog značaja. Uključit ćemo i ekspertizu HNS-a i drugih saveza, a jedan od glavnih kriterija je gdje igra reprezentacija”, naglasio je Milić dodavši kako će se država pobrinuti i za druge sportske objekte u Hrvatskoj.

“Očekivanja su od države uvijek velika, mi imamo razloga biti ponosni na uspjeh hrvatske reprezentacije, ali država ima i limite do kuda može ići pa očekujemo i financijsku pomoć od ostalih dionika”.

Koliko je država spremna uložiti u novi stadion još uvijek je nepoznato.

"O financijskom okviru dozvolite da se odrade konzultacije", dodao je Milić.

Odluku Vlade pozdravili su predstavnici HNS-a i Dinama koji su korisnici stadiona Maksimir, dok je Željko Matijašec, pomoćnik pročelnice ureda gradonačelnika Zagreba otkrio kako je Grad poslao službenu molbu prema Zagrebačkoj Nadbiskupiji za suglasnost da se krenu u daljnji korake.

“Nisu riješeni imovinsko pravni odnosi i krajnje je vrijem da to riješimo jer je to u interesu svih građana. Čekamo odgovor, ali mislim da nema razloga da se to ne prihvati. Želimo brzi i fer dogovor”, rekao je Matijašec dodavši kako je grad Zagreb uknjižen kao vlasnik, ali problem je u povratu imovine na što crkva ima pravo prema Vatikanskim ugovorima.

Odluka države razveselila je i Marijana Kustića, predsjednika HNS-a koji se redovito crveni od sramote kada u Maksimiru mora ugostiti predstavnike europskih nogometnih foruma, kao što je nedavno ondje bio domaćin Aleksandru Čeferinu, predsjednik UEFA-e.

“Imamo najlošiju infrastrukturu i mora se poraditi na tome. Rezultati su odlični. Od 2018. svi zagovaramo da se stadion mora izgraditi. Duboko se nadam da će u 2023. napokon krenuti s time. Razgovarali smo više puta s Čeferinom. Zvonimir Boban je tu velika spona. Naš cilj je da se pokrene priča u Zagrebu i sa se obnove postojeći stadioni u Splitu, Varaždinu, Koprivnici… Gdje god igra reprezentacija biti će to Nacionalni stadion. Grad Zagreb zaslužuje novi stadion”, rekao je Kustić.

U emisiji je sudjelovao i ugledni arhitekt Otto Barić koji smatra kako je Maksimir idealna lokacija za novi stadion.

"Projektni zadatak je da to bude stadion između 30 i 35 tisuća mjesta. I svime onime što ide uz stadion. Dakle, hotel, parking, mediji, VIP lože... To bi bio moderan stadion koji bi zadovoljio standarde UEFA-e. Primarno je zamišljen kao stadion Dinama koji bi zadovoljio sve njegove potrebe. Jasno da je to moguće izgraditi za 60 do 70 milijuna eura", procjena je Barića koji ne vidi problem u zatvaranju financijske konstrukcije.

"Sutra mogu dovesti čovjeka koji bi to financirao kroz neki model. Jedino politika mora donijeti odluku", poručio je Barić.

"To nije ništa novo što je on rekao", nadovezao se Krešimir Antolić, član uprave Dinama.

"Napravili smo studiju isplativosti koja uključuje šoping centar, uredske prostore B klase i hotel od 100 soba i to su elementi povrata investicije", rekao je Antolić dodavši kako je Dinamo cijelo vrijeme govorio da je spreman preuzeti financijsku obavezu sa svojim partnerima.


Tagovi

Dinamo MaksimirStadion Maksimir

Ostale Vijesti